Анализатор: България трябва да е прагматична в отношенията си с Украйна и Русия

Политика

26-05-2018, 10:36

Снимка:

УНСС

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

За Москва ще е добре да има директна газова връзка с България, тъй като я свързва направо с ЕС, смята проф. Динко Динков

Важно е България да заеме прагматично отношение със съюзниците и всякакви други партньори и да защитаваме своите национални интереси. Това коментира проф. Динко Динков в Катедра „Международни отношение“ в УНСС пред България Утре по повод предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в Украйна и след това в Русия.

„Има какво да си говорим с Украйна. Оправдано е посещението там на министър-председателя и той може да изиграе важна роля да приземи малко ръководството в Киев.“, смята Динков.

Според него ние не можем да бъдем безучастни към Украйна, но има и теми, които трябва да бъдат засегнати, като например българското малцинство там.

Той дава и пример с български граждани, които имат роднини в Донецка област, искат да ги посетят, но на границата с Румъния украинските граничари ги връщат и не ги пускат.

„В Киев гледат на България като на страна, която само трябва да ги подпомага“, смята професорът.

А най-важната тема в Русия ще е енергийната. „Ако някой може да посочи алтернатива на доставките от Русия и Каспийския регион, нека го направи, но такова няма“, смята Динков, според когото сме сгрешили с отказа от „Турски поток“.

„Мисля, че все още има някакви възможности, така или иначе Русия си дава сметка, че връзката през България е не по-малко важна, отколкото през Турция, защото става дума вече за директна връзка до ЕС без да минава през посредник на транзита, какъвто ще се явява Турция“, смята още анализаторът.