Р. Плевнелиев: Румен Радев се провали с провелия се КСНС

Оставката на д-р Николай Петров беше моралният акт в случая

Вижте за съжаление какъв дълбок разнобой видяхме по темата за борбата с корупцията на КСНС при президента Радев, който най-отговорно заявявам, се провали изцяло в този Консултативен съвет по национална сигурност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Росен Плевнелиев – президент на Р. България в периода 2012-2017 г.

„Този КСНС бе първият в историята на годините на прехода в България, който трябваше да се повтори още веднъж. Този КСНС бе избран да постигне единение по темата за справедливостта и борбата с корупцията, а се получи точно обратното. За мен тук основна е вината на президента Румен Радев, който действаше по-скоро като еднопартиен, отколкото надпартиен президент. Нека си спомним, че в месеците преди този КСНС в Народното събрание вече имаше два законопроекта за борба с корупцията – един на управляващите, другият на опозицията. Тогава, когато имаме два законопроекта, не прилича на държавния глава да се опита да наклони везните в посоката на един или друг законопроект“, заяви Плевнелиев.

По думите му държавният глава не може и не бива да изземва функции на Народното събрание, а още повече законодателни инициативи. „Останах с впечатлението, че точно това се опита да направи нашият президент. Той се опита по-скоро да защити тезите на проекта за закон за борба с корупцията, който беше предоставен и внесен от опозицията. От тази гледна точка той застана по-скоро на еднопартийна, тясно партийна позиция, отколкото на национално отговорна, което беше грешка на държавния глава“, подчерта още Плевнелиев.

„Категорично оставката на проф. Николай Петров не може и не бива да разклати стабилността на кабинета. Аз считам, че правителството, както и формулата, която беше избрана, е стабилно. Считам също така, че към днешна дата няма алтернатива, поне не виждам такава, а все пак България трябва да може през следващите месеци и години да действа отговорно. Не само вътрешнополитически, но и на европейската сцена. С оглед на това, считам, че тази оставка преди всичко е морален акт, тъй като аз познавам проф. Петров. Това е един изключително достоен човек, който буквално оздрави пред очите ни и икономиса над 200 млн. лв. на българските данъкоплатци във ВМА, която преди него беше символ на корупция, разруха, необосновано високи цени, абсолютна непрозрачност с обществените поръчки“, коментира Плевнелиев.

Според него, ако проф. Петров е допуснал някаква грешка, тя не е противозаконна. „Поне от това, което аз видях. Все пак той взе своето морално решение, аз мога само да му благодаря, че може би е единственият досега министър в историята на 25 години преход, който демонстрира висок морал и си подаде оставката, за да няма съмнения в неговия интегритет. Дълбоко вярвам, че този пример би следвало и през годините да ни бъде по-скоро като отправна гледна точка. Иначе вярвам, че правителството ще мине през тази първа промяна“, добави Плевнелиев.

Той призна, че през годините не един или двама министри в правителства на ГЕРБ са се сменили и е вярно, че бяхме свидетели на няколко здравни министри в рамките на един от мандатите на премиера Борисов. По думите му фактите са факти, но също така е ясно, че секторът е невероятно труден, изключително непрозрачен, неефективен.

„Може би това обяснява, че е толкова трудна и нерадостна задачата на всеки министър на здравеопазването. Като че ли всеки, който се е опитал да бръкне дълбоко в раната, по-скоро е бил изхвърлен от системата. Но трябва да се бърка още и още по-надълбоко, за да може наистина да направим реформа, която да ни придвижи напред не просто заради една или друга цифра или показател в бюджета на държавата, а преди всичко заради усещането на българските граждани за качествено здравеопазване и справедливост при разпределянето на обществения ресурс“, каза още Росен Плевнелиев.