Калфин отговори на въпросите на Протестна мрежа

Протестна мрежа се обърнаха с 5 въпроса към партиите, участващи в изборите. Ето моите отговори с поздравление за гражданската им активност. Споделяйте, за да притиснем и останалите да заявят отношение и да поемат отговорност.

Въпросите на Протестна мрежа до партиите, които ще се явяват на избори на 25 май:
1. Виждате ли алтернатива на членството на България в ЕС?
Алтернативи има, но те не са добри. Проблем е не членството на България в ЕС, а начинът, по който се възползваме от това членство. България няма цели - нито национални, нито европейски и е в пасивна и защитна позиция. Няма инициативи, участва се хаотично в изработването на европейско законодателство. Основният фокус е върху европейските фондове, но целта е те да бъдат ""усвоени", а не - да се постигне ефект. Похарчените през последните 7 години 17-18 милиарда лева не доведоха да стабилизиране и растеж на българската икономика. Напротив - те бяха "усвоени" от малко бенефициенти и задълбочиха социалните неравенства.

2. Виждате ли мръсни пари в българската политика и какво ще направите срещу тях?
Концентрацията на финансов ресурс в малко хора и огромното обедняване на българите неизбежно водят до контрол на парите върху политиката. И постепенно се превръща в диктатура на страха - да не те освободят от работа, да не ти притиснат бизнеса с държавната машина, да не каже някой лоша дума за теб. Отделно, навсякъде има сигнали и за плащане за гласове - било директно, било скрито зад наемането на застъпници, наблюдатели, партийни чиновници и т.н. Как може да се противодейства? Повече самочувствие на българите, повече доверие в институциите, по-малко партийни субсидии. Със закон не става. Хората трябва да разберат, че тези, които пазят статуквото имат интерес от ниска активност на изборите. Нарочно демотивират избирателите, за да не участват в политиката. Така те ще могат да се самоизбират непрекъсното. Народът може да изненада корумпираните политици и богатеещите за сметка на публичните фондове - като гласува.

3. Какво ще направите, за да не продължава българският парламент да е Лафка за продажба на депутатски места и приемане на закони, диктувани от Газпром?...
Драстично намаляване на партийните субсидии, промяна на избирателната система с 50% мажоритарни депутати, създаване на избирателен район за българите зад граница, електронно гласуване, облекчаване на провеждането на референдуми. Всички тези мерки обаче не работят, ако търпимостта на хората остане все така висока. Няма нужда непрекъснато да минаваме през кризи. Обществото трябва да намали толерантността към действията на политиците - само протестите на хората и масовото гласуване могат да поддържат политиката в приемливи граници и в обществен интерес.

4. Кои са партиите, срещу които ще поставите санитарен кордон, за да не влияят върху управлението на страната?
Санитарният кордон се поставя от избирателите. Това рано или късно става. Но по-добре рано, за да не се стига непрекъснато до кризи. Може да изглежда парадоксално, но колкото по-недоволни сме от политиката, толкова по-активни трябва да бъдем, за да я променим.

5. Зависите ли от медиите на Пеевски и имали ли сте уговорки за „чадъри“ с тях?
Слава Богу не! Дори се гордеем, че те водят яростна кампания срещу АБВ. Впрочем продадените наскоро медии на ирландски инвеститор показват поемане на контрола отново от депутат, но от друга управляваща партия. Да видим какво ще излезе от това. Докато медиите се прехвърлят между политици, олигархичното управление ще бъде на власт.

 

Статуса на Ивайло Калфин във Фейсбук можете да видите тук.