ГЕРБ: Нереформираната БСП още не се е отърсила от кошмара на загубата на изборите

Онези от партиите, които в изборната кампания заложиха на злост, реваншизъм и популизъм, съвсем закономерно загубиха

По време на парламентарния контрол миналия петък, от трибуната на Народното събрание, народният представител Антон Кутев прочете безпрецедентна по своето  безочие Декларация от името на Българската социалистическа партия. От преливащият със злоба и откровен цинизъм текст на цяла България стана ясно, че нереформираната столетница още не се е отърсила от кошмара на изборната загуба. Още не е преглътнала поредната политическа плесница, с която избирателите отново я приземиха. Както до последната минута в изборите, така и още от първата след тях, червената парламентарна група продължава да сее напрежение, конфронтация и разделение в Обществото. Това се казва в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от депутата от ПП ГЕРБ Спас Гърневски.
Да, г-н Кутев, след 45 години комунистическа диктатура и 27 години лицемерен преход, българският народ и особено младите поколения са наясно че основните белези, основните характеристики, с които партията Ви се отличава през всичките години на своето съществуване са арогантността, наглостта, демагогията, двуличието, грабителството, а най – безспорните й качества са кръвта и насилието. Бих могъл да ви приведа безброй  примери като факти и доказателства за твърдението ми. В декларацията си от петък се подразнихте от твърдението, че комунистическата партия е избивала невинни българи така, както са го правили и турците. Напълно съм съгласен с Вас. Българските комунисти избиха цвета, елита на нацията ни, така както наистина никой друг не може да го направи, така както могат да го направят само истинските комунисти - да убиват българи без съд и справедливи присъди. След окупацията през 1944г. комунистическата държава изгражда многократно повече концентрационни лагери за мъчения и убийства на достойни българи от самата нацистка Германия и нейния  съюзник в началото на Втората световна война -болшевишкия Съветски съюз взети заедно...
Уважаеми колеги от всички партии, призовавам Ви да спрем  ровенето в незарасналите рани на историята. Сега са други времена и други хоризонтите. България е свободна, независима и демократична  държава. Властта се получава не служебно според член първи от Конституцията, а след Вота на народа, регистриран  с броя на бюлетините в урните. Крайно време е да осъзнаем, че политическите битки за идеи и философия на управлението би трябвало да приключат с обявяване на победителя в изборите. След структуриране на новия Парламент и формиране на новото правителство, на дневен ред трябва да излязат отговорното държавническо поведение в делата на българските политици. Страната ни е изправена пред сериозни изпитания, които биха били преодолени с обединените усилия и воля на цялата  политическа система - от централната до местната власт. Тук въобще не става въпрос за широка коалиция или колаборации между  идеологически несъвместими партии, макар че в най-развитите демокрации, особено пред национални изпитания го правят. Преди години един  източно-европейски  президент в подобна ситуация бе възкликнал: „Аз не мисля за следващите избори, а за съдбата на следващите поколения“. Днес тази страна е значително по-добре интегрирана в лоното на проспериращите европейски икономики от нашата.
Г-жо  Нинова, онези от партиите, които в изборната кампания заложиха на злост, реваншизъм и популизъм, съвсем закономерно загубиха. Загубиха, защото народът ни е достатъчно зрял, за да прецени кой е гарант за европейското бъдеще на България, кой е наясно с ежедневните проблеми на хората и кой предлага реални стъпки за тяхното решение. Между впрочем, всички партии назоваваха общоизвестните проблеми на страната и във вътрешен и във външен аспект, но доверието за трети път  в последните осем години да води страната в дните на изпитания отново получи министър-председателя Бойко Борисов и водената от него политическа партия ГЕРБ. Знаете ли защо г-жо Нинова? Защото, освен безспорните си лидерски качества, в тези осем години той се утвърди и като истински държавник. Защото, докато яздехте черния жребец на мегдана и се вживявахте в ролята на Жана Д,арк с победно копие в ръка, докато плашехте народа ни че ще му бъдете следващият премиер, Бойко Борисов заяви: „Радвам се че най- после и социалистите разбраха, че България има наследени от доста десетилетия тежки проблеми, за които ние не носим никаква вина“.
И наистина, проблемите на страната ни в икономиката, в социалната сфера, в демографията, здравеопазването, образованието, културата и останалите сектори на обществения живот са плод на десетилетия вървене в обратната на нормалното човешко развитие посока. В съвременния свят, когато желязната завеса бе свалена, това  безспорно стана ясно за всички. Длъжен съм да ви припомня другарки и другари, че от окупацията на България през 1944 до днес - 2017 ни делят 73 години. В цели 63 от тях, с явни или коалиционни правителства е управлявала Вашата комунистическа партия с три поколения дейци: Първото - безродници и убийци, които със сопи и куршуми налагат дивашкия комунизъм - днес заклеймен и обявен за престъпен; Второто - синовете им, партийната номенклатура която разграби държавата, а след ноември – 1989 г. се превъплати в ролята на строител на съвременния капитализъм с отвратителния олигархичен  вариант по руски образец; Третото поколение - достойните внучета, днес от лявата страна в парламентарната зала демагогски ни проповядат социална справедливост, морал и нравственост. Е, как няма да сме най-бедната и изостанала страна в Европейския съюз?
Въпреки всичко Бойко Борисов  заяви, че когато ГЕРБ спечели изборите, ще предложи на всички политици да  решават заедно проблемите на България и то бързо, в името на конкретния човек, защото хората нямат никаква вина за да продължават тегобите им.
Ето заради това спасително национално обединение около програма с приоритети за възраждане на Родината, той бе преизбран отново !
Българският Министър - Председател удържа на думата си и призова всички отговорни партии да загърбят партизанщината и да заработят най-накрая за народа си. Предложи високи постове на Опозицията. Предложи най-високият пост в Държавата – Председател на Народното събрание на лидера на БСП Корнелия Нинова. С този държавнически акт той не целеше да прелъсти левицата,  а ние българите да демонстрираме ярко политическо единство и воля за продължаване на Европейския път на развитие на  страната ни пред Европа и Светът. В навечерието на българското председателство на Европейския съюз това е особено важно . Целта бе в следващите години България да постигне  значителен социално- икономически растеж и задълбочаваща се интеграция в структурите на европейското семейство.
БСП обаче отхвърли протегнатата ръка. Явно родните комунисти продължават да възприемат България единствено като еднолична тяхна територия в едно с българския народ, която не желаят да поделят с никого, пък било то и за нейното добро.
Е, г-н Кутев, не се наемам да коментирам заклинанията ви от миналата седмица, че няма да допуснете ГЕРБ да управлява цели 30 години. Сигурен съм обаче, че с поведението Ви от дните след изборите до днес, вашата партия може да спечели избори или само в Северна Корея или в Сибир. Не знам дали това ще е добре за народите в онези ширини, но поне в България най-после ще настане мир!