Ванга е била записана "македонка". Вижте защо!

Общество

12-06-2012, 11:11

Автор:

Светослава Рудолф

Всичко от Автора

"Ванга си имаше българско национално самосъзнание. И просто е несериозно да я смятат за македонка! Даже една от последните глупости, които бяха написали в Македония, беше, че първото евангелие е написано на македонски език и Исус Христос е македонец. Това е комплекс за малоценност на един политически елит, който се опитва да търси своята идентичност", казва председателят на ВМРО Красимир Каракачанов

В рубриката "Мистерии и факти" на журналистката Светослава Тадаръкова за пръв път имате възможност да прочетете откъси от дългоочакваната й книга "Ванга, мъченицата на 20 век". Днес пред вас е четвъртата част.

Първата може да прочетете тук!

Втората вижте тук!

А третата - тук!

Ще помня сблъсъка си с македонските историци цял живот. Честно, никога не съм мислила, че мога да стигна до ръкопашен бой с учени!

Интервю с Красимир Каракачанов, председател на ВМРО:

- В Струмица твърдят, че Ванга е македонка.
- Е, това е несериозно, сега! Цял свят знае, че Ванга е българка и между другото, тя самата многократно го е заявявала. Имаше едно нейно по-раншно интервю.  Точно при разпадането на бивша Югославия, 92-а или 91-а, един журналист я попита: „Каква ще е съдбата на Македония и ще се обединят ли отново Македония и България?”. Тя отговори: „Там, където е текло, пак ще тече!”.

Така че тя си имаше българско национално самосъзнание. И просто е несериозно! Даже една от последните глупости, които бяха написали в Македония, бе, че първото евангелие е написано на македонски език и Исус Христос е македонец.

Това е комплекс за малоценност на един политически елит, който се опитва да търси своята идентичност. И не може да се примири с факта, че за македонска нация започва да се говори едва след 1944-а година, когато се създава НФР Югославия начело с Тито. Тогава е измислена идеята за отделна македонска нация и то след решение на Коминтерна по този въпрос.

- Да. Обаче те казват, нали, аз отидох да чуя все пак и тяхната гледна точка!, че ние сме били поробители в моментите, когато Струмица е била българска.
- Значи, това са несериозни работи, защото Струмица е била в пределите на българската държава, говоря за 20-и век, от 1913 до 1919 година.

- Е, точно тогава сме ги окупирали.
- Това са глупости, защото цялото население в Македония е било организирано в една организация - ВМРО. Тази организация се е борила за българщината в Македония. Тя не се е борила за някаква отделна македонска нация. Между другото, струмишки войвода е бил небезизвестният Христо Чернопеев.

- Той също е техен човек.
- Не! Той е от село Дерманци, Луковитско. Просто те не са си направили труда да проучат. Така Чернопеев го изкараха македонец, а той е от село Дерманци, Луковитско. И е убит през Първата световна война като български офицер на фронта. Гоце Делчев, на когото са направили огромен паметник в Струмица, е бил български учител. И в Банско 2 години, и в Щип, и на други места. Български офицер! Просто, всички техни твърдения са несериозни. Между другото, Струмица е един от първите градове в тогавашната Османска империя, които през 19 век се бунтуват срещу гръцкия владика и пишат  изложение до султана, че искат родна българска църква, а не гръцки владика и гръцки попове!

- Ванга съпричастна ли е била на идеите на ВМРО?  Бившият главен прокурор Иван Татарчев говори веднъж за това, но за съжаление, Бог да го прости, не можем вече да го питаме.
- Ванга е била младо момиче, когато на територията на Струмишкия революционен окръг е действал, говоря за 20-е и 30-е години на 20 век, струмишкият войвода Георги Въндев. Тя е била младо момиче, но много е вероятно баща й, дядо й...

- Баща й е бил четник.
- Всичките по-будни и енергични хора са били във ВМРО.

- В туристическия указател на Струмица пише, ето го! -  че те са се борили за национално освобождение на Македония!
- Национално освобождение на Македония? Самите дейци на ВМРО, и Даме Груев, и Гоце Делчев, ако щете дори и Сандански, и Христо Чернопеев - под „национално освобождение на Македония” са разбирали национално освобождение на българите в Македония. Те го пишат в своите писма, в своите документи, статии...

Като махнем настрана шовинистичната истерия, македонците, които срещнах, бяха все хубави хора. Много по-гостоприемни, по-трудолюбиви от нас, по-сплотени, по-целенасочени по отношение на европарите, ако щете... Не си пречат, не живеят, само за да прецакат другарчето. Усмихнати. Повече обичат, отколкото мразят. Още от границата - селца, наистина, поизостанали, но чисти, китни, блажено потънали в патриархален уют. Супите – гъсти, ракията – пивка, македонската компания – с гръмогласен смях. А доматите – истински! Вкус, който ние не помним отдавна.

Питам се – защо се отдалечихме от себе си? Защо ние, българите, се превърнахме в своя антипод? Оплетохме всички възможни конци. Изтерзахме докрай душите си. Допуснахме всички исторически грешки. Загубихме всички войни. И продължаваме, най-упорито, в същия дух.

Веднъж, в началото на 90-те чух една прогноза – че Великите сили имат план да заличат България. Възмутих се. Звучеше абсурдно! Откъде накъде? Това очевидно бе поредната луда теория. Една от десетките конспирации след революцията.

Е, 20 години по-късно все по-често я чувам. Вчера, например, обсъдих с един професор съвсем сериозно въпроса дали няма да ни сведат обратно до Княжество България...

Това, което е станало преди, не е случайно, нито изолирано. То е част от нас днес. Ние все се въртим в същата верига, която може да ни стегне до смърт.

И така, великата пророчица Ванга официално е била „македонка“ в България. Този скандален факт научих съвсем между другото в петричка кръчма. Всички го знаеха! Защо никой не го бе написал?

- Кой я е записал „македонка“? - запитах. Със смаян глас.
- А, моят тъст! - отвърна ми собственикът. С глас на човек, обръгнал на всичко.

Тъст му лично я записал „македонка“ при първото преброяване след 1944 г.
- Той... жив ли е?
- Ей сега ще го извикам!

Той изчезна към двора, а моето сърце заби.

Интервю с Георги Янев:
- При преброяването аз бех преброител на ул. „Опълченска”, на която живее баба Ванга. Имахме поръчение да запишем хората „македонци”.
- Ама, от кого?
- Поръчение от властта тогава, от официалната политика.
- Дали Георги Димитров е наредил?
- Не знам кой е наредил. По решение на правителството в нашия край требваше да записваме хората „македонци”. И ние немахме проблеми с повечето хора. В тая улица имах само 3 семейства, които отказаха да се пишат македонци. Петър Витларов, Наско Трънчев и баба Ванга.
- Тя отказа да се пише „македонка”?
- Да. Отказа да се пише „македонка”. Казва: „Абе, ке пишем, ама македонците отидоа към Тито и ще си имат неприятности!” И това беше. Опитвах неколко пъти, двоумеше се и накрая се записа „македонка”.
- Тя по това време какъв паспорт имаше? Български?
- Па, всички беха  българи. Всички беха българи!
- Коя година стана това? Кой месец?
- 46-а година, декември месец. Имаше тогава вероятност, ако ни пишат „македонци”, да ни присъединят към Югославия. И тогава, си спомням, на голямото съвещание в града изявени комунисти станаха и казаха: „Ама как ще се пишем македонци? Ние сме българи.  Всички тука!” В Петрич преобладават бежанци. „Всички сме бегали от нашите родни места като българи”. И излезнаха учени да доказват!: „Ние сме си българи, това никой не отрича. Обаче в антифашистката борба през Втората световна война се измениха условията и сега вече се обособява нова нация!” Вие Венко Марковски го знаете. Много известен поет. Пролетарски поет. По това време беше министър в македонското правителство. Венко Марковски написа една поема. Казва се „Роби”. И в тая поема заключава, аз съм запомнил неколко думи, че се формира нова македонска нация.
- В Македония твърдят, че Ванга е македонка, защото е родена в Струмица.
- Тито сметаше, че всички ние тука сме македонци.
- Кажете ми за самата Ванга. Вие ли я записахте „македонка” в крайна сметка?
- Ами, ние накрая я записахме.
- Има ли наказание за човека, който не се записва „македонец”?
- Не. Немаше. За моята улица немаше наказание. Обаче тогава ги считаха тия, които не искаха да се пишат македонци, за опозиция.
- Че са против властта?
- Против властта. От това ги беше страх.
- А 41-а година Струмица влиза в рамките на България, нали?
- Е, тогава цела Македония бе в рамките на България. И те се считаха за освободени от сърбите.
- Че са се освободили от сърбите?
- Ама, разбира се! Така беше.
- А пък сега ми казаха там, че ние сме ги окупирали.
- Сега не знам, но тогава те ни считаха за освободители.

Интервю с Красимир Каракачанов

- Сега искам да ви попитам, обаче! В един момент Ванга е записана „македонка” от един преброител в Петрич.
- В Благоевградска област всички са записани като „македонци”, въпреки съпротивата на населението, въпреки съпротивата на местните комунистически функционери. Между другото много от тези документи също са запазени. Например, един виден функционер на БКП, Владимир Поптомов, пише до Георги Димитров, че това, което се прави, е грешка, тъй като населението се настройва против комунистическата партия. Едно население, което е с българско национално самосъзнание.
- Това на практика е престъпление на Коминтерна?
- Това е престъпление на Коминтерна, но най-вече на БКП, която в желанието си да угоди на Тито и на Сталин се съгласява на тази глупост. Населението в Благоевградска област е записано като македонско с идеята, че съвсем скоро ще се създаде балканската юго-славянска федерация, в която България, Сърбия и Македония ще бъдат в една държава. Една утопия, която, както виждаме, не се и случи.  Не само, че не се случи утопията за федерация  между България и Югославия, но и самата Югославия, която беше една изкуствена държава, се разпадна с гръм и трясък. За съжаление с много кръв и много жертви.

В СЛЕДВАЩАТА ЧАСТ ОЧАКВАЙТЕ:

Как ослепява Ванга? Вярно ли е, че Бог я вдига във вихрушката, за да я "подмени" като вкара нов, пророчески дух в старото й тяло?