Отворено писмо до Реформаторския блок

Много искам да гласувам за вас, защо вие не искате

Публикуваме отвореното писмо на Фани Давидова до Реформаторския блок, което тя сподели в профила си във "Фейсбук":
Уважаеми дами и господа,
Много искам, ама наистина много искам да гласувам за Реформаторския Блок. Не знам дали съм десен избирател, не знам дали попадам във вашата целева група (ако ще ме апострофирате, че всеки български гражданин е вашата целева група – грешен МНОГО грешен апостроф).
Няколко думи за мен смятам, че е важно – пето поколение градски човек, пето поколение в семейство, което изкарва прехраната си с математика, филология, право, медицина. Притежавам недвижима собственост. Инвестирам в образованието на детето си. Работя и плащам данъците си.
Няколко думи за възгледите ми смятам, че е важно – основни ценности за мен са правото на свободен избор във всеки един аспект, правото на частна собственост и свободата на договаряне. Тези три ценности бих искала да са защитени и гарантирани в държавата, в която аз живея. Надявам се плоският данък да не бъде отменен; смятам, че осигурителната тежест поне частично трябва да е доброволна; не ми харесва, че крайбрежието ни се застроява, но смятам, че собствениците трябва да имат право да се разпореждат със собствеността си както намерят за добре в рамките на съществуващите законови регламенти – еднакво за всички без изключения ad hoc и ad hominem; не съм пушач, приятно ми е в заведенията които не се пуши, но съм категорично против забраната за пушене, защото свободата на личния избор ми е свидна. Не се самоопределям като ляво или дясно мислещ човек, не ме интересува къде попадам в нечия политическата координатна система – това са просто моите възгледи.
Уважаеми господа, както казах много искам, ама наистина много искам да гласувам за Реформаторския Блок. Питам се защо вие не искате аз да гласувам за вас ... Какво ми има и с какво очевидно не попадам във вашата целева група избиратели? Защо мисля така:
1. Обръщението „приятели“, което изскача от повечето ви публични изяви е фалшиво и по-лошото вредно. Ние не сме приятели, не можем и да бъдем когато вие сте в качеството си на избирани, а аз на избирател. Вие сте тези, които образно казано кандидатстват за работа, а аз съм този, който решава можете ли да свършите това, за което кандидатствате. Работните взаимоотношения не просто изключват приятелството, то вреди на отношенията. Къде изчезна доброто старо „Дами и господа“?
2. Снимки на вашите лидери, прегърнати с мили бабки от село единствено идат да ми покажат, че будалкате или бабките или мен. Няма как да представлявате интересите и на двете групи, а противното твърдение е откровена популистка лъжа.
3. Липсва бърза, ясна и конкретна (последното подчертавам) реакция по твърде важни въпроси, за сметка на това не спира напълно инфантилната ви ПР кампания. Пример – след случката с изгонените бежанци от село Розово, бих искала да чуя от тези, за които ще гласувам какво мислят за това, че правото на един собственик да отдаде свободно имота си под наем на когото намери за добре е погазено, и абсолютно незащитено, а за сметка на това защита са получили хора, които с лопати и крясъци раздават правосъдие. Четвърти ден нито дума от вас по въпроса, за сметка на това селфи снимка на лидерите ви, която е толкова карикатурна, че по-добре да не я коментирам.
4. От нито едно изявление на който и да е от вашите лидери не мога да си извадя извода, че вие ще защитавате интересите на работещите хора, които създават добавена стойност и които издържат цялата държава. Не съм чула/прочела нито едно простичко и конкретно послание, ако щете от вида на: „Ние сме за запазване на плоския данък“ или „Ние сме против удължаването на платеното майчинство “ или „Следва да се обмисли задължителната осигурителна тежест“ ... все неща, които ми се ще да чуя, но не би.
Уважаеми господа, както казах много искам, ама наистина много искам да гласувам за Реформаторския Блок. Питам се защо вие не искате аз да гласувам за вас ...