Позиция на ММС за доживотните месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи - bulgaria.utre.bg

Позиция на ММС за доживотните месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи

От блогa на
Bulgaria
Bulgaria
Всичко от автора
10 юли 2017, 16:28 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pik.bg/кадър

ММС спазва закона в действията си по отношение на доживотните месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи

1.    Въз основа на промените в Закона за физическо възпитание и спорта /ЗФЗС/, конкретно в чл. 59б, ал. 5, в сила от 01.01.2013 г., медалистите, прекратили активна състезателна дейност от игрите за глухи „Дефлимпикс“ получават право на доживотни месечни премии. Наименованието „Дефлимпикс“ на игрите за глухи е разрешено от Международния олимпийски комитет /МОК/ през 2001 г., поради което в чл. 59б, ал. 5 от ЗФВС е изрично употребено наименованието на игрите „Дефлимпикс“. Законодателят не е използвал друго наименование на игри за глухи  като например „Международни игри за глухите“, „Международни тихи игри“, „Световни игри за глухите“, както и не е приет текст „аналогични първенства и игри за хора с увреждания“, с което приетата норма не може да се тълкува разширително и се отнася само за медалисти от игри „Дефлимпикс“.
2.    ММС изиска от Спортната федерация на глухите в България официални копия на протоколи за съответното състезание и документ от Международния комитет за спорт за глухи (МКСГ), удостоверяващ спортните постижения, посочени в декларациите на състезателите. Официални копия на протоколи (като на олимпийските игри) до този момент не са предоставени. Предоставени са копия от интернет страница на МКСГ, допълнени с предоставена информация от СФГБ.
3.    След внимателна проверка на фактите ММС установи, че в текста на чл. чл.59б, ал.5 е допусната некоректна формулировка, а именно „Олимпийски медалисти от „Дефлимпикс“. С писмо (вх. № 40-00-14/1/23.04.2013 г.) г-н Кристоф Дюби – спортен директор на Международния олимпийски комитет (МОК) уведомява ММС че „игрите Дефлимпикс нямат статут на Олимпийски игри, състезателите, които участват в Дефлимпикс, не се считат олимпийци, а състезателите, които печелят медали от Дефлимпикс, не са олимпийски шампиони“. (запитването е по повод провеждането на игрите Дефлимпикс в София през 2013 г. във връзка с претенциите на СФГБ, че се провеждат олимпийски игри). Игри с наименованието „Дефлимпикс“ се провеждат от 2001 г.
МКСГ е признат единствено като спортна организация от МОК, редом с още приблизително 200 спортни организации.
След обстоен преглед на игрите Дефлимпикс се установи, че нямат въведена международна квалификационна рамка с оглед усъвършенстване на регламента свързан с поименното, по спорт и дисциплина допускане на състезателите с увреден слух до участието в игрите. Участието в игрите Дефлимпикс е на база само класиране от Световни и Европейски първенства. В игрите Дефлимпикс са включени и спортове, които не са олимпийски – боулинг, планинско колоездене и ориентиране. По информация на МКСГ и СФГБ, за да имат право на участие на игрите Дефлимпикс, спортистите единствено трябва да имат загуба на слуха.
4.    След разменена кореспонденция между БОК и ММС се установява, че в Закона за физическото възпитание и спорта е допусната друга некоректност, чл.59б, ал.5 не препраща към реда по ал.3 от същия член, която предвижда БОК да предостави документ за отпускане на премии. Също така БОК уведомява че няма как да предлага състезатели от Световни игри за глухи и да удостоверяват постижения, тъй като това не е от тяхната компетенция.
Съгласно чл. 59б, ал. 3 от ЗФВС месечни премии за олимпийски медалисти се предоставят след представяне от страна на Българския олимпийски комитет на документ, който да удостовери съответния постигнат резултат. За разлика от предвидения ред в чл. 59б, ал. 3 от ЗФВС, в разпоредбата на чл. 59б, ал. 5 от ЗФВС, касаещ конкретно реда за отпускане на месечна премия за медалистите от игрите за глухи "Дефлимпикс", прекратили активната си състезателна дейност, липсва трета страна – орган, администрация, която да удостоверява завоюваното призово място на игрите за глухи „Дефлимпикс“. Което на практика е поредна неяснота и разлика от реда, по който се удостоверяват постиженията на олимпийските медалисти.
Министерството на младежта и спорта се придържа в действията си към разписаните норми на сега действащия Закон за физическото възпитание и спорта. Същевременно ММС е подготвило нов Закон за физическото възпитание и спорта, предстои той да бъде приет от МС и предложен за гласуване на Народното събрание. Изцяло от народните представители и текстовете, които те ще приемат в него, зависи кои медалисти и от кои състезания ще получават доживотни месечни премии след отказване от активна състезателна дейност.

Информация за игрите „Дефлимпикс“

Игри с наименованието „Дефлимпикс“ се провеждат от 2001 г. По информация на Международния комитет по спортовете за глухи /МКСГ/ и Спортна федерация на глухите в България /СФГБ/, за да имат право на участие на игрите Дефлимпикс, спортистите единствено трябва да имат загуба на слуха.
Слухови апарати, кохлеарни импланти и други подобни не се допускат по време на състезанието, за да може то да се провежда при равни условия. Друг пример за разлика спрямо състезания за чуващи хора е начинът на съдийстване. Тъй като дефлимпийците не могат да бъдат насочвани посредством звуци, някои спортове ползват алтернативни методи за започване на играта. Например, футболните съдии развяват знаме вместо да отсвирват началото на мача; стартът на състезанията по лека атлетика се дава посредством светлина, вместо с изстрел. Също така е прието зрителите да не аплодират или ръкопляскат, а да размахват двете си ръце.
    
Игрите Дефлимпикс нямат въведена международна квалификационна рамка с оглед усъвършенстване на регламента свързан с поименното, по спорт и диспциплина допускане на състезателите с увреден слух до участието в игрите. Към момента участието в игрите Дефлимпикс е на база само класиране от Световни и Европейски първенства.

 
Списък на „Дефлимпикс“
спортовете:
1.    Бадминтон (мъже и жени)
2.    Баскетбол (мъже и жени)
3.    Борба (класически стил – мъже)
4.    Борба (свободен стил – мъже)
5.    Боулинг (мъже и жени) – неолимпийски спорт
6.    Волейбол (мъже и жени)
7.    Джудо (мъже и жени)
8.    Карате (мъже и жени)
9.    Колоездене (мъже и жени)
10.    Планинско колоездене (мъже и жени) –    неолимпийски спорт
11.    Ориентиране (мъже и жени) –    неолимпийски спорт
12.    Плажен волейбол (мъже и жени)
13.    Плуване (мъже и жени)
14.    Стрелба (мъже и жени)
15.    Таекуондо (мъже и жени)
16.    Тенис (мъже и жени)
17.    Тенис на маса (мъже и жени)
18.    Хандбал (мъже и жени)
19.     Футбол (мъже и жени)
20.     Голф (мъже и жени)
21.     Лека атлетика (мъже и жени)

Средства, които се искат от ММС за месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи за периода от 1957г. – 2001 г.

В заключение бихме искали да подчертаем, че ММС винаги е подкрепяло хората с увреждания, като през 2016 година е създадена за първи път и нова Програма за развитие на спорта за хора с увреждания, от която СФГБ получават за 2016г. – 500000 лв. и 550000 лв. за 2017г. От страна на ММС на СФГБ от 2004г. до 2017г. са предоставени средства за дейност в размер на 6 800 655 лв. и за награди на състезателите 1 437 483 лв.

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят