Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на Fibank със стабилна перспектива - bulgaria.utre.bg

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на Fibank със стабилна перспектива

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
05 юли 2017, 11:11 | AMG
  • Снимка:
    moodys.com

Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа инвестиционна банка на B1.

Международната рейтингова агенция Moody's базира своята оценка на няколко критерии, сред които:
• висока способност на банката да генерира печалба и оперативна ефективност;
• широка депозитна база, която е доминираща в структурата на финансиране;
• стабилни ликвидни буфери;
• по-ефективно корпоративно управление и управление на риска, което Първа инвестиционна банка развива заедно с Международната финансова корпорация (IFC).

Moody's посочва, че Fibank постига стабилно ниво на приходи и добра възвращаемост на активите, видно от коефициента й на печалба преди провизии към рисковопретеглени активи от 3,6% към декември 2016 г. Агенцията посочва, че източниците на приходи за банката са добре разпределени. Коефициентът на ликвидни активи възлиза на значителните 28%.

Fibank поддържа стабилни капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред е 12,0%, а на капитала от първи ред 15,1%, значително над регулаторния минимум от 11,5%.

Международната рейтингова агенция Moody's припомня, че Fibank е третата по големина банка в България, с пазарен дял от 13,3% при депозитите от физически лица и домакинства.

По предварителните отчетни данни към 30 юни 2017 г. печалбата на Първа инвестиционна банка преди обезценка и данъци е в размер на 82 млн. лв., а нетната печалба е 40 млн. лв. За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход е в размер на 124 млн. лв. и нетният доход от такси и комисиони е 49 млн. лв.

Към 30 юни 2017 г. Fibank отчита съществено намаление в общия размер на необслужваните кредити от 9.4% спрямо 31 март 2017 г., като делът им към кредитния портфейл за второ тримесечие на 2017 г. намалява до 23.5% от 26.0%.Коментари (1)

Потребител
Ирина
Това е банка, която може да преодолее огромни трудности и точно това я прави да е една от най-добрите и да четем подобни хубави новини за нея.
05 юли, 19:15 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл