Опорочават протеста на майките

Общество

30-07-2018, 10:24

Снимка:

МТСП

Автор:

Труд

Всичко от Автора

Маргиналите от ПП„Зелените“, ДСБ и „Да,България“ с пореден опит избирателите да ги забележат

Жалък и отвратителен план, за да попаднат в полезрението на избирателите, реализират от няколко дни маргиналните партийки от „дясната“ коалиция „Демократична България“ – ПП „Зелените“, ДСБ и „Да, България“, пише Труд. Активисти на трите формацийки опитват да налазят абсолютно справедливото недоволство на майките на деца с увреждания, чиято кулминация е утре с шествие в центъра на София. „Труд“ разкри сценария на „Демократична България“ в началото на миналата седмица, след като видя огромния интерес, който предизвиква сред водещи фигури в трите партийки протестът на майките. „Десните“ заявяват присъствие на площада, което неминуемо ще опорочи протеста, като го направи политически.

Самите жени са против някой да се възползва от тяхното недоволство. Заявката им е, че очакват подкрепа от граждани. Но именно това е основната маскировка на политическите трупове от „Демократична България“ – те се представят за водачи на гражданското общество и изразители на мнението на целия български народ. Иронията е, че тези „граждани“ събират около 2 процента подкрепа в регулярните проучвания на социологическите агенции. Тоест избирателите изобщо не припознават като свои самообявилите се за техни говорители и пазители от „дясното“. Заради липсата на популярност „Демократична България“ ще стане за смях на каквито и да е избори.

Но така наречените „десни“ са с огромни претенции още от създаването си тази пролет – те се самонарехоха „алтернатива на статуквото“, учредиха си кабинет в сянка и имат „експертно“ мнение във всяка сфера. И след като не могат да организират протест, какво им остава – да налазят някоя справедлива кауза. Какво по-добро от това да понатрупат проценти на гърба на майките на деца с увреждания, чийто проблеми държавата замита в ъгъла от години. Изглежда грозно, ужасно, низко и гнусно. Поне в очите на нормалните хора. За тези в „Демократична България“ това е шанс да яхнат протеста, за да натрупат дивиденти. И го правят. Само не е ясно как хора като Христо Иванов, водач на „Да, България“, Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и добре познатите псевдозелени ще убедят обществото в своите „чисти“ намерения.

Може би Иванов ще обясни колко успешен правосъден министър е бил в кабинета „Борисов 2“? За негово съжаление няма как да го направи – той, заедно с ортаците му от Реформаторския блок, бе част от властта от края на 2014 до началото на 2017 година. Тогава тази коалиция имаше всички лостове да направи нещо за майките на деца с увреждания. Някой спомня ли си тази тема да е повдигана тогава? Може би като депутат от Реформаторския блок сегашният лидер на ДСБ Атанас Атанасов е направил нещо по въпроса? Ами, не е.

Колкото до „зелените“, те профанизират всичко, към което станат съпричастни. Истината е, че „Демократична България“ е задруга от три незначителни в политиката формацийки, които са сключили брак по сметка в името на една цел – да се докопат до властта. За да постигнат това те са готови на всичко, дори да яхнат и опорочат огромна по важност социална кауза, като протеста на майките на деца с увреждания. На предсрочните избори за Народно събрание през 2017 година „Да, България“ се яви в коалиция с ПП „Зелените“ и ДЕОС. Въпреки цялата реклама в присъдружните им медии от кръга Капитал, резултатът беше плачевен – под 3%.

Властта и влиянието явно са голяма амбиция на Иванов и компания, тъй като през пролетта на 2018-а той се взе пак със „зелените“, като този път ДСБ зае мястото на разпусналата се ДЕОС. В „Да, България“ основният кадрови актив е съставен от разпадналата се „Протестна мрежа“, чийто членове са експерти по усвояването на грантове от чуждестранни спонсори, като „Отворено общество“ и „Америка за България“. Самият Христо Иванов беше шеф на Българския институт за правни инициативи, прибрал финансиране за хиляди щатски долари. ПП „Зелените“ на практика са едно с коалицията „За да остане природа в България“ – за тях „Труд“ от години изнася факти как усвояват милиони евро от Европейския съюз за проекти, от които няма никаква полза. Маскирани зад екологична кауза, „природозащитниците“ обслужват личния си финансов интерес.

Известни са с извиването на ръце на всички правителства от 2000 година насам. Със съдебни жалби спират проекти, които гарантират развитието на отделни региони и на цялата българска икономика. Примери много – автомагистрала „Струма“, заводът за преработка на битови отпадъци в София, вторият кабинков лифт в ски зона „Банско“ и много други. За да привлекат внимание, тази година „зелените“ заложиха на старата си политическа дъвка – уж спасяването на Пирин. Изляха куп лъжи и в началото успяха да манипулират обществото. Но си вкараха сериозен автогол – протестът им се саморазобличи като политически, защото редом с обикновените хора застанаха Радан Кънев Христо Иванов, Атанас Атанасов. И те да „спасяват“ Пирин. Именно в разгара на тази манипулация бе създадена „Демократична България“, което доуби шествията и преди да приключат безславно на тях се събираха по десетина души. Просто истинските граждани разбраха, че са били употребени.

Днес Христо Иванов даде интервю за БНР, което бе цитирано на дълго и широко от присъдружните медии на „Демократична България“. Темата не бе протеста на майките, а друга кампания на „десните“ – Истанбулската конвенция. Миналата седмица тя бе отхвърлена от Конституционния съд, а Иванов обясни колко лошо е това. Той използва медийната си изява, за да оплюе правителството, което е абсолютно подгряване за яхването на днешния протест.