Панайотова: След 15 години застой отново се говори за Западните Балкани благодарение на България

Политика

17-05-2018, 18:56

Снимка:

europeaninstitute.bg

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Трябва да се покаже на европейските граждани, че страните от региона гарантират по-сигурна Европа

Срещата на високо равнище в София между ЕС и Западните Балкани бе изключително ползотворна, специално в рамките на българското председателство. Това коментира за България утре директорът на Фондация Европейски Институт Любов Панайотова.

„Страната ни положи много усилия, за да се състои тази среща,, да няма отсъстващи. И след 15 години застой отново да се заговори за Западните Балкани. Аз си припомних и декларацията от Солун. Там през 2013 година нещата бяха много общи. Даваше се перспектива, и се казваше че периодично ще има срещи, но Балканите бяха забравени за цели 15 години. Така че приносът на България и българското председателство беше най-яркият в тази посока“, коментира Панайотова.

„Потвърди се европейска перспектива на Западните Балкани и не малко споразумения се подписаха към декларацията. Ние виждаме Програмата от София, това вече ще влезе в историята, където ясно се вижда какво предстои, а то не е малко.“, коментира още Панайотова.

Тя изрази надежда да се започне да се работи по поставените цели възможно най-бързо. По думите й важен извод за лидерите на Балканите е, че всичко е в техни ръце.

„Те чуха от колегите си: „Не чакайте от нас дата, работете и вие сложете датата на масата и кажете - Ето готови сме“. Това беше и подходът на България, когато преговаряше.“, заяви още директорът на Фондация Европейски Институт

По време на срещата е показано и желанието на страните от Западните Балкани да сътрудничат във всички аспекти на сигурността, на борбата срещу тероризма, на трафика на хора, наркотици и т.н. Според Панайотова във всичко това, те могат да бъдат незаменим партньор на ЕС. Точно това трябва и да е посланието към европейските граждани – Западните Балкани са необходими на Европа, за да стане тя по-сигурно място.