Станишев в паника, каузата на БСП загубена

Вижте какво се случва в столетницата

Бунт в редиците на червените

Лидерът на БСП – Сергей Станишев изпадна в паника. Причината за безпокойството му е бунтът в червените редици, който в последните дни придобива застрашително измерение. Достверни източници съобщават, че 16 червени депутати се готвят да напуснат столетницата, а основна причина за недоволството им е унизителния дебат с ДПС. Начело на групата, недоволни от ръководството, са Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

Според мълвата, соцлидерът Станишев е изпаднал в паника, тъй като не знае как да успокои бунтарите. Отцепниците възнамеряват да обсъдят плановете си този уикенд в луксозен хотелски комплекс край столицата, който е собственост на сестрата на приближен до Първанов.

Последната капка, с която чашата на търпението на недоволните преля, бяха вчерашните дебати в Народното събрание. Все още не е ясно дали Михаил Миков ще се присъедини към бунтарите. Според слуховете той все още се колебае.

Припомняме, че в петък се разигра истински екшън в парламента, провокиран от предложението на Хюсеин Хафъзов предизборните кампании да се провеждат и на друг език, освен българския.

Предложението на депутата от ДПС бе отхвърлено след ожесточени дебати. 
От трибуната на парламента, Хафъзов заяви, че въпреки трудностите, които среща по пътя си, няма да се откаже от идеите си неосманизъм. 
„Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам – следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза той. През това време се чуваха силни освирквания в пленарна зала.
Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”.

Случилото се в парламента предизвика бурен обществен отзвук. Лидерът на ДПС Лютви Местан категоризира случилото се като "срам и позор за българския парламент", който си е позволил да дискриминира малцинствата и заяви, че ще последва примера на външния министър на Турция.

Лидерът на „Атака“ определи случилото се като доказателство, че ДПС е антиконституционна партия и е време да бъде снета политическата защита от депутатите на тази партия. Сидеров допълни, че е престъпление в България да живеят хора, които не говорят български език.