Прокопиев въоръжава и двата лагера?

Много хора са раздвоени чия страна да заемат относно развода между Цветан Василев и Делян Пеевски. Образите и на двамата за обществото изглеждат еднакво негативни.

Медиите тълкуват по своему и иронизират всеки материал по темата. През последните 6-7 години тандемът "Пеевски - Василев" е обект на усилията на журналисти, които се опитват да разкриват всяка подробност, засягаща интересите на хората.

Представяме ви публикацията на "Капитал" без редакторска намеса:


Приятно четене (и ползване):

Разводът между Цветан Василев и Делян Пеевски предизвика силни медийни атаки и размяна на удари между бившите партньори. В този контекст, в последните дни има засилен интерес към журналистическите разследвания на "Капитал", чийто обект неведнъж са били Корпоративна търговска банка и нейният собственик Цветан Василев.

В няколко медии, които доскоро юридически бяха собственост на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, материали от "Капитал" бяха представени като собствени разследвания. След това в сайтове, които кръжат в близката орбита на същите тези издания, се появиха други разследвания на "Капитал", отново свързани с банкера. Други издания, като "24 часа", ни цитират обилно (и длъжни сме да отбележим - коректно) за нещо, което бе публикувано в "Капитал" преди повече от година, но досега не беше считано за толкова интересно.

В редакцията на "Капитал" се радваме на живия интерес от колеги към нашата работа от последните 6-7 години, откакто тандемът "Пеевски - Василев" е обект на усилията ни да го разберем и опишем. И тъй като е хубаво информацията да е достъпна и известна на повече хора, бихме искали да помогнем за това и предлагаме подбор от нашия архив на още текстове, посветени на същата тема. Не защото искаме да влезем в клишето "Както ние първи написахме..." (което обещаваме да продължаваме да избягваме старателно), а защото наистина е важно.

Освен влиянието на Цветан Василев върху пийпълметрията на телевизията, можем да препоръчаме и разследването за това как тандемът приватизира цифровизацията и как сега иска пари от държавата, как Цветан Василев чрез свои хора в съдебната система опита да вземе фирма "Рубин" и текстът, от който започна всичко - как застрахователното дружество "Виктория" влезе в енергетиката.

За лагера, на който му е по-интересен другият участник в доскорошния тандем, можем да препоръчаме серия от разследвания за влиянието на Делян Пеевски в съдебната система. В последното си интервю юристът-депутат разкри вижданията си за правосъдието в България. Той каза буквално следното: "Ако аз бях началник на съдебната система, надали моите убийци щяха да бъдат пуснати". Т. е. независимо дали са виновни или невинни, тези хора щяха да останат зад решетките. Затова например, е интересно кой създаде феномена Пеевски и как той се разви. Или пък изключително поучителната история за използването на прокуратурата като инструмент в спора за "Труд" и "24 часа".

Приятно четене (и ползване)!