Ски зоната в Банско трябва да се разшири

Tова е категоричното мнение на държавни лидери, на професионални скиори и на бизнеса в Банско

Ски зоната в Банско трябва да бъде разширена и това е категоричното мнение на държавни лидери, на професионални скиори и на бизнеса в Банско. Тежкото противоречие със зелените, които считат, че така ще бъде унищожена цяла екосистема в Пирин, всъщност е бурно, емоционално говорене, съпроводено с много жестове, а после подето от хора, които в живота си не са се качвали на ски, а често не знаят и какво представляват самите ски курорти.

Легендата с масовото изсичане на гори в Пирин, за да се направи нова кабинка, не отговаря на истината, защото през цялото време става дума за възобновяване на лифт, изграден още преди години, единогласни са поддръжниците на идеята.

По време на Световната купа по ски в Банско (27 февруари - 2 март 2015 г), легендата на ските Марк Жирардели, застанал в подножието на пистата с неговото име, каза за „Гласове“: 

„Намирам за невероятно да съществува толкова лек и прост начин ски зоната да бъде разширена и това да среща такъв отпор и протест от хора, които се интересуват от всичко друго, но не и от модернизиране на този прекрасен курорт. Никой никога не е говорил за изсичане на гори, за нови просеки. Точно над нас се виждат стълбовете и въжетата на стария лифт и там самата природа не е сложила дървета! Начинът за поддържане на цялата екосистема е, като в живота на планината се вливат приходите от търговската дейност. Разбира се, че съм за разширение на ски зоната! Всеки, който кара ски в Австрия, знае, че лифтовете са най-щадящият транспорт, измислен в света. Екологичните норми за държавите в ЕС са толкова строги, че никой не би допуснал посегателство върху екосистемата.

Прави са представителите на местния бизнес да искат разширение. Сега пистите са пренатоварени, а това е опасно за хората. Българите трябва да решат дали изобщо искат да развиват зимен туризъм, или направо да кажат на любителите на белите спортове да вървят в други държави. Там зелените също са много активни, но са участници в процеса, те помагат, следят къде какво се случва, работят с управите на курортите, с общинската власт, изискват конкретни мерки и съвместно с местните органи по поддръжка участват в цялостния процес за опазване на природата.“

В един от австрийските курорти лифт минава над огромно стопанство, пълно с елени и сърни. Те са прибрани през зимния сезон, за да не излизат на пистите, а хората се грижат за прехраната им.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза:

„В резултат на диалога със зелените организации в Министерство на туризма вече отбелязваме някакво сближаване на позициите по отношение на изграждането на лифтовете и тяхната подмяна. От една страна, зелените твърдят, че са за това се подменят лифтовете, че това е най-зеленият транспорт и никой от тях не го отрича, от друга страна, не са сигурни как това да се случи. Но ако продължаваме да дискутираме този въпрос с крайни позиции и годините минават, а курортите ни остават на нивото, на което са от много време, всички други курорти ще се развиват и постепенно, но сигурно губим и своите туристи. Крайно време е да отсечем и да вземем това решение заедно. Да не забравяме, че туризмът е частен сектор и че също така не е лесно да привлечеш инвеститор без ясна визия за дългосрочно развитие.“

Все още не е ясно кой опита да саботира Световната купа, като подпали трансформатора, задвижващ лифта към местността Чалин валог. Мъже в качулки са били заснети от охранителни камери към 3,30 сутринта. Дори атентатът да бе довел до сваляне на състезанието от календара на FIS, кой и как печели от такава простотия, която добива тутакси по-голям международен отзвук от всичко добро, направено за провеждането на тази купа?

Какво трябва да е посланието на подпалвачите? „Не идвайте в България, тук нищо добро не ви очаква!“; „България е място, пълно с диваци, които не се интересуват от нищо освен от местни атентати!“; „Най-много се радваме, като направим мръсотия на своите!“. Ако това са защитници на природата, защо искат да постигнат негативен резултат чрез атентат? Това е омраза към инвеститорите, към хората, които карат ски, към състезанието като форма на популяризиране на България?

Президентът Плевнелиев, който инкогнито посети състезанието, но стана видим, като влезе в бокса на скиорките и като истинска звезда размаха ръце и нацелува всички топ скиорки в света, също бе категоричен в подкрепата си за разширението. 

„Природата може да бъде пазена само когато бъде ползвана!  

 

Трябва да си даваме сметка, че Банско за пореден път показва класа, че ние можем само да се гордеем с поредното провеждане на Световна купа в България. Крайно време е да разберем, че тук има огромен потенциал, че светът ни вярва, че светът ни обича и че донякъде е срамно и балканско сами да се пречим, а е толкова европейско и цивилизационно да вървим напред.

Аз подкрепям европейския подход, обичам планината, обичам да карам ски и това е нагласата на все повече българи и на милиони хора по света. Не виждам никакво противоречие в това Банско да има втора кабинка, да има устойчив дългосрочен план за развитие. По същия начин трябва да се развиват Боровец, Пампорово, Чепеларе, Сапарева баня, Ком, дори ако щете, Картала в Благоевград, Витоша, разбира се. Не виждам никакво противоречие да използваме даденостите на природата по природосъобразен начин, съобразен с високите екологични стандарти на ЕС. Тук в Банско, на Витоша, на Боровец или в Пампорово, никой не е срещу планината – напротив – природата може да бъде пазена само когато бъде ползвана.

Можем да изградим Берлински стени около българските планини и те тогава ще страдат, и народът ще страда.“

Президентът сподели, че с удоволствие и често се спуска по пистата "Марк Жирардели", където бе направено трасето за скиорките, и допълни:

„Ските са здраве, а здравето е самочувствие, перспектива пред всеки българин. Да отворим сърцата си за този прекрасен спорт, който дава на децата на България сили, усмивки, слънце. Нека просто да го подкрепим.“

Само минути по-късно за словенската информационна агенция Плевнелиев описа Банско като най-космополитното място: „В Банско има един хотел, който е притежание на турчин, управлява се от грък, готвачът е сърбин, с български служители и цигански оркестър, които могат да изпълнят всичко – от "Бийтълс" до стари народни песни. И хората от целите Балкани идват тук, настаняват се, хранят се, веселят се, спортуват заедно. Банско за мен е Ббалканска писта за мир в региона и доказва колко хармонично можем да живеем.“ 

Дългосрочна визия за какво?

Необходимо е, задължително е да бъде изградена дългосрочна политика в силно пресечените дейности на спортното и туристическото ведомство. Така поне твърдят министрите им. И тази визия трябва спешно да се превърне в съставна част от рекламната ни политика, за да не се харчат милиони за безпосочни клипове със слънца и протегнати към нищото ръчички.

Въпросите се свеждат до това дали държавата иска да промени нагласите у хората и те да гледат на зимните спортове като източник на семейна активност и здраве? Дали белите спортове и заниманията през зимата ще добият устойчивост, или ще останат изблик на индивидуална иницатива с различно съдържание и качество? Дали всички българи, които могат да си позволят качествена ваканция, ще тичат презглава в Италия и Австрия, или ще се сдобият с условия в България, преди и Турция да ни е минала по предлагане с четирите ски курорта, които гради в момента?

На думи целите са ясни, на дела все още не се случва нищо.

И процесът не започва от броя на пистите и лифтовете, а от цялата инфраструктура: как се стига до всеки от курортите, къде се паркира, кой с какви пари дере за това (срещу безплатни паркинги в Западна Европа), как се стига до лифтовете, колко време се чака, в цената на картата какво е включено.
Засега на по-ниска цена от нашата за седмична ски карта в Австрия може да се кара на над 800 км писти, да се ползват 270 лифта, а транспортът в цял регион е включен в цената на картата.

Само преди дни, когато мартенският сняг още не беше помел държавата, във фейсбук Ski Monster пусна кадри от паркинга на Картала край Благоевград, за който – важно е да се отбележи – се плаща! 

Само едно влизане със ски екипировката в тази кал я унищожава завинаги. И ако човек е с качествени дрехи, това означава, че 2 хиляди лева изчезват на мига.

Самият факт, че някой може да предложи като условия за скиори подобна свинщина, говори за цялостното отношение към скиорите у нас. И колкото и да подчертава министърът на туризма Николина Ангелкова, че ски туризмът води висок клас туристи, много е съмнително, ако някой от тях някога попадне на това място, дали някога отново изобщо ще иска да чуе думата България.

Ски курорт с 20 км писти, както е в Чепеларе, не е ски курорт, а просто 20 км писти. За сравнение, при средна натовареност на карането в Австрия и Италия човек изминава между 45 и 60 пистокилометра на ден по разнообразни и отлично поддръжани терени със средна мрежа от 400 км само за три хълма, които са с напълно запазена растителност.

В Чепеларе за три години на тези едва 20 км са загинали трима души. Последният смъртен случай е отпреди три седмици, като 28-годишният мъж загина върху необезопасена бетонна четвъртита шахта, поставена в самия край на пистата. И за да е пълен шокът, представителят на концесионера заяви в тв интервюта, че скиорът си е виновен, защото карал бързо. Ако бил карал бавно, нямало да падне и да се удари в циментовата шахта.

Министърът на туризма не поиска да коментира тази драма, само каза, че се води следствие.

На срещата между министъра на туризма Николина Ангелкова с бизнеса, зелените и общините, които предлагат планински туризъм, специалистите се обединиха около становището, че Витоша никога не е била в по-окаяно състояние, че прилежащата планина на столичани, с която щяхме някога да привлечем зимна олимпиада у нас, е вече практически съсипана от лошо управление. Не от инвеститори, не от лоши проекти, а от занемаряване, довело до болести и до разсипия.

Любим е въпросът каква ли щеше да бъде близката планина, ако се издигаше над Виена. Освен че метрото щеше да стига до долните станции на лифтовете и че всяко столично дете щеше да може се учи на ски по съвместна програма с училищата, хората щяха да имат къде да почиват и да спортуват.

Е, ако Витоша беше до Виена... Неоспорим факт е, че ски дестинацията у нас, получила световно признание, остава Банско. Ски школата, която работи с най-много деца, които са първата надежда за България в ски спорта, отново се намира в Банско.

В световните практики зелените работят съвместно с инвеститорите и гарантират, че всичко се случва според правилата. Идеята е да се търси националният интерес, който минава през местната заетост, запазване на естествената красота на природата и популярността на Пирин за туристи от цял свят. И когато президентът на държавата застане на твърда позиция в подкрепа на бизнеса, това би трябвало да значи повече от частните интереси на чужди фондации, които по свое осмотрение финансират активното възпрепятстване на развитието на цял дял на бизнеса, спорта и туризма в България. 

Източник: new.glasove.com