Явор Дачков: Какво специално има в Спецов, който се очертава като обикновен мошеник

От Фейсбук профила на журналиста Явор Дачков

Добре е министър Асен Василев да обясни какво специално има в Румен Спецов, който се очертава като най-обикновен мошеник. Ако имат специални отношения с него да не ги превръщат в национален проблем. Мисля, че Румен Радев спешно трябва да ги уволни и двамата, за да намали щетите, които ще нанасят до изборите, а и не само.

bird.bg: "В крайна сметка фирмата е вписана в списъка на длъжниците на НАП без обезпечение през юли 2017 г. с 1 047 464,39 лв. дълг, който оттогава набъбва с лихви.

Информация за съдържанието на тези ревизионни актове, писма и документите за изпълнителното дело също не може да бъде предоставена, тъй като прокуратурата ги е засекретила докато трае проверката, гласи отговора получен от НАП по реда на ЗДОИ. Проверката беше инициирана от финансовия министър Асен Василев след публикацията на БРРД и медийния интерес по темата.

Министърът заяви пълната си подкрепа за Спецов и подкрепи тезата му, че задълженията на “Гранекс Трейдър” към фиска нямат нищо общо с него а са натрупани изцяло от новия собственик Даниел Николов. Пред Свободна Европа той все пак каза, че “ще трябва се разделим с него” ако проверката потвърди, че дългът на фирмата е натрупан при Спецов. Срещу тази защитна линия обаче има сериозни аргументи. Ревизионният акт за задълженията е изготвен само два месеца след като Спецов продава фирмата, но преди него е текла данъчна ревизия. Спецов няма как да не е знаел за ревизията, тъй като е бил уведомен за нея в качеството си на управител. БРРД проследи по-подробно фирмената история на “Гранекс Трейдър” ЕООД. Първото име на компанията е “Поинт Брейк” ЕООД с адрес в гр. Созопол. Управител и собственик на фирмата тогава е Мартин Илиев, който е капитан с квалификация за управление на плавателен съд. “Поинт брейк” кандидатства пред “МИРГ Приморско – Созопол – Царево“ с европроект “Туристически риболовен круиз с ветроходна яхта” по процедура 2.2 – Развитие на туристически атракции по “Програма за морско дело и рибарство 2007-2013”. Представени са оферта за закупуване на яхта ”Jeanneau Sun-Odyssey-DS-50DS” и писмо за намерение за банково финансиране на покупката с близо 600 хил. лв. Фирмата получава отказ по проекта поради “недопустимост на разходите” и “недопустимост на представените оферти, които са издадени в нарушение”.