Политолози: Популизмът на Трифонов мина апогея си

Политика

30-08-2021, 11:29

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Коментар по темата на Георги Проданов и Румяна Коларова

Без шанс за съставяне на кабинет, но с опит за конструктивни разговори по политики – така изглежда на пръв поглед създавала се ситуация у нас след връчването на третия проучвателен мандат на БСП. 

Това е трети отказ - няма да доведе до нищо повече от трети избори. БСП е закачена за президента така или иначе. От друга страна ИТН - с неясната си идеологическа ориентация, по-скоро ще отиде вляво. Ще се получи амалгама след следващите избори. Това каза за "България сутрин" политологът Георги Проданов.

Той е на мнение, че има два ясни центъра на власт и винаги се стреля по по-големия.

"Не виждам ГЕРБ и Бойко Борисов да заявяват огромно желание да управляват. Вървим към избори 2 в 1. Има трупане на влияние. Популизмът на Слави Трифонов мина апогея си. Интересното около президента е, че вляво все повече се вижда нуждата от нов ляв проект. По-рационално е да се стигне до някаква форма на окрупняване около президента. Един нов Франкенщайн е напълно възможен", подчерта събеседникът.

Шанс за трети мандат беше ясно, че няма. Това, което им предложиха, всъщност беше съвсем различно - вървим към предсрочни избори. Големият въпрос е колко време ще се бави мандатът. Отговорността е на мандатоносителя. БСП ли е партията, която ще задава дневния ред, трета политическа сила - те са мандатоносители по волята на президента. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът Румяна Коларова.

По думите ѝ БСП се бори за своето място в българската политика.

"Те трябва да определят къде са и какви са. ИТН вече са наясно, че едва ли ще станат първа политическа сила занапред. Партията все още запазва идентичност. ДБ са прекалено в центъра и прекалено либерални, за да се десница. Сега големият въпрос е какво ще се случи с бюджета", посочи тя. 

"Със сигурност ГЕРБ няма да се разцепи. Те в момента са в такава ситуация, че това по-скоро ги консолидира и втвърдява. Популистките формации действат според човека. Ако президентът се "подхлъзне" и реши, че трябва да имаме отделни избори, структурата на парламента тогава ще е съвсем различна. Логично е БСП да обявят някакъв премиер, но те кабинет не могат да направят. Скептична съм, че ИТН ще подкрепят президента", заяви още Румяна Коларова.