„Газпром“: Втората тръба на „Турски поток“ ще стигне до турския бряг през 2019 г.

 

„Газпром“ възобнови строителството на морската част на втората отсечка на „Турски поток“, съобщава  South Stream Transport B.V. „Турски поток“ предвижда строителството на газопровод, състоящ се от две отсечки всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб. м. Първата ще снабдява със „синьо гориво“ турските потребители, а втората е предназначена за задоволяване на нуждите на страните от Южна Европа и Балканите, като срокът за пускането в експлоатация на съоръжението е 2019 г.

Дали на този етап с изграждането на втора отсечка към Турция се слага кръст на българската надежда за директна тръба, която да излиза на българското крайбрежие? Ето какво казва експертите:

Валентин Николов, бивш заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, а сега депутат от ГЕРБ се изненада, че изобщо някой е очаквал втората тръба на „Турски поток“ директно да излезе на нашето крайбрежие. По думите му самото отклонение към нашата страна е въпрос на време.

„Някой е очаквал тази тръба да завие към България? Не е възможно. За да стане това, трябва да получим изключение от европейското законодателство, защото в офшорната зона на нашето Черноморие няма как собственикът на газа „Газпром“ да е собственик и на тръбата. Това е голям проблем, т.е. ние нямаме това изключение, а всъщност за България като километри тръба, през която ще минава руският газ и ние ще взимаме такси за пренос, е по-добре синьото гориво да идва от сушата на Турция. Но аз мисля, че това вече е договорено.“

Рамадан Аталай депутат от ДПС, дългогодишен председател и член на енергийната комисия в парламента също припомни, че сключеният договор между Турция и „Газпром“ е за две тръби и не бива да се изненадваме, че и започването на втората вече е факт.

„Никога не е имало договорка между „Газпром“ и България освен „Южен поток“, който трябваше да бъде вече реализиран и да акустира на българския бряг“.

Докато „Газпром“ разглежда два варианта за продължение на „Турски поток“: първият, през Българя и Сърбия, а вторият, през Гърция и Италия, Рамадан Аталай прогнозира, че за европейските потребители по всяка вероятност руският газ ще продължи надолу към Италия и ще използва трасето през Гърция.

„Ако има договорки да се купи руски газ от Австрия, Унгария или Сърбия, синьото гориво може да мине и през България. Но според мен ще се случи следното, Украйна по всяка вероятност ще получават руски газ през България“, прогнозира Аталай.

Валентин Николов обаче категорично не се съгласи с това. „Газпром“ няма да използва трасето Гърция – Италия като продължение и това вече е договорено с правителството на Турция, обясни той.

„Потвърди го, както премиерът Йълдъръм, така и президентът Ердоган. И двамата потвърдиха този ангажимент, че тръбата с газа идва към България. Тръбата, която „Булгартрансгаз“ направи на наша територия и трябваше да се открие днес, но заради метрологичните условия ще бъде открита по-нататък, тя всъщност е направена с цел да поеме този поток“.

България няма да бъде заобиколена и да се лиши от статута си на транзитна държава за руското синьо гориво в региона, допълни Николов. По отношение на притесненията на колегата си Рамадан Аталай, че Турция през цялото време държи газът, който влиза на турска територия, да бъде турски, както и, че Турция не приема да бъде транзитираща страна за газа от Иран, Азърбайджан и Катар, Николов допълни, че и тази пречка е отпаднала в края на 2016 г. Тогава Анкара е обявила, че приема да бъде транзитьор на природния газ и няма да настоява да бъде собственик на газа, който минава през нейна територия, но е обект на междудържавни споразумения и търговски договори, които не касаят Турция.