Анализатор: България трябва да е прагматична в отношенията си с Украйна и Русия - bulgaria.utre.bg

Анализатор: България трябва да е прагматична в отношенията си с Украйна и Русия

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
26 май 2018, 10:36 | Моника Гаджанова
  • Снимка:
    УНСС

За Москва ще е добре да има директна газова връзка с България, тъй като я свързва направо с ЕС, смята проф. Динко Динков

Важно е България да заеме прагматично отношение със съюзниците и всякакви други партньори и да защитаваме своите национални интереси. Това коментира проф. Динко Динков в Катедра „Международни отношение“ в УНСС пред България Утре по повод предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в Украйна и след това в Русия.

„Има какво да си говорим с Украйна. Оправдано е посещението там на министър-председателя и той може да изиграе важна роля да приземи малко ръководството в Киев.“, смята Динков.

Според него ние не можем да бъдем безучастни към Украйна, но има и теми, които трябва да бъдат засегнати, като например българското малцинство там.

Той дава и пример с български граждани, които имат роднини в Донецка област, искат да ги посетят, но на границата с Румъния украинските граничари ги връщат и не ги пускат.

„В Киев гледат на България като на страна, която само трябва да ги подпомага“, смята професорът.

А най-важната тема в Русия ще е енергийната. „Ако някой може да посочи алтернатива на доставките от Русия и Каспийския регион, нека го направи, но такова няма“, смята Динков, според когото сме сгрешили с отказа от „Турски поток“.

„Мисля, че все още има някакви възможности, така или иначе Русия си дава сметка, че връзката през България е не по-малко важна, отколкото през Турция, защото става дума вече за директна връзка до ЕС без да минава през посредник на транзита, какъвто ще се явява Турция“, смята още анализаторът.

 Коментари (1)

Потребител
майтап
рълни тъпотевини от измислен пруфесоур!! явно и ут аонсу!!
27 май, 00:28 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета