Внимание, хакерите са сред нас!

Напоследък зачестиха безобразията във виртуалното пространство.

Не съм срещал потребител на Интернет, който да не се е оплакал, че поне веднаж не е хакван.

Ето и днес няколко приятели предупреждаваха, че еди какви си или кои си файлове и писма от тяхно име не са техни, че са спам или вредители и че не са опасни, ако се отворят.

На няколко пъти пред последните дни мои публикации, реакции, снимки или просто словесни ретури се изпариха. Дори някои адресати подсказвах какво да направя, че да поправя „липсващи пасажи”...

Залоумишленици или шегаджии, но„майсторите” на хакванията стават в много случаи не само досадни хулигани, но и вредни обирджии.

Някои интернет неблагополучия приемаме просто на и за шега. Какво да се прави. Хора всякакви...

Но все по-често, в повечето хакванията проличава злостна целенасоченост за нанасяне на нарочни вреди. 
Отворковци и специалисти използват неправомерно или нерегламентирано свои знания и зловреден софтуеър за достъп до чужда информация.

И вече не само за да се покаже, на какво е способен хакерът. Целта е да се нанесе не само морална, но и материална вреда. Което е двойно по-неприятно за пострадалия.

И ако все пак няма нанесени големи щети, ако се вземат навреме реципрочно подходящи мерки, освен засегнато чувство на достойнство, пострадалият може да остане само с горчивината от гаднярщината. Което не се случва толкова често, защото той разбира какъв номер му е спретнат когато вече е твърде късно...

В преобладаващото множество нерегламентирано посегателство върху личното пространство се извършват престъпления. Те са фиксирани в законите на цивилизованите държави. С тях се причиняват не само морални, психически и психологически вреди.

Разбира се всяка държава има сериозни юридически наказания за кибер-престъпниците . Защото те нанасят чувствителни финансови и материални загуби.

Въпреки това, според началника на Бюрото за специални технически мерки към Министерството на вътрешните работи на Русия Алексей Мошков, всяка година в Русия, броят на компютърните престъпления се увеличава.

И не само там!


За 2013-та броят на докладваните престъпления в областта на телекомуникациите и компютърните технологии е скочил с 8.6%.

На московската конференция Infoforum 2014 кибер-ченгето обяви, че „ според проучванията, всеки втори в света става жертва на кибер-престъпления.”

Впрочем, няма държава която да не е пощадена от увеличения ръст на престъпленията в кибер-пространството .

Веднага трябва да се изтъкне, че отдавна, броят на виртуалните престъпленията, с цел психологически натиск или тормоз, е изключително малка на фона на огромната вълна финансови хакерски операции.

Основният мотив на киберпрестъпниците е материална облага. В повечето случаи нерегламентираният достъп до чужда информация е насочен към присвояване на средства.

Според анализите на кибер-полицаите от всички континенти жалбите за измами и кибер-източване на банкови сметки са най- много.

„Вече се е очертала твърда тенденция на трансформиране на неорганизирани, отделни хакери или техни малки клетки в солидни престъпни организации, чиито „персонал” е в различни региони и страни по света”, се изтъква в прес-рилийза на московската конференция.

Няма да се учудя, ако и Вие сте получавали, като мен, е-мейли от Нигерия или Западна Европа с примамливи финансови предложения или покани за покупки или оферти за работа. В преобладаващия си брой те са чудесни капани за наивници.

Впрочем, щедри предложения в електронни писъмца или телефонни есемесчета също са лукава примамка, а понякога и ловки пипала, бъркащи в чужди банкови и разплащателни сметки.

В момента, един от основните проблеми в областта на информационната сигурност е защита срещу мобилните кибер устройства за кражба на пари.

Собствениците на мобилни телефони и таблети не обръщат внимание на тези въпроси . Собствениците на смартфони дори не са наясно за съществуването на антивирусен софтуер за мобилни устройства. Става им ясно след като сметките им в банките олекнат чувствително и започнат да се жалят пред кибер-полицаите.

Впрочем, търговците на смартфони вдигат ръце, когато им се предложи поне да предупреждават клиентите си за вероятните опасности, с аргумента, че това не е тяхна работа, пък и подобни намеци може да подплашат клиентелата...

Донякъде имат право. Но все пак е необходимо да се активизира и индустрията за алармиране на обществеността за необходимостта от защита на мобилни джаджи и персонални компютри.

Та това също е немалка реклама, нали.

А парите, които се крадат са много!

Само в Русия миналата година са откраднати по електронен начин над 1 милиард рубли.

При това с нелегално произведен зловреден софтуер!

Кибер-полицаите пък са съумели да предотвратят пробиви на банкови сметки за още над 1 милиард рубли!

А, кибер-състезанието „кой-кого” между полицаи, хакери и техните жертви продължава.

 

Източник: elephantram.blogspot.com