„Politico“: „Изчистващата метла“ Трифонов поведе България към политическа безизходица

България е на път към трети избори от април насам, след като Слави Трифонов, водещ на ток шоу и певец, спечелил вота на 11 юли, заяви, че не е успял да събере достатъчно подкрепа за работеща коалиция. Това пише в своя публикация „Politico“.

Днес се очакваше гласуване в парламента, но политическият застой в балканската държава изглежда ще продължи поне до есента, коментира медията.

Трифонов публикува видео във Facebook във вторник, в което казва, че няма да предложи кабинет. „Това означава, че предстоят нови избори“, каза той.

Трифонов яхна вълната от обществено недоволство от корупцията и мафията, но от тогава се мъчи да се представи като „изчистващата метла“, която ще реши проблемите на „пленената“ държава, особено в областта на съдебната система.

Партиите на протеста са скептични по отношение на действията на кабинета на Трифонов за премахване на корупцията и не желаят да го подкрепят, пише още „Политико“. Социалистическата партия също отказва подкрепата си за кандидата на Трифонов за вицепремиер. Въпреки че е на второ място в гласуването, ГЕРБ на Борисов също няма широката подкрепа, необходима за изграждането на мнозинство.

Тъй като Трифонов и Борисов не могат да съставят правителства, президентът Румен Радев, съюзник на социалистите, има правомощия да призове трета партия да опита. Ако това не успее, тогава ще има нови избори, заключава „Politico“ в публикацията си.