Защо Гърция е в „Шенген“, а България и Румъния не са?

Политика

09-02-2018, 11:32

Снимка:

pixabay

Автор:

Кристиян Луканов

Всичко от Автора

Вече 11-та година България е член на Европейския съюз, а пълната интеграция в Обединена Европа не само, че не продължи, но и спря. За поредна година тромавата бюрократична машина на Европейският съюз забавя членството на България в „Шенген“ и Еврозоната. Въпреки че България отдавна изпълни всички критерии за членство и доказа, че може да бъде надежден пазач на външната граница на ЕС, страната ни все още е пренебрегвана и разигравана от бюрокрацията в Брюксел и най-вече от упоритите холандци.

Когато преминаваш от Белгия в Холандия, единственият начин, по който разбираш, че си в друга страна е пътна табела и смяната в езиците по знаците. В другия край на Европа нещата не стоят така. Ако решиш да прекосиш Дунава с лодка, за да отидеш на пазар в съседна Румъния, следва да бъдеш арестуван, глобен и върнат през най-близкия ГКПП. При положение, че България и Румъния са готови от години за членство в „Шенген“, това отношение от нечестно се превръща в повече от обидно за двата народа. Каква всъщност е причината за несправедливото отлагане на членството в „Шенген“? Какво се крие зад отказа на Нидерландия и премиерът Марк Рюте да подкрепи разширението на Шенгенското пространство?

Европейската мигрантска криза от 2015 г. възниква поради многократното увеличение на потока от бежанци и икономически мигранти в Европа (устремили се към богатите страни от Шенгенската зона в Европейския съюз), идващи от страните главно в Близкия изток, Африка и Южна Азия. Мигрантите навлизат нелегално в Европа предимно през Средиземно море. Всички европейски средиземноморски държави са част от Шенгенското пространство. За съжаление те не успяват да опазят адекватно границите си. Най-тежко е положението в финансово закъсалата съседна Гърция.

Гърция претърпява пълен провал в опазването на европейската външна граница. Стотици хиляди мигранти нахлуват в южната ни съседка с единствената цел да достигнат Западна Европа и богатите страни като Германия, Швеция и Франция. За да стигнат до там обаче, те трябва да преминат през няколко граници, които се оказват сериозно премеждие. България, в амбицията си да се докаже като надежден кандидат-член на „Шенген“, защити своите граници успешно и мигрантския натиск по границата беше почти нулев. Как щяха да стоят нещата, обаче, ако България и Румъния бяха вече в „Шенген“?

Членството в Шенгенското пространство логично ще отвори напълно границите с единствените (засега) съседни страни-членки на ЕС. По този начин веднъж влезли в Гърция, мигрантите си осигуряват безграничен достъп до всяка страна в ЕС. В това число и Нидерландия. Това е и основната пречка пред „Ниската земя“ да даде зелена светлина за членството на България и Румъния в „Шенген“. Страхът от нова бежанска криза е водеща причина за забавянето на развитието в Шенгенското пространство.

Дипломатическият изказ не позволява на европейските политици да кажат истинската причина, поради която България и Румъния вече не са част от „Шенген“. Причината е очевидна и тя се нарича Гърция. Тоталният провал в опазването на външните граници на ЕС от страна на южната ни съседка, можеше да бъде още по-голям, ако пред себе си мигрантите нямаха повече граници за преминаване.

И тук идва логичният въпрос, който зададе и чешкият премиер Андрей Бабиш при посещението си в София- „Защо Гърция е в „Шенген“, а България и Румъния не са?“. Защо българите и румънците, които си охраняват границите по-добре от шенгенска Гърция трябва да поемат вината за провалите на Атина? Крайно време е ЕС да реши въпроса и да премахне границата, поне между България и Румъния, за да може бедните погранични региони от двете страни на Дунав да усетят смисъла от Обединена Европа. Ако това не се случи и тази година, то София и Букурещ могат да се опитат да създадат свой собствен междудържавен „Шенген“, заобикаляйки европейската бюрокрация и лицемерието на Нидерландия.

Източник