Българските фенове спечелиха тенис турнира в София

Общество

12-02-2018, 23:07

Снимка:

Деси Кулелиева, 24chasa.bg

Автор:

Найден Тодоров, 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев: За трета поредна година правим един изключително успешен тенис турнир

Уроци по тенис за най-малките с Тодор Енев по време на DIEMA XTRA Sofia Open

Виктор Троицки зарадва децата в Националния тенис център

Националният отбор на България за хора в инвалидни колички по тенис ще направи демонстрация на DIEMA XTRA Sofia Open

Стан Вавринка и министър Кралев поздравиха деца от програмата „Тенисът – спорт за всички”

Националният отбор на България за хора в колички по тенис направи демонстрация на DIEMA XTRA Sofia Open

40,000 души са посетили DIEMA XTRA Sofia Open

Мирза Башич спечели DIEMA XTRA Sofia Open и получи купата от министър Кралев

10 000 фена видяха голямата изненада на DIEMA XTRA Sofia Open – босненецът Мирза Башич отстрани Стан Вавринка

Жил Мюлер се класира за четвъртфиналите на DIEMA XTRA Sofia Open

Александър Донски игра с деца по време на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Флориан Майер продължва като "щастлив губещ" на DIEMA XTRA SOFIA OPEN

Шеф на АТП поиска голямото събитие да е в България за още 5 години. Собствениците на седмицата впечатлени

Големият тенис турнир в София има своя голям победител. И това е българската публика. Феновете извоюваха победа не само за настоящото издание, извоюваха и триумф за бъдещето.

"40 000 зрители са посетили DIEMA XTRA Sofia Open 2018", съобщи турнирният директор Пол Макнами. "Това е повече от впечатляващо за турнир от сериите АТП 250", отчете двукратният шампион на двойки от откритото първенство на Австралия. По същото време на състезанието в София се проведоха и турнири от същия ранг в Кито и Монпелие - а дори и общо те не се доближават до посещаемостта в София. Факт, който затвърди позитивния сигнал, изпратен към света от българската публика през 2017 г. Огромният интерес през 2018-а, а и поведението на българските фенове, направили всеки мач истински празник, се превърнаха в най-добрата реклама за провеждащите се по същото време преговори България да продължи да е сред държавите, които имат удоволствието да са домакини на тенисисти от световния елит.

Собствениците на тази седмица от календара на АТП от дубайската компания "Бранд Плюс" присъстваха лично на мачовете от DIEMA XTRA Sofia Open А2018. И видяха с очите си как още за двубоите от втория кръг в българската столица, когато Стан Вавринка излезе за първи път пред българските фенове, над 5000 души ръкопляскаха на най-титулувания тенисист, играл някога в България. Фиестата стана още по-голяма за четвъртфиналите, когато българите аплодираха всяко отлично отиграване и на фаворита Вавринка, и на друг голям любимец - Виктор Троицки. 10 000 зрители за полуфиналите и 10 500 за финала на сингъл в неделя определено впечатлиха света на тениса. Впечатлиха и с повишеното ниво на своята тенис култура - награждавайки с бурни аплодисменти не конкретно име, а красивата игра.

За финала в София пристигна специално и шефът на европейския тенис и вицепрезидент на АТП Дейвид Мейси. Непосредствено преди финала на сингъл в "Арена Армеец" се проведе и тристранна среща между Мейси, вицепрезидента на Dubai Duty Free и директор на тенис турнира Dubai Duty Free Tennis Championships Салах Тахлак и министъра на спорта на България Красен Кралев.

 

Дейвид Мейси, Салах Тахлак и Красен Кралев (горе), Рангел Марков, 
Пол Макнами и Стефан Цветков (от ляво на дясно долу) 

 

Доколкото се разбра след нея, Дейвид Мейси има едно голямо желание: "Да бъде подписан 5-годишен договор за организиране на турнира в София, тъй като АТП държи да имат стабилен календар." Според Мейси силният отбор, сформиран от държавата, местните спонсори и феновете са предпоставката България да продължи да е сред страните, имащи честта да са част от календара на АТП.

"Важното е турнирът да бъде подкрепен, за да го има. Решението ще бъде взето от местните спонсори, а не директно от ATП. Ако спонсорите са доволни турнирът да остане тук, както и федерацията, правителството и феновете,

не виждам

причина да не

остане тук 

и през следващите години", заяви впоследствие Дейвид Мейси.

Амбицията за следващата година е в София да бъдат привлечени поне двама тенисисти от топ 10. Да дойдат дори още по-известни и обичани тенисисти от носителя на 3 титли от "Големият шлем" Стан Вавринка. Самото включване на Stan the Man в последния миг преди старта на турнира през 2018-а е сериозен знак за бъдещите амбиции. Все пак от започването на ерата на сегашните велики сили в тениса малцина са тези, триумфирали с титли от големия шлем. Ако трябва да се говори с конкретика и се постави импровизирано начало на ерата с първата титла на Роджър Федерер на "Уимбълдън" през 2003 г., оттогава са изминали 55 турнира от "Големият шлем", а само 10 души са триумфирали в някоя от четирите най-престижни надпревари в тениса. А покорилият Австралия, Франция и САЩ Стан Вавринка вече игра пред българска публика. И нещо повече - тръгна си впечатлен.

"Благодаря ви за

подкрепата, 

Sofia Open! 

Имах страхотна

седмица тук, 

в София", написа Стан в социалните си мрежи, в които има над милион последователи. Преди това сподели с удоволствие и снимките си пред катедралата "Свети Александър Невски", показвайки на всички, че се наслаждава на престоя си в София. А Стан не е от спортистите, постващи в социалните медии всеки ден. Прави го рядко, когато почувства, че наистина си заслужава...

"За мен беше удоволствие да играя пред българската публика. Получих наистина страхотна подкрепа. Имаше и толкова много деца по трибуните. С удоволствие се срещах с тях за снимки и автографи. Истинско щастие е да видиш блясъка в очите на децата. Много съм щастлив и от срещата с малките тенис таланти на България, които имаха толкова много въпроси към мен. С удоволствие бих прекарал и часове с тях. Надявам се да е мотивиращо за тяхното израстване, но със сигурност беше много позитивно изживяване и за мен - да прекараме това време заедно, да си поговорим и да видя как те са тръгнали да преследват мечтите си. С удоволствие ще се върна пак", сподели Вавринка, преди да си тръгне от България.

 

"С удоволствие ще се върна в София", каза Стан Вавринка

 

Като истински шампион от страната ни си тръгна и финалистът от 2018-а, румънецът Мариус Копил.

"Никога не съм

играл в толкова

голяма и в 

толкова 

пълна зала

Никога няма да забравя преживяното в София", сподели Копил. А дори след загубата в три сета в много оспорвания финал той остана дълго на корта за снимки за спомен с феновете. След това остана и близо 30 минути при българските деца, намерили свой нов любимец. Не искаше да остави нито едно дете без автограф, не искаше да излезе от корта...

А представете си какво е било в сърцето на изненадващия шампион на сингъл, босненеца Мирза Башич. Тръгнал от квалификациите, изиграл 7 мача, записал 7 победи и вдигнал купата в София. Дошъл като №129 в света, тръгнал си като №77 в ранглистата и №1 в България за 2018-а. И намерил своето ново любимо място.

"В залата имаше толкова много хора. Усещах подкрепата им през цялото време. Мисля, че тенисът е много популярен в България. А София вече е на първо място сред любимите ми места, винаги ще си остане специално място за мен. Благодаря на всички, които дойдоха и го направиха такова за мен", каза шампионът Башич.

 

Шампионът Мирза Башич раздава автографи на българските деца

 

"София е като мой втори дом", каза и шампионът на двойки Матве Миделкооп. А заедно с партньора му Робин Хаасе отличиха и голямата посещаемост за турнира на двойки.

И ето как един голям турнир накара много големи тенисисти да заобичат България, много българи да изживеят незабравими емоции и много деца да мечтаят още повече след срещи отблизо със своите идоли.

"С фантастичното си присъствие в залата българските фенове показаха, че заслужават турнира си. За следващите години

имаме много

амбициозна

програма за

развитие на

турнира

Продължаваме напред", обяви министърът на спорта Красен Кралев, загатвайки готвения още по-голям подарък за българската публика.

"Най-голямата

емоция беше, че

имаше толкова

много деца 

в "Арена Армеец". Залата беше пълна за пореден ден и станахме свидетели на невероятен финал. Имаше двама гладиатори на корта. Независимо от класирането си в ранглистата те показаха, че ATП турът е изключително равностоен и на много високо ниво. Получи се изключителен финал и се надявам, че тази подкрепа, която получихме от публиката от София, ще допринесе за продължаването на провеждането на Sofia Open в България. Адмирации за публиката. Изключително интелигентна с изключително джентълменско поведение. Имаше много деца и атмосфера", заяви президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков.

"Оттук нататък нашата стратегия ще бъде да залагаме на поне няколко звезди. Нашата работа като федерация е да има турнир в България, да има сериозен тенис. Радвам се, че имаме сериозни партньори, уникален турнирен директор, сериозен екип. Предстоят ни хубави неща", завърши с оптимизъм той.

 

Източник: 24chasa.bg