Румен Радев – Нахалство като за Световно

Проваленият във външнополитически план президент търси популярност на гърба на българския спорт, финансиран от правителството

Президентът Румен Радев отново се е заел да лъска политически имидж. След като претърпя крах във вътрешнополитически и международен план, и замеси името си в редица скандали, държавният глава реши да се облегне на спорта.

Помен с чужда пита

Редица български спортни федерации в момента са пропищели от президентската администрация. Оказва се, че Румен Радев буквално иска да бъде навсякъде и да обикаля всички срещи от провеждащите се в момента три световни първенства у нас.

Съветници и приближени на президента директно изнудвали федерациите да го канят на официалните събития, за да бъде сниман и отразяван.

По този начин президентът цели да натрупа дивиденти от спорните успехи по време на неговия мандат. Пропуска обаче тънката подробност, че той самият няма никакво участие в победите, а събитията са финансирани от правителството.

Световното първенство по волейбол например е у нас, благодарение на едногодишни усилия на Българската федерация по волейбол да спечели домакинството и на категоричната подкрепа на българското правителство и премиера Бойко Борисов.

Правителството отпусна 500 000 долара, което е сумата, предвидена за плащане през 2018 г. за организирането и провеждането на Световното първенство. Общата сума на изплатените от кабинета средства за организацията му в периода 2016-2018 г. е 5 000 000 долара.

Зов за (медийно) внимание

След като се появи заедно с Иво Христов на първия мач от Световното по волейбол, Радев и човекът, който пише речите му, опищяха света, че не бил сниман от телевизиите.

По-наблюдателните зрители на спортната среща не пропуснаха да забележат лошия избор на момента за влизане в зала – всъщност Радев „нахлу“ по време на химна на Р България, заедно с охраната си. Без да го вълнува националния химн и притихналата публика, той разбута хората, за да стигне до мястото си.

Радев успя да се добере дори до съблекалнята на волейболистите и да бъде сниман как си говори с тях. В логичната липса на медиен интерес към подобно протоколно събитие в толкова важен за спорта момент, Христов заподозря цяла конспирация с участието на правителството, ръководството на националната телевизия и дори оператора на медията.

"Забавен момент: на влизане в съблекалнята президентът и Пламен Константинов разговаряха на един (цифром 1) метър от камерата на БНТ (Борисовата национална телевизия) но операторът, верен на инструкциите, предпочете да снима празния сет", написа говорителят във Фейсбук.

Само по себе си присъствието на Радев на спортните форуми не е никакъв проблем. Той има правото да бъде зрител, колкото и всеки друг български гражданин.

Политиците обичат спорта навсякъде по света. Ходи се на мачове и спортни състезания, вика се за любимите отбори.

Очакването обаче, че само заради факта, че си се появил някъде, където има камери, то всички са длъжни да оставят работата си и да започнат да снимат теб, не е реалистично.

Не е дори честно към оператора, който наистина е бил там с много ясно задание от продуцентите – да снима волейболистите.

Отделен въпрос е с какво право президентът настоява да яхне спортните първенства, финансирани от правителството на Борисов.

И това беше само първата вечер на първенството по волейбол. Тепърва ни предстои да видим докъде ще стигне наглостта в Пловдив на световното по гребане и тази неделя на закриването на гимнастиката.