Сергей и БСП сигурно са полудели

Политика

06-10-2013, 13:11

Снимка:

Internet

Автор:

Христо Христов

Всичко от Автора

Какво става напоследък със Сергей Станишев и БСП, полудяха ли? Беше времето, когато председателят на социалистите заяви на всеослушание: „Кой нормален човек извън т.нар. политически елит се вълнува от темата с досиетата?”

С арогантния си отговор политикът, който по това време беше и министър-председател (утвърден, след като при първия опит изборът му за премиер беше бламиран от парламента), искаше да отбие въпросите на медиите за значителното присъствие на сътрудници на комунистическите тайни служби в БСП.


За нормалното и ненормалното в България

Беше септември 2007 г. и комисията по досиетата тъкмо беше обявила агентите сред народните представители от 7-то Велико Народно събрание до 39-то Народно събрание. В дългия списък фигурираха и имена на много социалисти депутати.

Естествено, когато човек не може да даде смислен отговор, търси начин да се отърве от неудобните въпроси, като се опитва да ги омаловажи. Така постъпи и Станишев през есента на 2007 г. С контравъпроса си  той не само се опита да омаловажи проблема с преодоляване на най-продължителната зависимост от комунистическия тоталитарен режим – досиетата на репресивния апарат на БКП, но и уязви и обиди всички българи, подлагани на репресии и онези граждани, които искаха и настояваха истината за дейността на Държавна сигурност да излезе с отварянето на досиетата. И да знаят кои от агентите й и щатни сътрудници са дърпали и продължават да дърпат конците в годините на прехода, заемайки различни държавни и обществени постове.

С изявлението си тогава Станишев директно причисли една значителна група от обществото към ненормалните, един вид луди хора, защото според него който се интересува от досиетата не е нормален. Дори една група хора се заканиха да му заведат дело за обида.

Какво се случи сега, че само шест години по-късно лидерът на социалистите, с чийто мандат от четири месеца с властта се разпорежда кабинетът Орешарски, заедно с БСП се оказаха в групата на „ненормалните”.

Вижте с какво се занимава днес БСП и Станишев – с досиета. И по-точно с прикриването на досиетата на една малка, но много важна група сътрудници на комунистическите тайни служби, останали скрити до момента от обществото. Внесеният миналата седмица от група депутати от БСП законопроект за връщането на параграф 12 в закона за досиетата, който беше отменен преди 10 месеца, цели точно това. Да скрие кадрите на ДС и разузнавателните служби, заемали или заемащи ръководни постове в Националната разузнавателна служба (НРС) и в служба „Военна информация” (СВИ).

Забележете, не става въпрос само за няколко доскоро действащи разузнавачи с дипломатическо прикритие зад граница, но и за всички онези кадри, които са служили „безпределно вярно” на КГБ и ГРУ (съветското военно разузнаване) преди 10 ноември 1989 г., заклевайки се в лоялност към БКП и Съветския съюз и са останали да работят години наред след промените в НРС и СВИ.


Късата памет и вируса на непрозрачното управление

Дали пък Станишев и БСП наистина не са полудели? Нормално ли е или не 24 години след промените да се занимават с досиета? Какво толкова им пари под краката, че бързат да угодят на една шепа хора, вместо да изпълняват щедрите си предизборни социални обещания?

Още едно изречение от изявлението на лидера на социалистите от есента на 2007 г.:

„Обществото се вълнува от много по-интересни и важни теми. Отварянето на архивите на бившата Държавна сигурност има по-скоро историческа стойност.”

Чудесно, г-н Станишев, но защо, след като управлявате с партията си днес, не оставите досиетата на историците и съсредоточите усилията си върху по-важните проблеми на обществото?


Ох, как може да забравя, че никой не се интересува от досиетата, а моите депутати да се занимават с такива неща, вместо да си изпълняваме предизборните обещания.

 

Отговорът е – старите връзки и старите зависимости, тоталитарните рефлекси на партията, наследница на БКП, да управлява тайно и непрозрачно, запазвайки хората си в специалните служби, неслучайно останали неформирани и работещи без устройствени закони вече четвърт век.

Затова тук не става въпрос за никаква национална сигурност, тя е само прах в очите на хората, които депутатите от БСП се опитват да хвърлят, за да заблудят обществото.


Късогледството на наследниците на компартията

Станишев и БСП не само са „полудели”, прихванали вируса на досиетата, но и с опита да върнат чадъра върху кадрите на комунистическите служби в съвременните разузнавателни структури демонстрират изключително късогледство. Защото от една страна скриването на досиетата само по себе си е ретроградно решение, а от друга страна БСП не може да прецени, че с този политика винаги е вървяла срещу времето, историята и обществото. Показва го позицията на левицата, когато през 2002 г. с нейните гласове беше отменен изцяло първия закон за досиетата.


Дори, когато след пет хиляди години недокоснат от модерната цивилизация, животът на бушменът Кси изведнъж е променен от падналата от небето празна бутилка той търси отговорите на въпросите не в „лудостта на боговете”, а в допира с цивилизования свят, преодолявайки закостенелите представи за света. С новия опит да стрие досиетата наследниците на компартията в България показват, че 24 години след краха на комунистическия режим те все още тежко страдат от тоталитарни комплекси и не могат да се излекуват, като възприемат естествения ход на времето.

 

Само четири години по-късно БСП беше принудена от общественото мнение и критиките от западни евродепутати да гласува макар и с неудоволствие действащия и в момента закон за досиетата. Колко си мисли, че ще управлява БСП сега, че да удържи скриването на досиетата на своите хора в разузнаването? Една, две, в най-добрия случай четири години, макар това да е в сферата на фантазията с самокомпрометиралото още от самото начало се управление.

След това ще дойде друго политическо мнозинство и то със сигурност ще върне процеса по отваряне на досиетата и преодоляване на зависимостите от тях в естественото му русло, в пътя, който следват другите европейски страни от бившия съветски блок, далеч по-напреднали и по този въпрос от България.

По тази причина ходът на БСП с връщането на параграф 12 е безполезен, ще има само временен ефект и на практика е обречен на неуспех. Той само разобличава наследниците на БКП и партиите, които ще подкрепят нейното намерение, в тотална зависимост от досиетата, превръщайки парламента в марионетка на нереформираните разузнавателни служби.

И когато Станишев и БСП загуби безвъзвратно властта и досиетата бъдат категорично отворени ще разберем кои лица и на какви постове са се опитали да скрият. Временно.

След случая Пеевски е повече от ясно, че по стар тоталитарен рефлекс, докосне ли се до властта БСП първо се захваща със специалните служби, вместо да генерира необходимите на обществото модерни политики и решения.


Дори доскорошният лидер на ДПС Ахмед Доган, агент „САВА”, показа през 2006 г., че е готов да се подложи на имунизация на досиетата с решението за отварянето им. Седем години по-късно лидерът на БСП Сергей Станишев и партията му демонстрират открити признаци на ненормалност, заразени от манията да укриват досиета и безсилни да скъсат пъпната връв с ДС един път завинаги.

 

Затова не бива да ни учудва, че криенето на досиетата чрез параграф 12 е продължение на задкулисната политика Пеевски, само че приложена в един от нереформираните сектори на националната сигурност – разузнавателните служби. Там където все още първо идва интереса на съответната партийна конюнктура, а после законите и националната сигурност на България. Не е тайна, че през годините на прехода БСП успя да запази контрола върху тях и поради тази причина сега им се отблагодарява да продължат да бъдат непрозрачни.


Защо БСП се „трови” с досиета през 2013 г.

„Това ли е дневният ред на страната?” Въпрос отново зададен от Сергей Станишев през април 2006 г. по темата за досиетата на ДС, след  гафа на тогавашния си заместник в БСП Румен Петков, изкушил се да извади изборно досиетата на известни журналисти. Действие, което се превърна в капката, която преляла чашата на общественото търпение и предизвикала приемането на нов закон за досиетата, който през декември БСП беше принудена да подкрепи.
Важно е да се припомнят отново тези думи на Станишев, тъй като очевидно той и БСП днес демонстрират къса памет. „Ние нямаме нужда от темата за досиетата, тя е като отрова", заявява през пролетта на 2006 г. по Нова телевизия премиерът Сергей Станишев. Тогава той все още не беше наясно накъде духа вятъра на досиетата и отново поради късогледство не може да прогнозира и улови обществените настроения.
Тогава Станишев сподели публично разбиранията си, че „в тези документи (на ДС, б.а.) става дума за неща, които са се случвали преди 30 години и никой в България те вече не го вълнуват”. Край на цитата.
Е, какъв е проблемът на БСП и Станишев 7 години по-късно, та доброволно да „тровят” себе си, а и обществото със затварянето на досиетата? Същият – старите връзки и зависимости, без които столетницата не е отвикнала и не може да управлява.


Някой трябва спешно да помогне на Сергей Станишев и БСП да спрат да се „тровят” с досиета през 2013 г., вместо да създават работни места и да увеличават доходите. Следващите седмици ще стане ясно дали ДПС и „Атака” са прихванали вируса на същата „отрова”.

 


И какво послание към европейските ни партньори праща управляваща БСП с връщането на параграф 12? Много прост: Ние няма да се променим, защото ние не сме и няма да се реформираме. Ние продължаваме разчитаме на „професионалистите” с школи в КГБ и ГРУ, които и днес, след провалите с бомбения атентат в Кербала през 2003 г. и терористичната атака на летището „Бургас” през 2012 г. продължават да се грижат за националната сигурност на България.
Така БСП съзнателно или не се превръща в реална заплаха за сигурността на българското общество, като го изолирането й от северноатлантическите й съюзници, които никога не са имали навика да споделят или обменят тайни и въпроси, вързани със сигурността, на хора, чийто бивши работодатели са в Москва.

Затова единственият изход да се излекувате от „отровата” на досиетата, като я изстискате докрай, господа социалисти, от цирея на тоталитарното наследство, а не да се „тровите” с него, криейки го временно в пазвата си.

Лекувайте се от тази „лудост” като се реформирате и заедно с вас и специалните служби, направете ги модерни в услуга на обществото и с доверие и уважение в западните партньори, защото в противен случай бумерангът на досиетата на ДС няма да ви отмине. Той вече лети към вас.

 

Източник: desebg.com