Влизането в еврозоната – след 5 до 7 години

Портфейл

20-05-2018, 08:00

Снимка:

Freeimages/takis kolokotronis

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Бизнесът и синдикатите искат единната валута, оценяват високо ползите

Твърде оптимистично е да се смята, че България ще влезе в еврозоната след около 2,5 години. Това мнение изказват и бизнесът, и синдикатите. „От 5 до 7 години очаквам да стоим в „чакалнята”“, прогнозира за България Утре президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той даде пример с Балтийските държави, които подобно на България са били във Валутен борд.

„Средният период на престой на тези държави във валутния механизъм ERM 2 или в “чакалнята на еврозоната” е 7 години. Така че за мен 2.5 години като престой в „чакалнята” е изключително оптимистичен срок. От 5 до 7 години очаквам да стоим в „чакалнята”. Дай, Боже, да влезем сега!“, коментира Димитров.

Той е категоричен и че няма да има шоково поскъпване на цените, тъй като ръстът на цените върви ръка за ръка с ръста на доходите. Това се е случило и с Балтийските страни, където с влизането в „чакалнята на еврозоната“ е имало ускоряване на ръста на доходите. Наблюдавано е и в Литва, и в Латвия, и в Естония.

 „Смятаме, че е напълно постижимо да стигнем нива на доходите от 60% спрямо средноевропейските, при 46% сега.  Тези 14 процентни пункта за 5 години съвсем спокойно могат да се достигнат.“, обяснява още президентът на КНСБ.

Синдикатите са категорично в подкрепя на влизането в ERM2 час по-скоро. Подобно е мнението и на бизнеса у нас. „България е повече от заслужила да влезе в ERM2 и в Еврозоната, защото ние сме доказали от 1997г. след въвеждането на Валутния борд, че сме страна с висока финансова дисциплина , че сме страна с устойчиво финансово развитие, което е непостижимо за много от страните в Еврозоната.“, коментира за България Утре  Цветан Симеонов, председател на БТПП. Той обаче също смята, че е твърде оптимистичен вариант да приемем еврото след 2,5 години.

„Повече съм песимист, че други политически работи, които аз не се наемам да изброя и коментирам, ще попречат на бързото влизане на България в Еврозоната.“, заяви той.

Симеонов е на мнение, че въвеждането на еврото ще донесе сериозни облекчения за разходите на фирмите, тъй като в момента всеки един трансфер от български лев в евро се заплаща и банките добре печелят от това.