Нина Дюлгерова: Денуклеаризацията на Корейския полуостров е невъзможна

Словото измести оръжията, а вътрешните интереси - решаването на международните конфликти

Денуклеаризацията на Корейския полуостров е невъзможна, смята професор Нина Дюлгерова. „Не вярвам в подобен процес”, категорична е тя като международен наблюдател. Например, това, което унищожиха Северна Корея като полигон, не е сигурно, че е свързано с ядрено оръжие. „Споразумение от днес за утре няма да се случи. На нас ни налагат, че това е историческа среща, но това не е вярно”, твърди анализаторът. Това е част от икономически процеси, свързани с преимущество на една или друга политическа сила, която търси разширяване на зоната си на влияние.

Зад напредъка и срещата в Сингапур стои Китай и в по-малка степен стои Русия. Това, което се случва на Корейския полуостров не е толкова свързано с това, което иска Вашингтон, а с това какво определя, очертава и действа Пекин. Това потвърждава думите на Си Дзинпин на конгреса на Китайската комунистическа партия, а именно че Китай се превръща в световен икономически център. Непрекъснато излизат информации, че Китай е стъпил стабилно в Африка, как методично и последователно с огромен финансов  ресурс установява сериозни позиции в Латинска Америка.

Това, което гледаме официално от преговорите е едно, а това, което ще се случи задкулисно е друго. Действително Пекин има желание да нормализира своите икономически отношения със Северна Корея, а тя има много интересни залежи от стратегически суровини. Всичко, което е свързано със санкции пречи за тяхното разработване и използване. „Склонна съм да приема, че в момента се дава началото на един политически формат на взаимодействие, в който позитивната новина, която ще обходи света и в следващите седмици основно ще касае  процесите на Корейския полуостров, свързани с икономическите интереси най-вече на Китай.“, коментира Дюлгерова.

Тръмп предлага капитулация- сега и всичко. Не е реално страна, която е постигнала ниво на ядрени способности, което й позволява да говори „очи в очи” с такава сила и велика държава като САЩ от днес за утре да се откаже от това свое постижение, което й дава защита и й дава този стандарт за участие в международните отношения.

„Второто нещо, което ме навежда на доза скептицизъм как ще завърши сагата е, че американският президент направи изявления, от които се разбира, че той схваща тези преговори като нещо моментно. Сделка като бизнесмен, но този процес изисква от 5 до 8 години преговори. Дали той е отишъл, въобразявайки си, че или ще сключи сделка, или ще стане и ще си тръгне. Това е съмнението.“, смята анализаторът.

Изявлението на САЩ е - искеме пълна денуклеаризация, а на Северна Корея-искаме пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Само че САЩ не са съгласни въобще да изтеглят своите кораби и своята база там. Въпросителните са огромни, независимо, че на пръв поглед има полза за всички страни.

Откакто бизнесменът Тръмп дойде на власт в Белия дом, а финансистът Макрон в Елисейския дворец, политиката е друга. Тук няма други правила,освен да елеменераме конкуренцията и да поставим противника на колене и зависим от нас. Това, което иска САЩ е невъзможно, допълни тя. САЩ към всички отправя предизвикателства – за митата, по Споразумението за климатичните промени от Париж, НАФТА, Иранското споразумение.  Девизът „Всичко за Америка” се превръща в една много активна политика, в която президентът Тръмп не се съобразява с тези около него дали са близки или далечни. Вече не коментираме онзи американски президент, който, когато отстоява нещо, има за цел да реши проблема, - не. Това е конюктура, която е ориентирана към следващия президентски мандат, но есента също ще има избори в САЩ. Така че това, което прави Тръмп е свързано с това, което той очаква да се случи вътре в САЩ, да получи благодарност, гласове и позиция, отколкото това, което може да му даде светът. Той е безразличен към света и това, което другите му казват, че ще се случи, защото живее с позиция, че Америка е над всички.