Социолозите очакват повишен интерес към предстоящите избори

Започва предизборната кампания за президентските избори и вота за 47-ото НС на 14 ноември. Социолозите очакват повишен интерес към предстоящите избори.

В студиото на "Денят започва" по БНТ Андрей Райчев и Геновева Петрова се обединиха около мнението, че избирателите искат порочният кръг на повтарящи се избори да спре и най-накрая да бъде съставено редовно правителство.

Партиите вече са изговорили всичко и няма с какво да изненадат гражданите, смятат още експертите. Най-голямата загадка е какво ще е преразпределението на гласовете, след появата на новата политическа формация.

"Има хора, които са не просто отегчени, те са хипер разочаровани и не от последните два парламента, те принципно, години, десетилетия наред са в подобна ситуация, те най-вероятно отново няма да решат да гласуват", каза Геновева Петрова.

"3 милиона е минимумът, който очаквам да се почват на урните, възможни са и по радикални сценария. Около 3 милиона е нормалното. Никаква умора няма, хората не се отказват от избори, защото са уморени. Какво е уморен, той отива до урната и пуска бюлетина. Хората са отвратени от ситуацията, като отвратим хората от ситуацията, но те не са отвратени, защото настояват на своята правота. И тука се образува много любопитна ситуация, вотът е същият, не защото сме в някакъв пад, а защото хората мислят така, това е състоянието на главите на българския народ, тая работа започна преди година и половина и не свършва, не получава развръзка", каза Андрей Райчев.