Европа с диоптър

Общество

03-04-2014, 11:08

Снимка:

kalfin.eu

Автор:

kalfin.eu

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивайло Калфин: Дебатът не е заради конфронтация задължително

Калфин: Основният опонент на АБВ е десницата в България

Калфин: Проблемът на изборния кодекс е, че беше приет за много кратко време

Калфин: България трябва да излезе с ясна позиция за Крим

Калфин: Страната ни отдавна е доказала, че следва строго всички международни норми

Калфин: Този, който си играе с огъня, не трябва да забравя, че може да предизвика пожар!

Калфин е разочарован от срещата на властта с медиите

Ивайло Калфин: Българинът е беден, защото се краде от джоба му

Калфин: На "Позитано" сериозно започват да си изпускат нервите

Шулц и Свобода разчитат на подкрепата на Ивайло Калфин и АБВ

Ивайло Калфин: Много аспекти от живота ни зависят от решенията, вземани в Брюксел и Страсбург

Ивайло Калфин: Да на „Белене”, не на плоския данък, диалог по основното с ГЕРБ

Ивайло Калфин: Станишев истеризира срещу АБВ, Местан и медиите му помагат

Колко струва неутралността (на мрежата)

В този свят на все повече задълбочаващи се различия, интернет е едно от последните убежища на свободата. Тъкмо равенството между всички ползватели на мрежата стана причина за невероятния ѝ бизнес успех и популярност. Никой нямаше нужда да търси разрешение, за да прави нещата, които смята за уместни.

Едва ли друг сектор от бизнеса е създал толкова милионери и милиардери в човешката история, колкото интернет за 25-те си години съществуване.

Напоследък обаче интернет става толкова влиятелен, че неутралността и отвореността на мрежата, едва ли ще може да продължи да съществува, както досега.

Опитите за слагане на рамки не са от вчера,

но натискът за свалянето на неутралитета на интернет видимо се засилва. Макар някои все още да си спомнят милионите хора, които излязоха по улиците на Европа в защитата на правото си на свободен интернет,  АКТА се смята за отминал етап. Историческа победа срещу опитите за овладяване на мрежата, която не сложи край на войната. Неуспехът със споразумението, което се сгромоляса като филмов колос, обаче не отчайва неговите поддръжници. Няколко по-слаби труса следваха след АКТА, но е ясно, че решаващото сражение все още предстои. Поредното сражение ще бъде в четвъртък, когато Европейският парламент ще гласува по телекомпакета, съдържащ за първи път в европейското право, и регламенти за свободата на мрежата. Решаващата битка по него обаче ще е след изборите, когато новото законодателство отново ще влезе в пленарната зала. Този път за окончателен вот.

Какво е неутралност на мрежата?

Лингвистично, неутралност на мрежата, е неудачен опит за директен превод от английски език на не по-малко неясен термин. Той изглежда толкова безцветно, че едва ли някога би могъл да стане знаме на съпротивата срещу ограничаването на мрежата. Прекалената му „неутралност” едва ли би могла да заинтригува хората, които са просто ползватели на интернет и това им състояние ги удоволетворява. Те могат да общуват с приятели и познати, да пишат, да гледат видео и телевизия, да четат и да се забавляват, но наистина не желаят да знаят повече за това как работи интернет, отвъд кабела, напускащ тяхното жилище.

Според вездесъщата  Уикипедия, преуспяваща тъкмо заради нея, „мрежовата неутралност (на английски: Network neutrality) е принцип, според който интернет скоростта към определени уебсайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството. Мрежовата неутралност гарантира, че даден телеком няма право да приоритизира уебтрафика към определени уебсайтове за сметка на други. Според много онлайн теоретици мрежовата неутралност трябва да се третира като основно човешко право.”

Ни повече, ни по-малко

Но телеком оператори и интернет гигантите далеч не смятат, че са достигнали върха на печалбите, имайки като свои клиенти един от трима жителите на планетата. Телеком операторите, които контролират достъпа до мрежата, твърдят, че огромните инвестиции, които са направили в развитието на своята мрежа, не са достатъчно рентабилни. Те смятат, че по-висококачествените услуги, изискващи бърз интернет, трябва да се третират като специални и за тях равенството на мрежата не бива да важи. Интернет гигантите – Фейсбук, Гугъл, Яху и др., пък нямат нищо против телекомите да им осигуряват  клиенти, но не са съгласни да делят с тях своите печалби. При това положение, телекомите лобират за изключения, които ще ограничат неутралността на мрежата. Те са готови да направят жертви, например да се откажат о роуминга. Това е тяхната жертва на олтара на политиците, които могат да кажат на своите избиратели, че са направили нещо, за да могат последните да се чувстват по-спокойни, когато почиват. Че могат да си купят сладолед или да отидат на ресторант с изглед към залязващото в морето слънце, за парите, които биха платили за разговори в роумниг с приятели и познати.

Почти без изключения телеком операторите са частни компании, чието съществуване зависи от печалбите. Логичният въпрос би бил защо те биха се отказали от сигурни пари, които могат да прибират от все по-често пътуващите европейци. Отговорите са най-малко два. Първият, че печалбите от роуминг таксите са толкова високи спрямо себестойността им, че те могат да намалят приходите от тях, без да засегнат сериозно постъпленията си. Вторият, че потенциалните приходи от преноса на данни – у дома или в роуминг, от бързите интернет връзки са толкова големи, че отказът от роуминг телефонията, е жертва, която може да се преглътне в името на по-голямата печалба.

Тъкмо това е сделката, която се предлага 
сега на Европейския парламент –

отпадане на роуминга от Коледа на 2015 г. срещу създаване на законодателна възможност за въвеждане на „специализирани услуги”, които биха позволили няколко тарифи за достъпа до разнообразието от услуги в интернет. Труден избор, особено преди избори.

На практика със специалния режим телекомите ще могат да правят нещо, което сега е наказуемо. Например да контролират трафика, като ще могат да намаляват скоростта за по-малките като обем и време за прехвърляне операции и уебсайтове, като електронна поща например, за да отворят място за по-натоварващите такива. Според тях подобен подход е все по-необходим, особено с нарастващото използване на смартфони и мобилен интернет, което води до претоварване на мобилните интернет мрежи в някои части на САЩ.

Макар този проблем все 
още да не засяга България,

живеещи на запад сънародници, често ще ви се оплачат, че не могат да се свържат по „Скайп” и други VoIP програми, чрез които можете да разговаряте безплатно, и са принудени да използват телефона си, за който дължат пари. Защо се получава това? Защото телекомите дават предимство на едни програми пред други, забавяйки връзката към тях. Това днес в Европа е незаконно, макар че в САЩ такива договорки вече се случват официално. Разпространителят на филми „Нетфликс” постигна споразумение с доставки на услуги, да има предимство пред своите конкуренти. Т.е. ако искате да гледате филм на телефона, на таблета си или вкъщи, ще получите списъка на „Нетфликс”, от който да избирате. Освен, че не дава възможност на други компании да предлагат по-добра и по-евтина услуга, тази договорка ограничава избора на абонатите на съответния доставчик.

Текстът, който беше договорен между евроинституциите за неутралността на мрежата, говори срещу дискриминацията срещу участниците на този пазар и техните клиенти. Той е написан по начин, който позволява различни интерпретации и според неговите критици, че създаде нежелани прецеденти в Европа. Освен нескончаемите дела за защита на правата в мрежата, то ще доведе до свиване на пазара, тъй като по-малките и новите играчи, няма да могат да участват на равна нога с големите. Предложеният текст предизвика вълна от поправки, които ще бъдат гласувани от евродепутатите в четвъртък. Какво ще изберат – падането на роуминга или на неутралността на мрежата? (Йовка Димитрова)

Източник: kalfin.eu