Игов: Родителите трябва да отделят повече внимание на децата си

Общество

07-09-2017, 14:59

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арнаудова: Детето от Стрелча се е самоубило

Смъртоносен инцидент с дете в Стрелча

Самоубийствата, както при децата, така и при възрастните, са резултат от някаква форма на безпомощност

Родителите трябва да отделят повече внимание на децата си, за да обсъждат с тях проблемите, които ги тревожат. Това каза психологът Иван Игов по повод заплахите за самоубийства при децата, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му този проблем също е вид агресия, но насочена навътре. Психологът обясни, че самоубийствата, както при децата, така и при възрастните, са резултат от някаква форма на безпомощност и детето или възрастният попадат в ситуация, в която не могат да намерят решение.
„Най-честата причина за самоубийство е състоянието на фрустрация, т.е. блокиране на целите, както и желанието да извършиш нещо, което някой друг ти пречи да направиш – може да е човек, ситуация, може да е дори стечения на обстоятелствата. Това е нещо, което постоянно се случва на нас, възрастните, но да кажем, че възрастният човек има повече социален опит и успява да намери алтернатива. Справянето с това състояние на фрустрация, вътрешно напрежение и гняв може да стане с помощта на друг човек, или, когато потърсиш някакво алтернативно действие. За съжаление децата, имайки по-малък социален опит и видели по малко в краткия си живот, обикновено повтарят реакциите на възрастните“, коментира психологът Иван Игов.
Той допълни, че едва между 8 и 10% от родителите у нас търсят помощ при психолог за решаването на проблеми, свързани с детето им. По думите му важна роля играят и добре подготвените за такива ситуации училищни психолози, които у нас са само няколко десетки.

Източник: Агенция "Фокус"