15 въпроса към Корнелия Нинова

Коментар на Недялко Недялков, публикуван в ПИК.

Ето какво написала във Фейсбук лидерката на БСП Корнелия Нинова:

"Вчера беше интересен ден. Само намек за прокурорско погалване по главата на вожда възпламени до такава степен шайката че забравиха какво казва един от тях през 2013 г.: "Дойде време да платим сметката за цирка, който ни осигури Бойко Борисов. Все по-често ще сещаме за "Буда" и ще осъзнаваме, че страната ни се управлява от второразреден бандит. Борисов трябва да лежи в затвора". Ето за тези метаморфози, безпринципност, интереси, па власт и цинизъм на прехода ви предлагаме разговор и воля да ги спрем във "Визия за България" За 29 години този преход създаде политико-олигархичната прослойка от всички партии, за коя няма значение кой е на власт, важно е да си на хранилката. Що се отнася до успехите на Борисов нашата "завист", да ви кажа, то си е за "завиждане". Изисква се огромен талант, за да успееш за 10 дни да сринеш Търговския регистър и а блокираш икономическия живот в страната, да ти фалира клон на застрахователно дружество и да ограбиш 250 хил. души, френската лаборатория да ти каже, че няма чума, след като си избил животните на хората, и да обявиш, че през октомври ще вдигнеш цената на газа с 15 процента. Талантлив премиер, как да не му завидиш. Насреща му да тичаш, не можеш да го стигнеш..."

В гореописаната тирада ме впечатли особено репликата за "метаморфозите, безпринципността, интересите, властта и цинизма на прехода".

В случая те са съотнесени към Борисов и ГЕРБ. Аз ще съотнеса към самата г-жа Нинова, защото в политиката не може без реципрочност - преди да пита търсиш отговорност, трябва да отговориш за себе си.

Във времето лидерката на БСП доказа, уви, че има тежки проблеми с истината. Като почне да морализаторства, винаги се сещам за следните въпроси, които във времето агенция ПИК по един друг повод й е задавала:

1. Ще разкаже ли защо и как на 28 години оглави държавния "Техноимпекс" в качеството си синя комисарка, посочена лично от Командира Иван Костов?

2. Как успя да приватизира "Техноимпекс" по криминалната схема "РМД", да се сдобие с два апартамента и солидна сума пари в кеш, докато разпарчетосваше преуспяващото някога външноикономическо предприятие?

3. Вярно ли е, че е членувала в СДС и е плащала членски внос?

4. Защо хладнокръвно измени на сините си ортаци и мина в лагера на "врага", приставайки прословутия Румен Овчаров (Р. Овч.) в качеството му на зам.-министър в кабинета на Станишев? Кога партията-столетница се е доверявала на седесари и ги е изстрелвала във висшите етажи на властта? Каква е била цената, за да стане ренегат?

5. Защо бе уволнена от премиера Сергей Станишев по съмнения в корупция? Какво е участието й в аферите "Вальо Топлото" и "Булгартабак"? Как министър, уволнен от предишния председател на партията, изведнъж яхва същата тази партия със съвършено изпрана биография?

6. Ще коментира ли най-после СРС-тата, на които заговорничи с енергийния Остап Бендер Красимир Георгиев - Фронтиера?

7. Кой лансира пред нея кандидатурата на командващия ВВС Румен Радев за кандидат-президент на левицата? Вярно ли че това е генералът от КГБ Леонид Решетников?

8. Вярно ли е, че е станала лидер на БСП след задкулисна договорка с бизнесмена Георги Гергов, когото после отлъчи от ръководството на партията? Вярно ли е, че тя е била просто фиктивно лице на председателския стол, манипулирано от сивия кардинал Р. Овч.?

9. Защо се изпокара с дългогодишния си покровител в партията Р. Овч.? Какво ги раздели - идеите или парите?

10. Защо и след какви апаратни игри подаде оставка един от символите на БСП Жельо Бойчев? Отстраняването му част ли от окопната война, която в момента Нинова води с лобито на Овчаров?

11. Познава ли се с ятака на кримибоса Митьо Очите - Бенчо Бенчев, общински съветник и спонсор на левицата? Гостува ли е в палатите му край бургаския квартал "Меден рудник"? Ползвала ли е финансовите му и логистични услуги за кампаниите на червените по морето? Чувства ли се морално отговорна за това?

12. Знае ли нещо за "черните тефтери" и "черните каси" в БСП, за които проговориха редови членове на левицата след ареста на Бенчо Бенчев?

13. Договорила ли се е с президента Румен Радев да влезе във властта през "задния вход", като създаде условия за сваляне на законно избраното правителство и участва дейно в бъдещ служебен кабинет?

14. Как ще коментира репликата на Румен Радев: "следващия път - всички вън"? Съгласна ли е със задаващата се чистка още по-важно - тя ли е идеологът на тази чистка?

15. Какви са обвързаностите й с боса на "Лукойл" Валентин Златев, който е работодател на нейния съпруг? Вярно ли е, че ревностно защитава неговите лични икономически интереси в сферата на голямата политика?

Това са прости, ясни въпроси, които обаче тревожат цялото общество, а най-вече почтените избиратели на левицата. Докато не отговори на тях, Корнелия Нинова няма право да говори за истина, морал и разплитане на тайните на прехода.