Деси Радева на „Мисия Лондон“*

Портфейл

19-09-2018, 18:29

Снимка:

Президентство

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Жената на президента не за първи път използва дипломатическите мисии зад граница да й организират събития

Десислава Радева отново е ангажирала българско посолство в чужбина да й организира прояви. Това става ясно от изтекло в медиите писмо, което дипломатическата мисия на страната ни в Лондон е разпратила до български интелектуалци, живеещи в Обединеното кралство.

„Уважаеми дами и господа,

За мен е удоволствие да ви поканя от името на посолството, в качеството ви на представители на адресираните тук организации, на среща в посолството със съпругата на президента на Република България, г-жа Десислава Радева.

Срещата ще се проведе в посолството на 17 октомври (18 до 19 ч.), като основната тема ще бъде развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство.

Моля да потвърдите дали ще присъствате на срещата в срок до края на работния ден на 8 октомври на следния имейл адрес: rsvp2@bulgarianembassy.org.uk.

Поради стандартните засилени мерки за сигурност, моля всички, които планират да присъстват, да носят документ за самоличност и да пристигнат до 18 ч”.

Интересното в случая е, че на този етап планирана визита на президента в Лондон не е обявявана. За сметка на това съпругата му, която няма нито правомощия, нито право да ангажира посолството със свои събития, вече е раздала задачи.

По всяка вероятност семейство Радеви ще направят официална държавна визита и може би ще бъдат приети в Двореца. Президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев вече са имали аудиенции при кралица Елизабет II.

За какво обаче ще си говори Радева с интелектуалците в Лондон, тъне в мистерия. И може само да събуди спекулации дали няма да се опита да лобира пред местната  българска общност за бъдещ политически проект на нейния съпруг.

Това не е и първи път, в който президентшата хваща посолства да й организират събития. Преди няколко месеца тя вече предизвика подобен скандал в Брюксел. При предишния случай посланика ни в Белгия Мая Добрева разпрати покани за събитие с Радева. В тях между другото се споменаваше, че ще присъстват и президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова.

* „Мисия Лондон“ е български филм от 2010 г., създаден е по едноименния роман на Алек Попов. В него се разказва за властната съпруга на българския президент Деворина Селянска, която ангажира посланика Варадин Димитров да организира прием, на който да присъства Кралицата.