Чумата по овцете – емоция срещу факти - bulgaria.utre.bg

Чумата по овцете – емоция срещу факти

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
15 юли 2018, 15:10 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Freeimages/mirofoto

От няколко дни интернет е залят от изключително емоционални снимки и коментари за избиването на хиляди кози и овце. Властите са обвинявани в „геноцид“ и „безпричинно умъртвяване на животни“. Изписаха се цели конспиративни теории за това какво се прави, защо се прави и най-важното – кой има полза от това.

Нека обаче оставим за момент емоциите настрана и да погледнем сухите факти.

Какво представлява заболяването?

Известно е като PPR (Peste des Petits Ruminants) или на български – чума по дребните преживни животни. Болестта е силно заразна и засяга основно овцете и козите. Записани са обаче и случаи на предаване на вируса на диви животни като елени и сърни, освен това убива камили и по-дребни преживни видове. Крави и биволи също могат да заболеят, те обаче не проявяват симптоми, а само пренасят вируса. Смъртността е огромна – 80-100%.

Заболяването се появява за първи път в Кот Д‘Ивоар през далечната 1942 и оттогава успя да обиколи света и да разболее добитъка в над 70 страни. На европейска земя обаче болестта достигна за първи път през лятото на 2018 г. – в България. Премина у нас през турската граница.

Иначе учените са оптимисти, че ако бъдат избивани заразените екземпляри чумата може да изчезне в близките 15 години.

Как се предава и опасно ли е за хората?

Чумата се предава най-често чрез директен контакт с заразени животни. Другите възможности са по въздушно-капков път чрез вдишване или със замърсени фуражи или други продукти. Предава се лесно и ако не бъде ограничена навреме може за дни да обхване огромни територии.

Добрата новина е, че за разлика от птичия грип, това не е вирус, от който могат да се разболеят и да загинат хора. Липсата на информация обаче ни хвърли в другата крайност – изпадна се в заблуда и фалшиво успокоение, че тогава вирусът не ни засяга. Месото и млечните продукти от заразени животни обаче не са подходящи за консумация.

И ако заразени животни измрат от болестта вместо да бъдат умъртвени и унищожени – компенсациите няма да са в сила. А бъдете сигурни, че недобросъвестни собственици са напълно в състояние да се опитат да продават мъртви животни като „прясно месо“.

Не отговаря на действителността и спекулацията, че се избиват незаразени стада и няма изследвания, които да доказват чумата – такива има и бяха съобщени от българските власти. Новината беше широко отразена и от световните медии.

А каква става с птичия грип?

През 2018 г. общо засечени са 11 огнища, големи и индустриални ферми, а също така и едно ловно стопанство. Основна характерна черта на това заболяване е мутирането на щама. За 2018 убитите птици са около 1 милион, което е сериозен напредък в сравнение с април 2016 г., когато убитите птици бяха над два милиона.

Никой обаче не излезе в защита на пилетата и кокошките.

Ще бъдат ли обезщетени стопаните?

Да, обезщетенията са фиксирани и обект на допълнителни преговори. При желание някои стопани дори няма да бъдат компенсирани с пари, а с нов жив добитък.

Как се действа при заболяване в други страни?

И да не ви се вярва България не е прецедент в това отношение. През 2001 г. поради епидемията на шап във Великобритания бяха избити 10 милиона  овце и говеда. Загубите се равняваха на  10 млрд. паунда. Бройката беше толкова голяма, че труповете на животните се заравяха и изгаряха във временно изкопани за целта ровове. Безбройните пожари се показваха нон-стоп по телевизиите, а чувството на безпомощност беше опустошително.

Първоначалните опити за ограничаване на заразата със затваряне на ферми със здрави животни, дезинфекцията на входовете, недопускането на животните навън и изхранването им само вътре във фермите не дадоха никакъв резултат и заразата проникна въпреки всичко.

За да се справи страната тогава реши, че всички животни от огромния засегнат район ще бъдат умъртвени – въпреки чувствата на фермерите и въпреки огромните финансови загуби. Естествено, че и тогава някои фермери обвиняваха и не разбираха действието на правителството, те също си имаха любими животни, които обичаха, но с помощта на армията трябваше да се действа бързо и безкомпромисно. Сега и след толкова години погледнато – мерките са били правилни. А фермерите бяха обезщетени и си купиха нови животни.

Нека все пак погледнем реалистично – за тях това е добитък, гледан за месо и мляко, а не домашни любимци.

Кой и как се възползва от гнева на хората?

Умъртвяването на добитък е най-крайната и тежка мярка. Ужасът, който преживяват стопаните (особено малките производители, които отглеждат животните за собствени нужди и търговия на дребно) е безспорен.  Няма спор и че няма нищо по-човешко от това да съчувстваш за избиването на животните и мъката на собствениците им.

През последните три дни обаче ситуацията излезе извън контрол, а интернет се превърна в съд за „виновните“, които „умишлено избиват“, „подлагат на геноцид“, „оставят хора без поминък“, „обезлюдяват селата“ и т.н.

Действителността е друга.

Ако не бъде спряна заразата, то след няколко месеца може да се наложи да бъдат избити всички овце и кози в България. А ако плъзне на запад или север… Това по-добре да не си го мислим дори.

Стопаните ще получат своите обезщетения.

Макар и да не може хората да се заразят с щама, това не прави месото и млякото годни за консумация.

А кой подклажда огъня на недоволството е ясно. И днес продължават протестите в с. Шарково. Хората не допускат ветеринарите до животните. В протестът се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова и социалистите. Участват и хора от Бургас и Варна. По думите на кмета на селото около 50 души от тези градове са били докарани специално, за да се присъединят към протестиращите.

Изводите са си за ваша сметка.

МултимедияКоментари (28)

Потребител
Стоян
КАКТО ОБКНОВЕНО
ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА Е ОПОРОЧЕНО
ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ПО СРЕДАТА
И ОТ ДВЕЧЕ СТРАНИ СЕ ПРЕИГРАВА ЗАЩОТО НЯМА ДЪРЖАВНОСТ А КОЖОДЕРСТВО
17 юли, 07:15 ч.
Потребител
ГЕРБ - КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕКЕРЕТА
НЕ подкрепям действия, които дакрват възрастни хора до тежки състояния на шок и нервна криза. Тези отрудени хорица даже не знаят думата чума, а изведнъж нахлуват бесни хунвейбини по къщите им, отнемат им животните и ги избиват. Чакайте бе, другари от ГЕРБ, комунистически [ още... ]
17 юли, 01:26 ч.
Потребител
Лазар Спасов
Подкрепям действията на държавата има случай, в които има и заразени хора, да не го допускаме и тук
16 юли, 12:48 ч.
Потребител
Вера
Разбирам мъката на стопаните, които искат да си запазят стадата, но от тази милозливост може да пламнат и стадата на стотици други хора. Да, тъжно е, но понякога, за да се спаси човекът му махат някой орган.
16 юли, 12:16 ч.
Потребител
Жоро Пенев
Талибани, зелени, джендъри, вегани, серсеми и олигофрени дружно искат да измрем от заразени продукти. Нинова яхна метлата, после яхна и шайката, милееща за всичко друго, но не и за хората и ни спретна поредния панаир. Г-жо Лъжа, докога? Нали и за Мизия оревахте орталъка, и [ още... ]
16 юли, 00:08 ч.
Потребител
Боян Савов
Прекалено много българи искат частни ползи срещу обществени разходи. Не е моя мисъл. На Левски е. Анализът си остава за вас.
15 юли, 23:54 ч.
Потребител
Поли
Госпожа Нинова явно не знае протокола, който ветеринарните власти прилагат в подобна ситуация. Тя твърди, че в тази ситуация би “поискала изследвания от две лаборатории” би “въвела карантина” и би “ваксинирала БОЛНИТЕ и здрави животни”. Може ли някой да [ още... ]
15 юли, 20:02 ч.
Потребител
Симона
БАБХ би трябвало да изпълни искането на хората и да остави огнището да се разрасне, земеделският сектор да претърпи огромни загуби, да останем без животински продукти, а после отговорност да търсим от политиците, които си правят ПР на гърба на една критична и драматична ситуация!
15 юли, 23:32 ч.
Потребител
Кико
БАБХ трябва да послуша искането на ревльовците във Фейсбук и да остави заразата да се разпространи в цяла България. Да видим тогава, кой ще носи отговорност!!!
15 юли, 19:51 ч.
Потребител
Алекс
Тая мърша нинова,не е отишла да помага,ами пак скандали да разпалва! Магазините са пълни с месо от убити животни и всички ги купуват. Тези хора гледат агнета за чеверме. Какво се правят всички на света вода ненапита?
15 юли, 19:26 ч.
Потребител
ТJuko
Това е огнище на зараза. И по татово време прилагаха това. Навремето в селото на баба ми и дядо ми избиха целия добитък заради шап. Това е решението - няма друго.
15 юли, 19:23 ч.
Потребител
доктора
Ааааа, не са го правили така! Включвали са и армията.
18 юли, 16:17 ч.
Потребител
Емил Пенчев
Просто поредната фейсбук истерия. Тежко е човек да се раздели с добитъка - но когато е за обща безопасност - целта оправдава средствата.
15 юли, 19:22 ч.
Потребител
Ева Милева
Щом има огнище на зараза следва да се евтанизира всичко. На тези животни не им е воден санитарен контрол - заради икономия на пари и това е резултатът. Истинските ферми се грижат за това да не се случва.
15 юли, 19:21 ч.
Потребител
Милен Атанасов
Има много по-важни въпроси от евтаназията, но всички мълчат! Защо спестяват на хората, че съществува реална възможност продукти от заразени животни да излязат в пазарната мрежа, с които ще се хранят собствените си деца? Защо удобно се пропускат загубите или пропуснатите ползи за българските производители на млечни продукти и месо от тези животни, ако останалите страни наложат забрана за внос от страната ни? Защо?
15 юли, 19:17 ч.
Потребител
Татко Майкин
Пълни глупости! Да кажат коя е лабораторията и да покажат резултатите! При такива сериозни проблеми се прави двойна и тройна проверка, а не само в една лаборатория! Нищо смислено не каза този шеф на БАБХ!!! За да стигнат до умъртвяване, значи не са взети никакви превантивни мерки преди това!!! Оставка и наказание за безхаберие!
15 юли, 19:15 ч.
Потребител
Валентин Иванов
Рабира се , че става дума точно за това. Че хората не са били подготвени за тези загуби, че не са взети /вземани никакви мерки да не се допуска зараза. И че труповете са просто заровени без никаква обработка в някакви трапове в близост до селата. Вонята, разлагането им през [ още... ]
16 юли, 23:24 ч.
Потребител
Сашо Манов
В жалките си опити да посъбере минимално оскъден политически дивидент, червената госпожа Нинова за пореден път противопоставя хората. Абсолютен арогантен популизъм е да търси уж истината за евтаназираните животни, а да не казва истината за възможните последици от бездействието на компетентните органи. Възмутително!
15 юли, 19:14 ч.
Потребител
Татко Майкин
За да се стигне до поголовна евтаназия, "компетентните" органи са бездействали!
15 юли, 19:17 ч.
Потребител
Сашо Манов
Само за информация - толкова животни се избиват за около половин ден в един голям град. Всеки ден биват изклани много хиляди животни, за да има месо в магазините. Тези фермери гледат животните за месо и мляко. А искат да ни продават заразени продукти. Не мога да разбера що за хора сме....
15 юли, 19:20 ч.
Потребител
Ивелина Найденова
Животинската чума и червената чума си приличат ужасно много. Отричайки съществуването им хората не осъзнават опасноста за живота ни!
15 юли, 19:11 ч.
Потребител
Бояна Велева
И след като пусна троловете да вършеят три дни в мрежата Курдела направи поредния си популистки ход днес - написа велик статус. Сетила се месец следу чумата да задава въпроси. Нищо ново под слънцето. Позитанци както винаги използват хорските трагедии, за да трупат точки на чужд гръб. Прочетох стотици мнения и въпроси, прегледах още толкова сълзливи снимки с баби и агънца. Едни и същи опорки, никаква информация за гражданите. Аман от неграмотни манипулатори!
15 юли, 19:08 ч.
Потребител
H4590
МОЛЕТЕ ДА НЯМА ОГНИЩА И НА ДРУГИ МЕСТА, ЧЕ ЩЕ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ЩЕ СТАНЕМ ВЕГАНИ!
15 юли, 19:00 ч.
Потребител
Иван Пенев
В Турция има около 700 огнища на чума. Ако успеят да удържат заболяването на територията на пограничните райони, рестриктивните мерки по отношение на млякото и продуктите ще важат поне шест месеца. Някой от екоталибаните замисля ли се за това?
15 юли, 18:54 ч.
Потребител
Митко Стефанов
Много са смешни тия измислени репортажи с баби, прегърнали сестрички козички във фейсбук. Ама вземете им снимайте козичките на софрата по Гергьовден.... Смешна работа!
15 юли, 18:46 ч.
Потребител
Теодорс
По Великден, на софрата се слага агне, козичките не ги колят а ги гледат основно за мляко и млечни продукти. Образовайте се малко преди да коментирате!
17 юли, 00:21 ч.
Потребител
Веселин Митов
Болни, здрави - всички под ножа. Не може за двама човека цяла България да стои на тръни какво сирене ще купи от супера!
15 юли, 18:44 ч.
Потребител
Кирил
Вие какво искате да пламне чумата из цяла България ли
15 юли, 18:31 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета