Българските фирми не могат да се защитят от фалшиви новини

В Европейския парламент се проведе конференцията „Корупцията и генезисът на фалшивите новини“

Тя събра над 120 български общественици, граждани и европейски депутати. На нея присъстват евродепутатът и докладчик за България Джефри ван Орден, известният германски учен и индустриалец, който в момента е един от най-уважаваните европейски депутати проф. Олаф Хенкел, полският евродепутат и бивш заместник-председател на ЕП Ричард Чернецки, журналистът Колин Стивънс, който отразява работата на ЕП със своята агенция „Еврорипортър“.

От българска страна на конференцията присъстват бившият посланик в Москва Пламен Грозданов, експертът по туризъм Румен Драганов, журналистите Румяна Михнева и Георги Готев, Стоян Денев, икономистът Димитър Чобанов, бившият прокурор Роман Василев, евродепутати и др.

Пламен Грозданов обърна внимание, че по сегашното българско законодателство фирмите не могат да се защитят като водят съдебни дела, защото тепърва трябва да доказват щети, които са претърпели от подобни фалшиви новини и откровени лъжи.

Димитър Чобанов от УНСС взе отношение за ефекта от фалшивите новини върху икономиката. Първата им цел е да привлекат вниманието, важно е да вникнем как те въздействат върху потребителите в социалните медии и изобщо. „Феноменът фалшиви новини е стар по своята природа. Първият пример е през 19 век. Тогава авторитетен британски вестник пише, че е открит живот на Луната. Това предизвиква бум на продажбите“, каза Чобанов.

Около 7 от всеки 10 българи твърдят, че могат да разпознаят фалшивите новини. Един на всеки 8 не знае какво е фалшива новина и трудно може да се ориентира. Тези данни са от проучване на Фондация „Конрад Аденауер“, които бяха представени от доц. Чобанов. Хората, които могат да разпознаят фалшивите новини са образованата градска прослойка, те са концентрирани в малка част от територията на страната, добави той.

Според него това създава проблем, защото с малко пари може да се повлияе върху гражданите в желаната посока от определени кръгове. „Фалшивите новини се използват за нещо, което не може да бъде проверено, това влияе върху икономиката. Така се стига да отлагане на инвестициите, страдат доходите, не се създават работни места“, каза Чобанов.

Той даде пример с фалшиви новини на фондовата борса – за българин, който за кратко време чрез фалшива новина, е вдигнал цената на акциите на една компания на Нюйоркската фондова борса и е спечелил много от тази операция. Чобанов смята, че фалшивите новини създават объркване сред хората, имат висока социална цена. Според него решението е в навременната регулация, да бъдат подведени под отговорност разпространителите на фалшивите новини.

Журналистът Колин Стивънс обърна внимание, че фалшивите новини не се разпространяват само в социалните медии. Той смята, че журналистите имат отговорността да пресеят истинските от фалшивите новини.

„Истинските новини са нещо, което някой не иска да знаете, всичко останало са фалшиви новини и ПР. Лобистите в Брюксел не искат да съобщят новините, а да повлияят върху тях. Вие като журналистите трябва да разграничите истината от лъжата“, категоричен е Стивънс.

Джефри ван Орден смята, че проблемите в България не са изчезнали 11 години след нейното присъединяване към Обединена Европа.

„Много е постигнато, но има още какво да се направи в борбата с корупцията, организираната престъпност, реформата на съдебната система. Тези проблеми може да са намалели, но все още остават. В Доклада на ЕК от миналата година се подчертава, че корупцията е един от най-големите проблеми в България“, заяви Джефри ван Орден. „България чака принца на приказен кон, който ще я спаси“, добави евродепутатът.

Той винаги е смятал, че има добри причини България да се присъедини към ЕС. Хората в България имаха голямо желание да избягат от здравата хватка на СССР, а след това Русия, за да се присъединят към клуба на либералните демокрации с всички предимства, които дава това“, каза Ван Орден и добави: „За България Европейският съюз е верният път, който дава отлични възможности“.

Джефри ван Орден се спря подробно за ролята на фалшивите новини в Брекзит. Въпреки че той има своите критики към ЕС, той е гласувал за оставането на страната в Съюза по прагматични причини. В същото време той разкритикува политиката на ЕС да направи черен живота на британците, за да няма повече страни, които да искат да напускат. „Напускането трябва да се счита за трудно и невъзможно“, каза той и добави: „Всички смятаме, че най-добрият път напред е едно тясно партньорство между ЕС и Великобритания. Това трябва да отразява желанието на британците от една страна и изискванията на ЕС от друга“.

Джефри ван Орден посочи, че Великобритания е гласувала за напускането, защото иска да контролира правото си, а то да не се кове в Брюксел. Голяма тревога е предизвиквал и контрола по границите. Решението на канцлерката Ангела Меркел да покани 1 милион мигранти в Германия е ужасило британските гласоподаватели: „Хората си казаха, сега тези мигранти са в Германия, а след 5 години у нас“.

В същото време Ван Орден посочи, че Великобритания е положително настроена към българите. „Над 60 000 ваши сънародници живеят на острова. Ние подпомагаме България в борбата с тероризма, трафика и корупцията. Надявам се, че ще продължим да имаме добри двустранни отношения“, каза той.

Професор Олаф Хенкел е категоричен, че има пряка връзка между изфабрикуваните новини, липсата на свободата на медиите и корупцията. „Имам неприятен опит с такива новини в Германия. Бях един от хората, които финансираха „Алтернатива за Германия“. Започнахме да се борим с еврото, защото видяхме неговите негативни последици за Южна Европа. Оказа се, че то е много слабо за Германия, която изнасяше стоки и услуги като луда, и много силно за държавите от Южна Европа, където доведе до голяма безработица сред младите хора“, каза проф. Хенкел.

Според него еврото е „една шапка, която се опитват да наложат на всички, но тя не става за всички, а само за някои“. По тази причина е сформирана партията „Алтернатива за Германия“, за де се бори срещу еврото. В същото време медиите и политиците в Германия, които не успяват да преборят техните аргументи, започват да ги критикуват като екстремистка партия. Фактически интелектуалците, които създават „Алтернатива за Германия“ я напускат, а на тяхното място идват истинските екстремисти. Така първоначалните фалшиви новини за екстремизма на тази политическа сила в един момент се оказват истина, посочи проф. Хенкел.

Той заяви, че германското правителство е хвърлило вината за фалшивите новини на Гугъл, Фейсбук и др.

Проф. Хенкел взе отношение и за Брекзит. Той смята, че Брекзит ще има ужасяващо въздействие върху Европа. Напускането на Великобритания ще е равносилно на това все едно ЕС е напуснат от цели 19 държави наведнъж. „Никой не говори за това въздействие върху ЕС. Великобритания е най-големият партньор на Евросъюза. Ние изнасяме много за Великобритания и сме по-зависими от нейния пазар“, каза проф. Хенкел. 

Източник: БГНЕС