3 млн. загуби годишно ако приемат поправките в Закона за хазарта - bulgaria.utre.bg

3 млн. загуби годишно ако приемат поправките в Закона за хазарта

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
04 юни 2018, 12:30 | Източник: Стандарт
  • Снимка:
    Български спортен тотализатор

Бюджетът за спорт може да се окаже пред колапс точно преди Олимпиадата

Могат да бъдат генерирани до 3 млн. загуби годишно ако приемат поправките в Закона за хазарта, пише в. Стандарт. С промените ще бъдат забранени и непряката реклама на фирми и игри на късмета, продажбата на лотарийни талони в търговските обекти, съобщаване на резултати и печалби. Това сочат изчисленията на финансови експерти. Според тях забраната за рекламиране на тотото и щастливците, които са спечелили от него, ще доведе до най-малко 10% спад в приходите. А това буквално може да "счупи" бюджета за българския спорт тази година.

В момента Българският спортен тотализатор (БСТ) има годишни приходи от около 100 млн. лв. От тях Министерството на младежта и спорта получава 27 %. Останалата част от средствата му са от държавния бюджет. Поради тази причина спортното министерство е единственото у нас, което няма предварително фиксиран годишен бюджет, а зависи от приходите на БСТ.

За разлика от останалите хазартни игри, държавната чрез БСТ има задължение да подпомага спорта чрез отчисления. При намаляване на приходите на тотото, ще намалеят и парите, които спортното ведомство получава от него. Това ще се отрази и върху средствата за спортните федерации. Така в средата на годината вероятността бюджетът за спорт да не издържи е реална.

Това е така защото парите вече са разпределени в спортните федерации съобразно предложените от тях планове, а оценка на риска не е правена. 2019 г. пък е особено важна година, защото е предолимпийска, в която ще се атакуват квотите за летните игри в Токио, а тогава българският спорт ще е с по-малко средства. Очакванията за силно представяне ще претърпят песимистични корекции. Най-силно ще пострада развитието на младите спортисти, защото ММС полага усилия да насочи приоритетно средствата от тотализатора за подкрепа на спорта при подрастващите.

С остри позиции срещу предлаганите промени в закона за хазарта излязоха вече най-голямата работодателска организация, Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която влизат най-големите телевизии, Българският футболен съюз и родните клубове.

"Нека не убиваме спорта в България", призова ръководството на "Левски" и в специална позиция обяви, че "развитието на професионален футбол изисква сериозни инвестиции към поддържане и изграждане на инфраструктура, издръжка на професионални футболисти и треньори, детско-юношеска школа и необходимите поддържащи дейности, които подпомагат дейността на един футболен клуб".

"Имайки предвид, че само много малка част от приходите на професионалните футболни клубове идва от разпределението на продадени телевизионни права, ние виждаме в ограничаването на рекламирането на дейности, традиционно асоциирани със спорта, сериозна заплаха за дейността и съществуването не само на професионалния футбол, но и на спорта като цяло. Щом няма желание да се помогне, нека поне не се пречи, за да има български футбол и утре", заявиха от "Левски".

Подобна бе и позицията на ЦСКА. "Червените" смятат, че "подобни бъдещи действия от страна на държавата биха навредили пряко на българския футбол и на българския спорт.

"Лицензираните оператори в България, които подкрепят българския спорт и българския футбол - 99% от отборите в професионалния футбол, част от непрофесионалните отбори и организациите за аматьорски футбол, ще бъдат неравнопоставени спрямо всички чуждестранни оператори, които от своя страна ще достигат до феновете чрез „пряка" и „непряка" реклама, освен ако не забраните излъчването на Шампионска лига, Лига Европа, Англия - Висша лига, Германия - Бундеслига, Испания - Премиера дивисион, Италия - Серия „А", което би било доста притеснително", обявиха от ЦСКА.

И допълниха, че хазартът у нас плаща данък печалба, корпоративен данък, такса отговорен хазарт и не възстановява ДДС.

 

МултимедияКоментари (10)

Потребител
ГОТИНИЯТ ПИЧ
Съгласен съм с всички вас. Просто няма един нормален човек, който да подкрепя тези промени. Дано да не се посегне на букмейкърите, защото ще бъде доста пошло и смешно
21 юни, 22:22 ч.
Потребител
Волен
Мога да ви кажа, че благодарение на тези пари от букмейкърите клубовете горе долу се оправят със заплатите. Парите не са много, но не са и малко, но не може и без тях. Ще е много подло да се промени този закон и да се накарат тези хора да се отдръпнат
21 юни, 22:21 ч.
Потребител
Божееееее
... Наденце наистина ли? Това е просто скандално. Не трябва да се случват подобни работи. Не на промените в закона за хазарта!
21 юни, 22:20 ч.
Потребител
Надето89
Аз лично работя като сейлс мениджър в букмейкърска компания и мога да ви потвърдя, че самият факт, че се говори дори за подобни промени кара шефовете да се замислят за доста неща
21 юни, 22:20 ч.
Потребител
Права си Ванче!
Абсолютно права си Ванче. Подобни промени ще навредят трайно на родния спорт и ще накарат букмейкърите да се отдръпнат трайно. Не трябва да се правят никакви промени в закона за хазарта.
21 юни, 22:18 ч.
Потребител
Ваня
Ще бъде най-голямата грешка да се направят реформи в закона за хазарта. После няма кой да спонсорира родния спорт
21 юни, 22:17 ч.
Потребител
Индианци ли сме?
ТЪПИ ЛИ СМЕ? ИНДИАНЦИ ЛИ СМЕ? По цял свят букмейкърите са на гърдите на фланелките, а ние искаме промени. Хората толкова пари за спорт даварт, а ние ще се осерем. Недейте да променяте този закон, ще погубите всичко хубаво в спорта ни
18 юни, 23:04 ч.
Потребител
АПОКАЛИПСИС ЗА РОДНИЯ СПОРТ
Вижте, съгласен съм с вас. Истината е, че ще има аполалипсис за родния спорт при евентуални промени в този закон за хазарта.
18 юни, 23:03 ч.
Потребител
Всичко това е АБСУРДНО
Тези искания за промени в закона за хазарта са просто нелепи и абсурди. Ако настанат тези промени спортът ще умре от безпаричие
18 юни, 23:01 ч.
Потребител
Кажете им го
Кажете им да не пипат закона за хазарта. КАЖЕТЕ ИМ ГО. ТОВА ЦЯЛОТО НЕЩО Е ПРОСТОТИЯ. КАКВИ СА ТИЯ ИДЕИ КАКВА Е ТАЯ ТАПОТИЯ
18 юни, 23:01 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета