КТБ е най-голямата финансова измама с корупционен привкус в историята ни

Портфейл

20-07-2017, 16:27

Снимка:

kanal3.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

КТБ влиза в спецсъда

Арнаудова: Обвинителният акт за фалита на КТБ е около 15 000 страници

Освен, че се разследва касова липса от 205 милиона лева, установена е и такава от 2,5 млрд. лева– пари присвоени чрез банкови кредити

„КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история. Едва ли тази афера може да се съизмерява с друга в световната история. С тези пари можеше да се достроят всички магистрали и да се превъоръжи армията“. Това каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев във връзка с внесения обвинителен акт по досъдебното производство за КТБ. Иван Гешев обясни колко са липсите – касови и присвоени чрез кредити. По думите му освен, че се разследва касова липса от 205 милиона лева, установена е и такава от 2,5 млрд. лева – пари присвоени чрез банкови кредити от организирана престъпна група и виновни лица от БНБ, които са извършвали закрила, заяви наблюдаващия прокурор Иван Гешев. Наблюдаващият прокурор заяви още, че ако КТБ не е рухнала 2014, то това е щяло да стане през 2016, но заедно с нея е щяла да фалира цялата държава.

Според него материалите по делото са по обем съизмерими с една читалищна библиотека. По думите на Гешев КТБ в последните години дори не е банка. „Тя може да се окачестви като инвестиционна схема, като пирамида, като финансова къща и личен портфейл на мажоритарния собственик“, заяви наблюдаващия прокурор. „В хода на разследването не сме установили неща, свързани с г-н Пеевски и затова не е споменат“, обясни Гешев на въпрос за връзка на депутата Делян Пеевски с „аферата“ КТБ.

„Ако Пеевски някъде фигурира, това ще се разследва в рамките на 24-те производства“, отговори наблюдаващия прокурор на въпрос колко дружества, свързани с Пеевски са кредитирани от КТБ и дали всички кредити са перфектни. „Ние не сме констатирали данни, че той е кредитиран от КТБ“, обясни Гешов.

Аз лично се надявам като гражданин, в хода на процеса, да се сложи началото на края на тези политико-икономически и финансови зависимости. Благодаря на колегите, с които работих. Благодарение на тях и картбланша на главния прокурор, се стигна до тук. И г-н Борисов, който отпусна средствата за експертиза, каза още Гешев.

По думите на Гешев делото за КТБ е уникално по много причини, сред които и фактът, че за пръв път има щета, която е съизмерима с процент от БВП на страната. „Едва ли може да се сравни с друга такава афера в световната история“, отбеляза прокурорът. Прокурор Гешев допълни, че сложността на това дело е свързана с факта, че в обществото ни има остро усещане за несправедливост, но и с неефективния процес и архаичния наказателен кодекс.

„Не е пресилено да се определи това дело като уникално“, подчерта Гешев и обясни, че сравняването му с други подобни дела е като да се сравни операция на апандисит с присаждане на глава. Според говорителя на главния прокурор делото за фалита на КТБ е в обем на 210 хиляди страници. „При създаването на документите е използван най-дребният шрифт“, уточни Румяна Арнаудова.