Memoria de futuro: „Визията“ на БСП – плагиатство или случайно съвпадение?

Memoria de futuro – Памет за бъдещето обвини БСП, че са откраднали от тях проекта си за алтернатива на управлението. Социалистите представиха „Визия за България“ вчера на пресконференция в НДК.

Ето какво пише по темата главният редактор на Memoria Христина Христова с кратки съкращения. Оригиналния текст вижте ТУК.

От няколко часа телефонът ми загря с един и същ въпрос: „Има ли нещо общо обявеният днес проект на БСП „Визия за България“ с проекта и онлайн платформата „Визия за България“, инициатива на сайта Мемория (Memoria de futuro)?“.

В днешния неделен ден определено не ми се занимаваше с плагиати на имена, защото имах по-приятни занимания. Но след като се проявява такъв интерес и толкова хора ме питат, явно разочаровани от наши евентуални и предварителни общи действия с БСП, реших, че е коректно и правилно да отговоря официално като председател на сдружението „Визия за България“.

И за да няма недоразумения :)

Не, категорично нямаме нищо общо с проекта на БСП, нито със самата БСП.

Единственото общо е, че явно ни взеха името без да ни питат (все още не знаем дали са взаимствали и от идеите в нашия проект, защото не сме запознати с проекта на БСП. Но и да са взаимствали – това не е беда). Което означава, че нашият проект „Визия за България“ и едноименното сдружение, регистрирано още на 19 февруари 2018 г., са предложили нещо смислено, стойностно като програма и анализ.

Но, за съжаление, също така доказва отсъствието на политическа хигиена и елементарна етика от страна на БСП, които в случая действат на принципа копи-пейст на чужди имена и идеи. Мисля си, че ако имат проблем с това да измислят сами нещо смислено (поне като име на проекта си), дано да нямат проблем с потенциала и възможността да го реализират като програма.

Днес разбираме, че освен името ни „Визия за България“, идеята ни за широк обществен дебат е допаднала и на БСП, защото те също обявяват желание за широка дискусия. Няма лошо. Радваме се, че сме подсказали верния път за обединение на експертната мисъл на България.

Председател на сдружението съм аз, главният редактор на Memoria de Futuro – Христина Христова, а членове на Управителния съвет са проф. Валери Стефанов и политологът Александър Узунов.

А доколко сме помогнали на БСП да формулират и именуват своята визия, ще разберем, когато се запознаем с техния проект, който все още не е публикуван и не е обществено достъпен. От малкото информация, която изтече днес по медиите, можем със задоволство да отбележим, че нещата в голяма степен съвпадат с нашия проект.

Все пак това беше главната ни цел – публичност на един градивен подход към нашето общо бъдеще.

Под нивото ни е, а и е напълно деструктивно да се занимаваме със съдебни дела за името и идеите и да си доказваме кой е „по-по-най“. Нека всеки, който види добри идеи, експертиза и анализ при нас, да ползва с пълни шепи от едногодишния ни и безвъзмезден труд.

Простено да им е на БСП. Да, можеха поне да ни се обадят, за да ни споделят намеренията си. Днес изтъкват, че са написали проекта си с „представители на граждански организации“. Ами на нас не са се обаждали. Само ни взеха името и идеята.

Прощаваме им, въпреки че не са ни искали прошката и едва ли имат нужда от нея. Дори да реализират само една десета от намеренията си, все има някакъв смисъл. Всяко действие, водещо извън отровното блато, в което живеем, има смисъл.