Къщата в Барселона или арията на червено-синия оркестър

Политика

20-07-2018, 11:31

Снимка:

Facebook

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Масовата атака срещу ГЕРБ от всички страни с водещата роля на БСП започва да прилича на „Костинброд“ 2, само ДПС е заменена от десните сили, докато свършат работата на Доган

Да започнем оттук –  Фейсбук разнася като куцо пиле домат една впечатляваща снимка на журналиста Сашо Диков до лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на протеста на животновъдите пред МС, пише в свои анализ vevesti.bg.

Същият Сашо Диков преди десетина дни направи едно извънредно предаване на базата на анонимни клипове за къща в Барселона, която уж била на премиера Борисов.

Борисов отговаря писмено, като отрича всичко, а в самото предаване Александър Чаушев коментира, че къщата е негова: „Моя е собствеността, аз не го отричам. Всичко е законно, по най-перфектния начин направено, регистрирано и така,“ обяснява бизнесменът.

До този момент никой не е декларирал авторство на двата клипа, появили се с около седмица разлика. Те се качват на специално създадената на 7 юли във Фейсбук група „Да спрем разграбването на България“, а част от изнесената фактология отговаря на истината, показа проверка на „Капитал“.

Тоест – Диков прави политическо шоу по недоказани обвинения и внушения.

И изведнъж…

„Клеветата на ГЕРБ няма да спре разследването ни за къщата в Барселона, информация за която вече се появи в медиите“, заявява в парламента депутатката от БСП Елена Йончева.

В известен смисъл това е новина най-малкото по две причини. Първо БСП на практика припознава темата от разпространявания анонимен клип в социалните мрежи, който внушава, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е купил за манекенката Борислава Йовчева къща за 2.9 млн. евро в Барселона.

Втората е, че така се поставя въпросът за една друга свързаност – между БСП и остатъчното градско дясно, което е взело на въоръжение проблема с вилата в Барселона поне от 2-3 години и се смята за негов „създател“. Особено активен в това отношение е сайтът Биволъ, а анонимният клип на страницата цитира сайта и разговора с „Двете каки“, от който тръгва анонимното разследване.

Ето какво пише във Фейсбук Илиян Василев, едно от лицата на градското дясно и сред най-яростните критици на Борисов по всички възможни въпроси:

„Не зная кой точно стои зад разследването на къщата в Барселона – имат участие по темата и Бивол, те не се крият, но в случая тези филми не са техни. Когато попитах кой стои зад филмите като автори ми казаха, че най-вероятно се крият, защото се страхуват от репресии.

Още веднъж ги призовавам – излезте от анонимност – битката трябва да се води открито, нека посмеят да ви атакуват“. Самият Василев качи последния клип на стената си.

Никой не си прави илюзията, че този клип /клипове/ и цялото разследване се правят от някаква неизвестна група по интереси ей така за спорта или защото няма какво да правят. Затова въпросът дали отдясно и от ляво играят едно хоро на един и същи мегдан е напълно логичен.

В последно време всяка декларация, мнение или позиция, изразена от новото обединение „Демократична България“ /съкратено ДеБГ/ посочват тези общи позиции на червени и сини, а с позицията си за европредседателството /нищо не е постигнато, личен ПР на премиера/ и критиките, съвпадащи  тези на Румен Радев категорично показаха, че сини и червени играят от един отбор.

В този смисъл трудно е да се вярва непрекъснато в съвпадения.

Същото твърди и депутатът от ГЕРБ Тома Биков: По думите му атаката идва от три центъра, като първият е Цветан Василев, вторият – „Позитано” 20, а третият – президентът.

„Първият е Цветан Василев с мрежа от сайтове, медии, журналисти, които пускат новини за гръцки острови, къщи в Барселона, а вторият е „Позитано” 20, който е организационният център”, коментира Биков.

А пък като си спомни човек колко охотно Цветан Василев дава интервюта само на Сашо Диков и подозренията дали някой не му плаща за тях, както и „правилно“ подбраните гости, някои от които близки до Цветан Василев /журналистът Мирослав Иванов/ и т.н.

Да, има оплетена мрежа между партийни централи, медии и отделни журналисти и тя е видима. Диков-Йончева, БСП, либерални медии…И всичко това ни връща към един анализ, обявен от Цветан Цветанов след края на президентските избори. В него зам.-председателят на ГЕРБ твърди, че по време на изборите е имало над 130 анонимни сайта, които са разпространявали фалшива информация и са публикували материали против ГЕРБ.

Не е ясно колко вреди на България външната хибридна война, която се води срещу нас, но е извън всякакво съмнение, че тази, която се води от наши източници е много по-опасна. А, че е свързана с външната – нямайте колебание.

Атаката срещу правителството и лично срещу Борисов след успеха му със Западните Балкани, които на практика откъсва от руската сфера на влияние със сигурност ще се задълбочава. Дали ще бъде „Костинброд – 2“ или нещо още по-мащабно, но целта е ясна – ГЕРБ и Борисов не са удобни на Москва. Разликата е, че в случая ДПС отсъства, но Доган чака някой друг да му свърши работата и да бутне кабинета.