„Независен“, Македония: Генералът да гаси „двигателите“ и да лети мирно

Македонският „Независен вестник“ публикува обширен анализ за българския президент Румен Радев. Ето текста, дело на журналиста Горан Адамовски, с леки съкращения.

Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен Радев пътува до Москва за двудневно посещение, беше затвърдена убедеността на обществото, че бившият командир на ВВС е човек на Русия.

Изявленията, че България трябва да балансира между Кремъл и Вашингтон, инициативата за получаване на директен внос на газ от Москва и съдебния процес срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, по който Радев е свидетел, настояващ, че е по-добре изтребителите да се ремонтират в Русия, а не в Полша, само подкрепя твърденията за русофилството на президента.

В края на краищата западните медии открито пишат, че 7-милионна България е водена от човек, който в убежденията си е по-близо до Изтока отколкото до Запада.

Точно това е и образът, който той гради от началото политическата си кариера, която изненадващо достигна звездни висоти през януари 2017 г. Малко преди да се закълне като президент той успя да спечели втория тур на президентските избори, спечелвайки почти 60% от гласовете. Радев беше независим кандидат, подкрепен от Социалистическата партия, която носи наследството на бившите комунисти.

Експерти твърдят, че с избора на Радев гражданите са наказвали мекото поведение на министър-председателя Бойко Борисов, който дори не се опитал да играе на изборите със силно име, очаквайки само фигура в президентския стол, която сляпо да следва политиката му. Българите обаче поискали нещо ново и го получили. Борисов по-късно се извини на поддръжниците си, признавайки, че е подценил противника.

„Радев никога не показа особени афинитет към политиката. Мисля, че той влезе само защото не е съгласен с действията на Борисов и неговия екип по отношение на армията и въоръжените сили. Той чувстваше, че има подкрепа от военните и обществото и влезе в президентската надпревара. Нещо подобно е и с мен, аз изобщо не планирах да правя партия ако не беше политиката на Никола Груевски“, прави паралел с Радев Илия Николовски, пенсионираният македонски генерал, който сега е част от управляващото мнозинство в парламента.

По отношение на Македония обаче реториката на Радев напомня тази, използвана от неговия македонски колега Георге Иванов, с когото се срещаха наскоро в София. Радев беше единственият български държавник, който прие македонския президент, след като българските държавни служители се възмутиха от това че Иванов не прие Зоран Заев за договора с Македония за името.

Тези дни пък Радев е в центъра на вниманието, защото заяви, че иска ново споразумение за добросъседство между Македония и България след изказването на Заев, че Илинденското въстание е македонско. Българският президент не приема и извинението във Фейсбук на македонския премиер.

„Договорът за добросъседски отношения създаде предпоставки за започване на нова ера на добри отношения с България. Но враговете на евро-атлантическата интеграция на Македония се опитват да подкопаят тези положителни процеси. В този смисъл пряката намеса на Русия в отношенията между македонската държава и църква и българската държава и църква играе ключова роля.

Днес сме свидетели процес по създаване на проблеми там където ги няма. Целта е една – да се предотврати присъединяването на Македония към НАТО чрез разрушаване на добросъседските отношения между и двете страни.

Вместо да се изпълнява договорът се връща риториката на миналото, която не е довела до нищо добро – нито в Македония, нито в България. Политици, които служат на стереотипите от миналото, да престанат с опитите да счупят клона на съвместното бъдеще на младото поколение“, казва Петър Богоески от реформисткото крило на ВМРО-ДПМНЕ.

Румен Радев ще е президент поне до януари 2022 г. Дотогава обществеността, най-малкото в Македония, го моли да гаси двигателите на самолета и да „лети“ мирно в президентската колиба.