Иван Костов е в тежък конфликт на интереси за КТБ

Политика

15-07-2014, 13:41

Снимка:

Капитал, Красимир Юскеселиев

Автор:

Капитал

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дари на КТБ – спаси Костов!

Бедни, Василев, само Костов ти остана

КТБ и Костов – любов ли бе да я опишеш

Пеевски даде отговор на въпроса “Кой?” – Иван Костов

Иван Костов замени Червен Кольо

Как Костов прецака Реформаторите?

Цветан Василев отрече да е източвал КТБ - отказал дивиденти за 100 млн. лв.

Иван Костов - бил ли е агент на руското военно разузнаване

Цветан Василев отрече да е източвал КТБ - отказал дивиденти за 100 млн. лв.

Няма съгласие за специален закон за КТБ, гарантират влогове само до 100 000 евро

Цветан Василев е изнесъл не пари, а документи, които тревожат мнозина

Специален закон за КТБ обезсмисля законодателството ни

Никакви пари не сме изнасяли, отсече пилотът на Цветан Василев

Проверяват Василев за престъпна група

Плевнелиев иска гарантиране на депозитите до € 100 хил. в КТБ

Бившият премиер защитава банката, в която семейството му има значителни средства

След като сценарият на лагера на Делян Пеевски и БНБ за извънреден закон за КТБ и опит за повторна кражба на активите на банката не се случи, лагерът на Цветан Василев премина в контраатака чрез изявления на самия Василев и чрез свои говорители като Иван Костов, Стоян Александров и др. Отвсякъде ни заляха аргументи, колко печеливша е банката, как за миналата година има 500 млн. приходи от лихви и, че ако се затвори сега ще падне валутния борд.

Странно е хора с претенции за финансисти да си затварят очите пред това, че КТБ е класическа пирамида. По данни на "Капитал" кредитите към свързани с мажоритарния акционер са 4.6 млрд. лева (вкл. дупката на касата на банката, която беше преоформена в кредит в последния ден преди затварянето), от общо 5.4 млрд. лева. Това е над 85% от кредитния портфейл. Нормални пазарни кредити почти не е имало!

Това ли е дефиницията на Иван Костов за несправедливо затворена печеливша банка? Такава концентрация е не само опасна, но и незаконна - къде би отишла капиталовата адекватност, ако трябва да се провизира риска за експозиции към свързани лица в размер на 4.6 млрд. лева? Има ли право такава банка да живее? С просто око се вижда, КТБ е действала като пирамида. Постоянно са се отпускали нови кредити, за да може с тях да се обслужват лихвите по старите. Когато пирамидата се разрасне, става невъзможно да се поддържа и конструкцията рухва. Точно това се случи и с КТБ. Дори и без атака от Делян Пеевски, банката щеше да рухне, под собствената си тежест. Просто не беше ясно кога - след месеци или години.

Факт е, че има сценарий на Делян Пеевски и ДПС, подпомагани от БНБ, но той е също очевиден и нахален и не трябва да се допуска. Недостойно е обаче да се рекетира цялото общество, че ако КТБ се затвори, държавата ще се дестабилизира. Още повече, ако това се прави от говорители като Иван Костов, които са в тежък конфликт на интереси.

Къде беше Иван Костов, когато в "Капитал" излязоха първите разследвания за срастването на икономическа, политическа и медийна власт около КТБ и за концентрацията на държавни средства там през 2009-2010 година. Костов беше лидер на "Сината коалиция" и там темата беше табу.

Къде беше, когато пирамидата се разрасна, премина към изкупуване на цели сектори в икономиката и достигна до група с размер на 15% от БВП? В началото на 2013 "Капитал" публикува разследване, че поне 1 млрд. от кредитите са отпуснати към свързани с Цветан Василев фирми и ако се провизират надлежно, банката става с отрицателен капитал? Мълчание отново.

Къде беше когато тандемът Делян Пеевски - Цветан Василев поиска не само икономиката, но си назначи правителство, а Пеевски оглави ДАНС. Тогава не мълча, а каза, че Делян Пеевски е несправедливо демонизиран.

Е, сега г-н Иван Костов има нахалството да излезе и да каже, че ако към КТБ се приложи действащото законодателство, това щяло да разруши валутния борд и да дестабилизира държавата.

Какви са били отношенията на бившия премиер във времето с Цветан Василев и Делян Пеевски, едва ли ще се разбере със сигурност. Но може да се установи поне кои от говорителите по кризата с КТБ имат депозити в КТБ над законово гарантирания минимум и за тях не трябва да има банкова тайна.

По данни на "Капитал", семейството на Иван Костов има няколко депозита за общо около 1 млн. лева в КТБ. От тях два депозита - на съпругата му Елена Костова и на една от дъщерите му, значително надхвърлят гарантирания минимум от 100 000 евро. С други думи, г-н Иван Костов е в тежък конфликт на интереси и опитите му да насочва общественото мнение по казуса КТБ в посока, която му е лично изгодна, са много грозни.

А междувпрочем и другият споменат активен говорител по темата - бившият финансов министър Стоян Александров, също има депозирани в КТБ над 1 млн. лв.

 

Източник: Капитал