България беше „честен брокер” в преговорите за Брекзит

Портфейл

19-06-2018, 13:54

Снимка:

Freeimages.com/francesca antichi

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мей е убедена, че може да договори добра сделка за Брекзит

Остават 25% по споразумението за Брекзит

Важно е да се запази безвизовото пътуване на граждани на ЕС във Великобритания, посочи вицепремиерът Екатерина Захариева

По отношение на Брекзит преговорите са сложни и най-важното е, че България успя да запази единството на 27-те страни в хода на преговорите. Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия на тема „Въздействието на Брекзит върху България – какво ще се промени и какво ще остане същото“.

Тя настоя да не бъдем излишно любезни, и коментира, че в преговорния процес, колкото повече навлизаме във фазата на бъдещите отношения, толкова повече различните държави имат различни интереси. За страни с голям флот и риболовни компании като Холандия и Португалия е много важно какво ще се постигне по отношение на рибарството. За други е по-важно дали при преговорите за бъдещите търговски отношения с Великобритания ще има квоти за различните производства и т.н.

И колкото по-близо са страните от ЕС до втора фаза, тази след подписването на споразумението „за развод” с Великобритания, толкова е по-голям е рискът от пропукване на единството и България определено има заслуга за това, че 27-те страни от ЕС продължават да говорят в един глас. Тази позиция на Българското Европредседателство и на българското правителство беше високо оценено от преговорния екип, защото всяко отклонение или сигнал за разногласие щеше да затрудни бизнеса.

Крайният срок, в който трябва да се затворят и останалите „в червено” 25% от текстове по споразумението за Брекзит, е октомври 2018 г., подчерта българският външен министър. Захариева зави, че в началото на следващата година това споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента във Великобритания и одобрено от Европейския парламент.

 „Сега трябва да намерим формулата – Обединеното кралство без да е член на ЕС, разбира се, при равно и взаимно изгодни условия да участва в политики от общ интерес“, смята вицепремиерът.

Според нея особено важно е да се запази безвизовото пътуване на граждани на ЕС във Великобритания като административните процедурите за гражданите на ЕС, които са решили да живеят във Великобритания след Брезкит, да не бъдат тежки, скъпи и бюрократични. Реципрочно и от ЕС се търсят облекчени процедури за британците, живеещи в 27-те страни-членки.

Министър Захариева допълни, че отношенията между Великобритания и ЕС не бива да се свеждат единствено до търговско договаряне по документа „за развода”.

„Считаме, че е много важно да запазим на първо място близките отношения и стратегическото партньорство по отношение на сигурността, отбраната и външната политика. Изключително важно е какво ще се договори по отношение на трудовата мобилност“, поясни министърът.

Н.Пр. Посланикът на Кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас г-жа Ема Хопкинс потвърди, че 75% от текстовете по споразумението за Брекзит са готови.

„Надеждата е да можем до октомври да затворим тези дебати“, обясни Хопкинс. Според нея Великобритания не разполага с капацитет и време да води двустранни преговори с всяка от 27-те страни в ЕС и затова се надява да постигне всеобхватно споразумение. Тя сподели, че по програмата „Галилео” за космически изследвания нейната страна е инвестирала много като част от ЕС, но сега в процеса на „развод” учените от Великобритания нямат достъп до „Галилео”. Същото според Посланик Хопкинс се отнася и до системите за колективна отбрана и сигурност, което няма смисъл, защото на всеки един задържан в ЕС на Острова се хващат по 8 нарушители, които впоследствие се екстрадират в други страни от общността.

Тя посочи и друго обстоятелство, което натоварва преговорния екип за Брекзит от страна на Великобритания – това че страната, излизайки от ЕС, напуска и други над 750 договора и споразумения, договорени в рамите на Общността.

На въпрос дали има рискове за България след Брекзит, министър Захариева посочи, че на база анализите на ресорните министерства по-скоро не и не бива излишно да се драматизира в тази връзка.