The Washington Post: Не чакайте Западните Балкани да избухнат, трябва да се действа

Ген. Уесли Кларк с обширен анализ за ситуацията на Балканския полуостров

Авторитетното американско издание The Washington Post излезе с обширен анализ за ситуацията на Балканския полуостров. „Не чакайте Западните Балкани да избухнат отново, САЩ и ЕС трябва да действат“, казва бившият главнокомандващ на НАТО ген. Уесли Кларк. Ето какво още казва той: 

Минаха повече от две десетилетия откакто работих с Ричард Холбрук и нашия екип, за да преговаряме за приключване на войната в Босна. НАТО разгърна и след това предприе мерки за спирането на сръбското етническо прочистване на Косово.

Днес три държави от Западните Балкани (Хърватия, Албания и Словения) са членки на НАТО. Хърватия и Словения се присъединиха към Европейския съюз. Косово е независимо. Повечето американци и европейци си приемат, че онзи брутален конфликт е решен.

За нещастие това е далеч от истината. Нестихващите политически конфликти с етническо-религиозен характер при тези държави непрестанно заплашва да се разрасне и да се превърне в национална и регионална криза, превръщайки Балканите в основна цел за намеса на чуждестранни сили. Възпламенима смесица от слабо управление, икономически застой и слаби демократични институции са оставили малкото, но все пак значително мюсюлманско малцинство уязвимо за опитите за привличане от страна на агресивни джихадисти. Всичко това оставя региона готов за злоупотреби от страна на терористични организации и чужди вмешателства – от сили като Русия, Китай и Турция.

И за да се влоши ситуацията още, регионът страда от пренебрежението на демокрациите, които изиграха водеща роля в прекратяването на войната в бивша Югославия. Вярвайки че демократичното бъдеще на Балканите се крие в членство в Европейския съюз, Съединените щати прехвърлиха отговорността за политическото, институционалното и икономическото развитие на Брюксел. Досега политическата инертност в ЕС държи Босна, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания и Македония да загряват край тъча. И докато САЩ и Европа спят, други сили се възползват.

Кремъл постепенно увеличава своето влияние. Руснаците работят за създаването на анти-европейски и анти-натовски настроения. Те подкрепят екстремистки групировки (една от които е разследвана в Босна за предполагаеми паравоенни действия) и предоставяне на военна помощ. Кремъл налива и масло в пламъците на етническото разделение чрез дезинформационни кампании, които настройват Православното християнско население срещу мюсюлманите, нарочно провокирайки напрежение, което подпали войната в Югославия през 90-те години.