Дванадесети сигнал изфабрикуваха "зелените" срещу Банско - bulgaria.utre.bg

Дванадесети сигнал изфабрикуваха "зелените" срещу Банско

От блогa на
Bulgaria
Bulgaria
Всичко от автора
08 март 2018, 09:59 | trud.bg
  • Снимка:
    prb.bg

Опит да замесят прокуратурата в поредната си очерняща кампания срещу Банско правят организациите от коалиция „За да остане природа в България“, която е едно с партия „Зелените“. След като протестите им се провалиха, сега те се възползват от факта, че държавното обвинение е длъжно да проверява всеки постъпил сигнал.

От Върховната касационна прокуратура обявиха, че започват проверка за евентуални нарушения на концесионера на ски зона „Банско“ Юлен АД по сигнал на ПП „Зелените“.

Справка на „Труд“ показа, че това е 12-ят поред сигнал на еколозите до прокуратурата откакто е подписан концесионният договор между държавата и Юлен АД преди 17 години.

 

От досега направените проверки 10 са приключили със заключенията, че няма никакви нарушения. Една е констатирала дребна нередност – по едно и също трасе на „Чалин валог“ три детски влека са обединени в един за удобство на най-малките скиори. В момента постановеното от магистратите се обжалва.

Новият сигнал е подаден на 26 февруари и почти преповтаря лъжливите твърдения от предишните 11 – че концесионерът използва площи, които не са предмет на договора. От прокуратурата обявиха, че ще се произнесат до 2 месеца.

„Труд“ припомня, че проверките за дейността на концесионера по твърдения на „зелените“ на практика не са спирали.

За да се опровергаят манипулациите на „еколозите“, през януари 2015 година със заповед на премиера Бойко Борисов е създадена Междуведомствена работна група (МРГ), която да провери спазва ли се концесионният договор.

В МРГ са представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа МРГ излиза с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на Юлен АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор.

След 11 проверки, 54 съдебни дела (виж карето) и изводите на МРГ, са оборени твърденията на „зелените“ за незаконни действия в Банско. Дори за най-предубедените вече е ясно, че от 17 години се извършва грозна кампания срещу най-известния зимен курорт у нас и развитието на зимния туризъм изобщо.

По казуса „Пирин“: Над 50 съдебни дела загубили „природозащитниците“

54 съдебни дела срещу Юлен АД са водили „зелените“ откакто е подписан концесионният договор през 2001 година, показа проверката на „Труд“. Жалбите до една са по член 21 от Закона за защитените територии. Текстовете в чл. 21 указват какво се забранява в Националните паркове като Пирин. Според „еколозите“ нормативния акт гласи, че в тези територии човешката дейност трябва да е сведена до минимум. Не така обаче мислят съдебните състави, които са гледали делата – при всички 54 дела магистратите са отсъдили в полза на Юлен АД.

Жалбите са най-ефикасната порочна практика на „еколозите“ за така наречения „зелен рекет“. Освен Юлен АД, жертва на съдебни атаки са почти всички големи инвестиционни проекти – като се започне от завода за преработка на отпадъците на София, мине се през модернизацията на топлофикациите в цялата стана и се стигне до ключовата за България и Европа автомагистрала „Струма“.

На 17 януари Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с декларация срещу зеления рекет. Бизнесът обяви, че трябват законодателни промени, за да се ограничи порочната практика със съдебните обжалвания, която нанася огромни щети на българската икономика.
В същото време планинските региони продължават да се обезлюдяват заради очернящата кампания на „зелените“ срещу развитието на зимния туризъм у нас. Доносите на „еколозите“ редовно стигат до Брюксел, но до днес оттам изразяват мнение, че страната ни спазва европейското екологично законодателство.Коментари (1)

Потребител
Ясен Георгиев
"Зелените" са мошеници и еко рекетьори, които със своята дейност се издържат!
14 март, 20:13 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета