Повечето българи не знаят какво представлява съдебната реформа

Изследването е проведено от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки в страната

Корените на основните проблеми в правосъдната система се виждат от обществото в три основни пункта - корупция, политическа и олигархични зависимости, безконтролност и безнаказаност на магистратите. Това сочат данни от последното изследване на Агенция Медиана, свързано с отношението към правораздавателната система в България, предава БНТ.

Данните сочат, че финансирането на партии и организации на магистрати от чужбина се приема крайно негативно (под 4 % приемат това). Финансирането от ЕС се приема малко по-добре, но също не се прима като цяло. (18 % приемат за нормално магистратските организации да могат да бъдат финансирани от ЕС.)

Според данните въвличането на обществото в публичен дебат за „съдебна реформа“ е твърде опасно. Общественото мнение е силно радикализирано, без идея за разделение на властите, за „силна ръка“ и за „народно правосъдие“ вън от правото. „Народен съд“, който да накаже „виновните“, които правото не може да накаже. Любопитно е, че за „виновни“ априори се приемат и всички магистрати, подобрили материалното си благосъстояние в последните 20 години. Така например, идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните.

Всеки шести одобрява идеята съд и прокуратура да минат на пряко подчинение на Бойко Борисов, като едва половината са против тази идея.

Основните изводи от проучването са, че обществото, като цяло, е дълбоко не наясно какво в крайна сметка, представлява „Съдебна реформа“ - в какво се състои, какво се предлага. 86 % от анкетираните не знаят какво представлява съдебната реформа.

На практика, призивите за „съдебна реформа“, „истинска съдебна реформа“ и дебатите за това кой е виновен са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система. В битката за правосъдна реформа няма „добри“ в очите на обществото! Има само „лоши“ и още „по-лоши“.

Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според една четвърт (25%) от хората правосъдната реформа вече се прави, макар и частично; 20 % вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на правосъдната система; 10 % считат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила.