Димитър Димитров: Русия иска да изолира Украйна и ние трябва да се възползваме

Политика

29-05-2018, 15:34

Снимка:

Кадър - BIT

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

България все още има шансове Русия да преразгледа трасето на газопровода „Турски поток” и да се договорим за хъб „Балкан”. Това заяви за „България утре“ политологът Димитър Димитров часове преди визитата на българския премиер Бойко Борисов в Москва. Според анализатора е реалистично страната ни да се бори за пренасочването на една тръба и към нашия бряг, която е да пусната също по дъното на Черно море и затапена на  140-150 км. от сушата.

Енергийни проекти

Нещо повече - пускането на тази тръба към България ще позволи директна доставка на руски газ за Сърбия, която е много близка да сърцето на стопанина на Кремъл, смята Димитров. Сърбия и сега се снабдява с руски газ през Унгария, но изборът на Русия е предопределен и от геополитическите й цели на Балканите. Това трасе е не толкова икономическо, колкото геополитическо.

Що се отнася до проекта АЕЦ „Белене”, ние вече съсредоточихме в проекта активи за 2-3 млрд. лв. и трябва да ги реализираме. В този смисъл е важно да обявим търг за изпълнението на проекта, но дори и той да бъде спечелен от Държавната енергийна компания на Китай, „Росатом“ под една или друга форма ще участва в структурирането на капитала на новата компания. Т.е. ще се реализира това, което Русия желае. Просто ние трябва да модифицираме нещата така, че да бъдат и в наш интерес, категоричен  той.

Разпределение на силите

Политологът смята, че дори и да изиграе добре „енергийната карта” с Русия, във вътрешно-политически план премиерът Бойко Борисов ще успее да запази само предимството си от 5% спрямо БСП.

Отношението към Русия ни е завещано от историята

Димитров определи като исторически за страната ни дебатите на политическите партии от Освобождението насам за отношенията и връзките ни с Русия.

Няма как да го решим сега, защото има прекомерни очаквания и нереалистични хипотези.  Някои политически партии като „Атака”, например, могат да ходят в Крим, да говорят от името на българския парламент, но това е за вътрешна употреба в самата Русия. Това няма как да повлияе на политическия живот у нас, категоричен е Димитър Димитров.

Прави ли София обратен завой към Москва?

България никога не се е причислявала към страните с русофобски нагласи, като Прибалтийските републики или Полша, коментира  Димитров. Според него дали правим завой към Кремъл, Москва или Путин, е въпрос на гледна точка.

Политологът припомни, че само при управлението на СДС с премиер Иван Костов, връзките между нашите две страни са били крайно влошени заради откриването на перспектива пред България тогава да бъде член на НАТО и ЕС. Оттогава насам е едно лъкатушене - президентът Първанов дава старт на едни проекти, а в последствие дебатираме как и дали да ги реализираме.

Положението в момента е, че Украйна се е превърнала в една фикция за Кремъл. Президентът Путин ще постигне целта си да я изолира. Това е политическа цел и Русия не веднъж е доказвала, че може да преодолее и невъзможното, за да изпълни целите си. Трябва да се възползваме от това.