"Покушението" срещу Пеевски - пълен фарс, спретнат заради "Южен поток"

Политика

15-06-2014, 19:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Вестник "Капитал"

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ген. Атанасов: Порциите между Пеевски и Василев ги разпределя Доган

Атанас Атанасов: Покушението срещу Пеевски е заради "Южен поток"

Пратили призовка на банкера Цветан Василев, 2-ма от задържаните за опита за убийство на Пеевски се разболяха

Обвинените за убийци на Пеевски пуснати на свобода!

Стефан Гамизов: Пеевски - Василев или сложната война за изваждане на България от диктатурата на Москва

Докараха в съда обвиняемите за подготвяно покушение над Пеевски (снимки)

СГС решава мярката на обвинените за подготвяно покушение над Пеевски

Трима задържани за подготовка на убийство на Пеевски, давали 50 хил. лв. да го следят

Полицията и прокуратурата влязоха в офисите на КТБ

Управителният съвет на КТБ - на разпит в полицията

Станишев и Моника на колене пред Доган

Опитът за убийството му се оказа прокурорска драматургия

Тримата мъже, които бяха задържани от Софийска градска прокуратура и обвинени за това, че са се опитали да убият депутата от ДПС Делян Пеевски, бяха освободени без никаква мярка за неотклонение от съда в събота. Според съдия Димитрина Ангелова прокуратурата не е събрала абсолютно никакви доказателства, които да доказват тезата, че Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са се опитали да убият сина на Ирена Кръстева.

Заседанието по искането за постоянното им задържане се проведе в интензивното отделение на МВР болница - още след като в четвъртък получил обвинения, Красимир Методиев изпаднал в прединфарктно състояние, като дори по време на съдебното заседание се наложило да бъде включен на системи.

Правен абсурд

Според държавното обвинение Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са се опитали да убият Делян Пеевски през май месец, но опитът им останал недовършен, поради независещи от тях причини - през юни били задържани от органите на МВР.

"По делото няма нито едно доказателство, за каквото и да било. Дори не се споменава думата убийство. Самата правна конструкция на обвинението беше малоумна. Не е възможно в правния свят да съществува опит за убийство в продължение на 42 дни. Твърди се, че опитът за убийство е към май месец, не е ясно кога през май, което към датата на задържане 11 юни означава 42 дни. Не може да съществува опит за убийство, дори и приготовление не може да съществува... Опитвали са до го убият 42 дни ли?" коментира след заседанието адвокатът на Георги Христов – Николай Хаджигенов.

Юристи коментираха, че за да има опит трябва да е налице някакво започване на изпълнението (стрелба, поставяне на бомба и т.н.), което да е било прекратено поради независещи от дееца причини – в случая, защото са били арестувани. Няма как обаче те да са се опитали да убият Пеевски през май и да са задържани през юни. Съмненията за обективността на разследването се засилват и от факта, че арестът на тримата се случи точно в седмицата, в която прокуратурата показно претърси офисите на Цветан Василев.

Единствената хипотеза е, че става дума за приготовление за убийство - престъпление, което се наказва до три години затвор (и съответно ще е по-трудно да бъде искано постоянно задържане на обвиняемите) и което е подсъдно на Софийския районен съд. Всичко това са хипотези, защото нито прокуратурата, нито пресецентъра на Софийски градски съд са разпространили каквато и да е било информация по случая.

Според адвокат Хаджигенов, доказателствата по делото са събрани в седем папки, "всяка от които е дебела по два пръста", като по-голямата част от тях са СРС-та. По разследването са разпитани двама "дългогодишни служители на Делян Пеевски, които са подали сигнал за опит за убийството му".

"Те твърдят, че някой се опитва да пробие охраната на Делян Пеевски, какво значи това аз не знам", заяви адвокат Хаджигенов. Той каза, че анонимният свидетел силно напомня с поведението си на следователя Петьо Петров по разследването за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. Той бил активен и питал обвиняемите: "Абе ти можеш ли да ме запознаеш с този, можеш ли да направиш нещо?"

"Както обикновено – един анонимен свидетел и един смачкан свидетел или инициатор, безбройни СРС-та и това е. В делото въобще не се споменава думата убийство, освен в обвинението" коментира още защитникът и допълни, че в записите става дума за пари – "някой щял да даде на някой си 5000 лв."

Обвиняемите се познавали по между си. Георги Христов има фирма, която търгува с "Булгартабак" и познава Цветан Василев, но не и делян Пеевски.

По делото въобще не се обсъжда и дали банкерът е "поръчител" на убийството на сина на Ирена Кръстева.

Прокуратурата – пълно мълчание

До този момент от прокуратурата единствено заявиха, че има разследване за опит за убийство, но не са давали повече информация. Наблюдаващият делото прокурор Илиян Рангелов, който е командирован в Софийска градска прокуратура, в събота не се появи пред журналистите, чакащи пред МВР болница. Разследването за "опита" за убийство се е водело в Следствения отдел на СГП Красимир Алексиев и Мая Ковачева. Красимир Алексиев води разследването за "връзката" на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев със заловения във Франция 1.5 тона кокаин.

И двете структури – СГП и столичното следствие, се ръководят от близки до ДПС кадри. Христо Динев, чиято съпруга е била личен съветник на депутата от ДПС Четин Казак, беше избран за градски прокурор през януари. Петьо Петров, който ръководи столичното следствие е титуляр по разследвания свързани с ДПС и Делян Пеевски.

Адвокат Николай Хаджигенов обяви, че по делото е имало разпореждане на Динев, без да казва точно какво е то, а впоследствие заяви, че подобно разследване няма как да стане без знанието на главния прокурор Сотир Цацаров. "В последните 10 години този род обвинения са едни и същи – политически и бизнес поръчки" коментира още защитникът.

В неделя, цитиран от "Преса", Делян Пеевски каза, че няма да коментира "конкретната ситуация". "Отнасям се с пълно доверие към правораздавателните органи, които през последните два месеца работиха усилено, професионално и най-вече дискретно. От тях не изтече информация, въпреки критиките за неумението им да работят с тайни" каза още синът на Ирена Кръстева и допълни: "Искам да им благодаря, че са си свършили толкова професионално работата".

Думите на Делян Пеевски налагат въпроса откъде той знае за работата на прокуратурата при положение, че не е бил разпитан по разследването.

След като съдия Димитрина Ангелова отказа да задържи тримата обвиняеми, медии близки до Пеевски, започнаха открита кампания срещу нея.

Правосъдие на системи

Юристи коментираха, че решението делото да се гледа в МВР болница е спорно. Съдът е можел да гледа искането за задържането на двамата здрави обвиняеми, а да отложи делото по отношение на Метдоиев, чието състояние очевидно не е позволявало той да участва активно в процеса, каквато е логиката на закона.

Красимир Методиев, който има и диабет, припаднал още след като получил обвинението си в четвъртък и оттогава е в МВР болница.

"Опразниха част от интензивното и ние проведохме заседанието там. Той беше закачен на монитори и почти неадекватен отново", разказа адвокат Хаджигенов.

Последният такъв случай беше при разглеждането на мярката за задържането на стрелеца от Лясковец Петко Петков, която се проведе в реанимацията, само ден след като беше опериран. Тогава от "Българските адвокати за правата на човека" изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, отбелязвайки, че такъв тип "заседания" са грубо нарушение на Конвенцията за правата на човека и основните свободи – процесът не е проведен публично, правото на защита и активно участие в делото на обвиняемия не е било гарантирано заради тежкото му състояние и факта, че е бил окован с белезници и каиши за леглото. ВСС отказа да се занимава със случая, а предложението на Калин Калпакчиев е разкритикувано от главния прокурор Цацаров.