проф. Тасев: „Турски поток“ през България ни гарантира минимум 128 млн. долара

Политика

30-05-2018, 20:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Маргарита Паскалева

Всичко от Автора

Още по Темата:

След срещата Борисов-Путин: „Турски поток“ ще стига до България

Без съгласието на Русия не може да има АЕЦ „Белене“

Най-важното е направено – нашите тръби няма да останат празни. Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира за „България утре“ новината, че втората тръба на „Турски поток“ ще достигне до България.

„Ако имаме нулево количество газ за нашите тръби, това автоматично означава 128 млн. долара загуба от транзитни такси и услуги. В момента няма да паднем под тази сума и дори можем да я надвишим“, обясни проф. Тасев, според когото вече можем да говорим за печалба от сделки, транзит, пренос. Освен това той определи като добра новина и това, че няма да бъде прекратен транзита през Украйна.

Проф. Тасев обясни, че е имало и друга алтернатива за втората тръба на „Турски поток“ и тя е била да минава през Гърция, Адриатика и да стига до Южна Италия.

В случая обаче тя ще минава през нашата територия, през компресорна станция „Странджа“ до Провадия, от там по стария маршрут на „Южен поток“ към Сърбия и от там Сърбия и Унгария ще достроят тръбата по трасето, за да отиде газта към Баумгартен, като част от тези количества ще останат по трасето.

„От всички предложени варианти за АЕЦ „Белене“ от БАН има един-единствен сценарии, при който не е необходимо съгласие на руската страна –ако решим да нарежем реакторите  на скрап. А това е изключено. При всички останали случаи руската страна трябва да присъства“, обясни енергийният експерт.

В момента това, което предлага правителството, е 49 % да е на стратегически инвеститор, 51 % да е на държавата, без никакви държавни гаранции и договори за задължително изкупуване и за разлики.

„Това означава, че ядреният остров ще бъде руски, а електрическата част – с европейско или американско оборудване.  Това е хибриден проект. Идеята е, и сме получили разрешение от Русия, контракторът -  инженеринг, доставка  и строителство, да бъде руската страна. Но едва след като намерим стратегически инвеститор.“, коментира проф. Тасев.

Според него на този етап Русия не е изразила намерение да е съинвеститор, но не може да се изключи тяхно участие в един бъдещ търг.