Ако на погребението на Новодворская дойдат 1 млн руснаци, Путин приключва

 

"Ако на погребението на Новодворская в Москва дойдат един милион руснаци и не си тръгнат, Путин приключва. Нека го направим!",  написа в профила си в Twitter иконата на руската естрада Алла Пугачова.

 

 
Валерия Новодворская почина на 12 юли т.г. в Москва, в 65-тата година от живота си. В последно време Новодворская се намираше в реанимация вследствие хронически заболявания, дали сериозни усложения.

Известната дисидентка е родена през 1950 година в белоруския град Барановичи. Завършва Московския институт за чуждестранни езици „Морис Торез” със специалност превод от френски език и педагогика. Като дисидент критикува навлизането на съветските войски в Чехословакия. Арестувана е от КГБ и изпратена на принудително лечение в психиатрична клиника. След освобождаването си през 1972 година продължава да критикува съветската власт.

През 1978 година става един от основателите на Свободното междупрофесионално обединение на трудещите се. Поради дисидентската си дейност нееднократно е съдена, преследвана и подлагана на принудително психиатрично лечение.

През 1990 година публикува във вестника на партията "Демократичен съюз" статия със заглавието "Хайл, Горбачов!", заради която е обвинена в оскърбяване на честта и достойнството на президента на СССР и оскърбяване на държавния флаг.

През 1992 година създава организацията „Демократичен избор на Русия”. Автор е на книгите „Над пропастта на лъжата”, „Моят Картаген трябва да бъде разрушен”, „От другата страна на отчаянието”, „Прощаването на славянката”, „Поети и царе”.

Наградена е с орден на Великия литовски княз Грядиминас за защита на интересите на Литва.

В събота руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на семейството на Новодворская.