Освидетелствайте кабинета!

Не обича да заседава глутницата на Орешарски! Защо "глутница", ли?

Прави ли ви впечатление, че когато министрите се събират на заседание, Орешарски винаги се ръкува с тях? Това не е защото е много възпитан и му е драго да ги види - просто кабинетът "Орешарски" толкова рядко се събира, че ръкостисканията са между стари приятели, които дълго не са се виждали!

Не обича да заседава глутницата на Орешарски! Защо "глутница, ли? Ами защото всичките, без изключение, воглаве с главатаря им Орешарски, са там за да се обогатяват. Ако им прочетете биографиите, ще видите, че всички в правителството - с изключение на партийците на Станишев и Местан - са прегладнели действащи професори, които освен за манджата са петимни и за слава - така или иначе, любени или недолюбвани - тези екзотични нарочени министри ще останат в историята на България!

Освен гладни и тщеславни, избраниците на Орешарски са и леко чалнати. Някои не чак толкова леко! Ще попитате - как така "чалнати"! Ами, ей така! Поразбутайте малко мозъците си и ще се убедите в това. А ако трябва, сега - три седмици преди изборите - да направим някаква класация, нещо като рейтинг на неадекватните министри от кабинета "Орешарски", ето ви подреждането:

Безапелационно пръв сред равни е икономистът, но главно енергитик Драгомир Стойнев! Този сърдит младеж не знае ни мира, ни мяра! Готвен от Станишев и БСП за социален министър, но отпаднал оттам поради напористия Хасан Адемов, Стойнев бързо-бързо бе преквалифициран в икономически - и главно енергиен! И ентусиастът запретна ръкави. Забълва една след друга дивотия след дивотия, най-лудешката от които и досега си остава идеята му за "реиндустриализация" на държавата, което в условията на свободния пазар и свободната конкуренция си е на практика комунистическо одържавяване и експроприация! Нещо като втори 9 септември - което на първо време, според Стайнев, се захваща със "съживянането" на "Химко" - Враца, и военните заводи "Арсенал". Засега - за щастие! - тази гениална идея не се осъществява, но то е не защото уж великия десен икономист Орешарски се противопоставя, а защото този кабинет е мързелив, маниерът му е бездействието и разтъкаването! Стойнев е опасен за България не само с рекомунизацията, но и с "оригиналното" си, собствено отношение към продажния спрямо България проруски енергиен проект Южен поток. Брюксел го замрази, но нашето момче, верноподанник на Русия, Путин и "Газпром" - не без реципрочност в кеш - продължава да се прави на улав и да лъже наляво и надясно, че покрай Потока проблеми няма и че още през юни България и Русия щели - въпреки Европейския съюз! - да започнат да слагат тръбите! И безмозъчният младеж, дето морето му е до колене, тъпо и упорито продължава да прокарва руските интереси в България (и Европейския съюз!), без да крие, че е руски агент и руски троянски кон насред Брюксел! За което държавата ще си плати! Скъпо и прескъпа! Възможно е и с членството си в Съюза!

Здрава конкуренция на Стойнев за първото място в ранглистата на малоумниците прави световното недоразумение Зинаида Златанова. Нашите уважения към Станишев и Местан, към Орешарски, както и към прословутото Задкулисие (каквото и да означава това!), но няма ли най-после тримцата да разберат, че на тази надценена жена просто не й се работи! А и не го може! Вижте й муцката само - стиска устни, смуче бузи и гледа в тавана, сякаш за да се ориентира - къде бе, аджеба, се намира, и на кой Господ служи! И защо тези отвратителни европари, за които са й натресли да отговаря, най-после не секнат, за да се отърве поне от единия си министерски дерт! Това е положението, господа! Ленивата Зинаида държи бъдещето ни до 2020 година и от нейната дрямка (и досада!) зависи нашата - и на държавата! - съдба! А когано към това добавим и задълженията Зинаидови като вицепремиер и министър на правосъдието - от Нея, уви, зависи и реформата в съдебната система - най-големия коз срещу напредъка на България в безкрайните мониторингови доклади - спуката ни е работата! Както вървят нещата, ако това правителство скоро не падне и Зинаида Златанова продължи да държи в меките си ръце най-важните за нацията ни цели на десетилетието, със сигурност ще се сбъднат мрачните прогнози на демографите песимисти и на крайните националисти, че до 2050 година България ще я няма...

Сериозна конкуренция от своя страна има и Зинаида. Босът на вотрешните работи Йовчев направо й диша във врата! Този политически хамелеон - преминал през сложни метаморфози и дълбоки душевни терзания - първо човек на Цветанов, после съветник на Борисов, а през цялото време кариерист уж син човек с "десни убеждения", настоящият пръв полицай на държавата най-после преплува до топлите води на БСП и ДПС. Няма - и няма да има! - в историята на България толкова сервилен на властта и висшето депутатство държавен чиновник като завършилия моряшкото училище Цветлин Йовчев! Недоразумението, наместило се на стола на вътрешния министър, потроши стотици милиони, за да барикадира буквално с телата на подопечните си полицаи както сградата на Народното събрание, така и телата на неговите обитатели! Да не би протестиращите десет месеца мирни граждани на София в един момент да решат в резултат да злите сили да променят поведението си и да нападнат любимците си! Освен службогонец, Йовчев е и страхливец! И това му пролича най-вече след случая в Лясковец. Не посмя демагогът да уволни главния си съкретар - заради бездарие! - защото много добре разбираше, че ако Светлозар Лазаров е главният виновник за провала на МВР, то министърът му е дваж по-главният и дваж по-виновният! И дваж по-бездарният! Йовчев дотолкова се е опил от собствената си роля на пазител - но не на обществения ред, а на статуквото на Станишев, Местан и Сидеров! - че дори не забезязва колко е партиен, какъвто по закон и конституция би трябвало да бъде! Последният (поредният) пример за това е обвинението му, че виновна за случката с бежанците в село Розово, Казанлъшко, била кметицата! Интересно ако беше от БСП, а не от ГЕРБ, пак ли тя щеше да е виновна?! Така си е, Йовчев, след 20 дни има избори, няма друга по-важна задача от оплюването на политическия противник. За всеки случай! Една плювня повече никога не е излишна!

Вече година управление на Орешарковците и някак незаслужено забравяме културния министър Стоянович. А той не го заслужава! И Стоянович има запазено място в класацията на подлежащите на преглед при психиатър действащи членове на изпълнителна власт. Той също е политически номад, даже по-голям. Културният Стоянович - по-паметливите помнят - първо бе силна фигура в СДС, после стана водач на "Георгьовден", почука и на вратата на ГЕРБ, но не му бе оторено, за да акостира последно при Станишев. Сега бившият демократ е червен апаратчик и послушник на БСП. След като - като нов министър - замрази проекта на Вежди Рашидов за т. нар. Български Лувър - от инат, лошотия, но и от злоба! - Стоянович, който между другото дължи министерския си пост на семейното приятелство с премиера Орешарски още от СДС-времето им, побърза да загроби и артистичния свят, като отмени въведената пак по времето на Вежди нова система за финансиране на театрите, която вече бе започнала да дава резултати! От злоба и необяснима отмъстителност! Последната (поредната!) гадост, която Стоянович забърка, бе за сградата на НГДЕК, където - разбра се впоследствие! - министърът имал лични интереси! Хрисим и добронамерен, този бивш седедар сега най мрази седесарите и ги уволнява поголовно, за да върне на работа или отстранени живковисти, или приятелки и познати на Моника и семейство Станишеви!

Почетно място в класацията на смешниците на власт, то се знае, си е отвоювала и спортната министърка, професорката по синтаксис Мариана Георгиева, която е и частната учителка на лидера на ДПС Лютви Местан по риторика и красноречие. Няма мира тази сладурана, овладява все нови и нови висоти, прехвърли Еверест по излагация. Жив пример е как при добро желание и без освидетелстване за, така да се каже, умствените лудории на човечеството няма прегради - последната (поредната!) е 1,5 млн. лева, предоставени от спортното министерство - разбирай, от бюджета, сиреч от нас! - заради, както самата тя казва, житейска справедливост! - за три спортни площадки в три села с по петдесетина жители, все пенсионери, които ще играят на народна топка на воля! Сутрин, обед и вечер! Весело ни е с проф. Георгиева, спор няма! Но май започва да става и опасно!

Има още претенденти за номерца при психиатъра. Като например военният министър - с позлатената ограда срещу имигранти на браздата; здравният - с неадекватните решения и необоснованото толериране на здравната каса за сметка на пационтете; земеделският - с криминалното раздаване на пари и субсидии (как например секнаха протестите на тютюнопроизводителите, които са електорат на ДПС!); регионалната - с фиксидеите си да не се провали и да се мери с бившата министърка Лили Павлова; някой си Еди-кой си, министър на някакво си министерство на инвестиционното проектиране, който продължава да получава социални помощи от Франция, нищо, че междувременно е станал български министър, и който вече една година "организира" ново министерство... Все отличници на БСП и ДПС!

Накрая закъде без Орешарски! Негова е заслугата! Него "благославят" след време! Паметник ще му издигнат идните! Заради вересиите му! И заради безвремието!

Източник: Актуално