Фейсбук група сезира Цацаров за бедствието във Варна

Фейсбук група, наречена Граждански комитет "Равни пред закона" сезира главния прокурор Сотир Цацаров. Неправителствената организация, която и преди е пращала сигнали за нередности, настоява да се образуват предварителни производства за престъпно бездействие.

Току що заведохме сигнал до Главния Прокурор на Р България!!!
До Главния Прокурор на
Република България

Уважаеми Господин Главен Прокурор,
Във връзка със сполетялото ни бедствие в град Варна в късната вечер на 19.06.14 г. и получената информация, че не е задействана системата за предупреждение на населението за опасности, бедствия и аварии в град Варна,

Настояваме да разпоредите спешна проверка за установяване на обективната истина дали:

1. Длъжностни лица са действали или бездействали по време на настъпване на бедствието;
2. Дали са изпълнявали немарливо служебните си задължения и с това са причинили големи вреди и смърт на повече от един човек.

Близо 12 часа след началото на трагедията, продължава да липсва реално управление на кризата на национално и местно ниво. Трагедията във Варна и другите селища показва са сетен път, че на тези, които ни управляват, не им пука за нас, хората. Липсват организация, техника, адекватни планове. Липсва превенция, система за реално оповестяване, липсва координация между институциите...


Видяли ли ли са областните управници и кметове в бедстващите райони кризисните планове на общините при бедствия? Замислиляли ли са се за рисковете от бедствия ? Оценени ли са като хората реално съществуващите рискове, както и необходимите мерки за тяхната превенция? Или плановете в духа на доброто старо време са "хвърлени" на военни пенсионери да ги разработват? - валят въпроси без отговори във Фейсбук. Плановете за бедствия, които се споменават непрекъснато, са неадекватни за критична и бързо развиваща се ситуация.

 

Всичко за трагедията във Варна четете в репортажите на Varnautre.bg