Калфин: Страната ни отдавна е доказала, че следва строго всички международни норми

Политика

12-03-2014, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивайло Калфин: Станишев истеризира срещу АБВ, Местан и медиите му помагат

Ивайло Калфин: Много аспекти от живота ни зависят от решенията, вземани в Брюксел и Страсбург

Ивайло Калфин в Добрич: Необходимо е възвръщането на доверието в политиците

Ивайло Калфин се срещна с посланиците на ЕС

Калфин: Ситуацията в Украйна може да има реални последствия върху България

Ивайло Калфин: Няма решение за Украйна, което да изключва Русия

Калфин: ЕС може да се справи с неравенството с повече общи решения

Шулц и Свобода разчитат на подкрепата на Ивайло Калфин и АБВ

Калфин: На "Позитано" сериозно започват да си изпускат нервите

Ивайло Калфин: Българинът е беден, защото се краде от джоба му

Калфин е разочарован от срещата на властта с медиите

Георги Първанов и Ивайло Калфин ще посетят Добрич и Балчик

Ивайло Калфин: Да на „Белене”, не на плоския данък, диалог по основното с ГЕРБ

Сергей Станишев и Пламен Орешарски трябва да обяснят на Лютви Местан, че България изпълнява всички международни изисквания и норми по отношение на спазването на човешките права

„Разочароваща“. Така евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящия евровот Ивайло Калфин определи срещата-отчет, която управляващите страната в лицето на Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан проведоха с по-голяма част от водещите медии в България.

„Тази пресконференция е доста разочароваща, казаха всичко, което досега сте чували. А на всичко, което трябва да се прави казаха „трябва да направим това”, посочи Ивайло Калфин.

Той изрази учудването си и от поредната демонстрация на политически агресивно поведение, с което според него лидерът на ДПС Лютви Местан брани тяснопартийните интереси на ръководството на движението.

“Бях изненадан от агресивната позиция на лидера на ДПС, това е тенденция в тази партия. Те не правят нищо повече освен да се борят за правата на определен етнос в България. Всички човешки права се спазват у нас. Няма незащитени права на български граждани. Всички претенции, че ДПС ще се бори за правата и свободите на хората много тежко разделят държавата ни”, категоричен бе Ивайло Калфин.

Според него страната ни отдавна е доказала, че следва строго всички международни норми, свързани със спазването на човешките права и заплахите за тяхното нарушаване, за които намекват от ДПС, са опит за спекулация с общественото мнение, който е толериран с мълчание от страна на премиера Пламен Орешарски и председателя на партията мандатоносител Сергей Станишев.

“По отношение на агитацията на майчин език Местан каза, че единствено България не спазва тези стандарти. Това е пълна лъжа. България не е никакво изключение. Той си позволи да направи паралел със случващото се в Крим и ползването на регионалните езици там. Това е абсурдно подвеждаща аналогия. Това води към тежко разделение на нацията. Станишев и Орешарски не реагираха на това нещо по никакъв начин, което е притеснително”, заяви Калфин.

По думите му по време на днешната среща с медиите лидерът на ДПС си е позволил да спекулира и на тема евросубсидии в сектор земеделие. Местан е  посочил, че реформирането на методологията за тяхното отпускане, което позволява дребните производители също да получават част от подпомагането, е в следствие на тежко решение, взето от правителството. Теза, която не отговаря на истината, посочи Ивайло Калфин, който припомни, че това е изискване наложено от ЕС, с което се съобразяват всички държави членки на общността. Във връзка с това Калфин заяви, че ако България търси истинска промяна, която да стимулира развитието на сектор земеделие трябва да направи така, че субсидията за сектора да се разпределя с приоритет към тези, чиято продукция не само се произвежда, но и преработва в страната.

Калфин разкритикува и отношението на правителството към българската индустрия, която според него не може да бъде реформирана и развита без влагането на публични средства, както твърди премиера Пламен Орешарски. „Щели сме да подпомагаме интереса на тези, които искат да инвестират. Никаква индустриализация по този начин няма да се получи“, посочи той. Според него до 10,  максимум 15 години българската икономика трябва да има друг профил. В него е необходимо да се заложи на реализация на продукция с висока добавена стойност, а не на производство на ресурси и евтина работна ръка.

В заключение Ивайло Калфин коментира опита на Лютви Местан да се разграничи от Делян Пеевски, като го определи като човек, който е близък до ГЕРБ, заради данните, че е контактувал с част от ръководните фактори в партията. В тази връзка Калфин попита чий депутат в момента е Делян Пеевски, колко пъти са се срещали с него Местан и Сергей  Станишев, както и защо той бе номиниран от БСП и ДПС за  председател на ДАНС, ако е имало подозрения, че няма да бъде обективен ръководител на службата, заради отношенията си с Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Калфин отправи призив и покани на смислен и съдържателен политически дебат водачите на листи от всички политически сили за мястото и ролята на България в Европейския съюз, важните европейски теми и кризата в Украйна.