Ходорковски пред Süddeutsche Zeitung: Путин оглавява феодално-престъпна система, която е обречена

Свят

25-03-2017, 16:55

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русия пак иска арест за Ходорковски

"Владимир Путин сам ще се откаже от високия пост, но чак през 2024"

Владимир Путин обмисля оставката си, но това ще стане най-рано през 2024 г., заявява Михаил Ходорковски в интервю за Süddeutsche Zeitung. Някогашният приближен на руския президент, превърнал се впоследствие в негов яростен критик и отявлен враг, представя и вижданията си за Русия при и след Путин. В момента бившият олигарх живее в изгнание в Лондон, след като през декември 2013 г. беше освободен от трудов лагер.

Ходорковски е убеден, че “в Русия действа феодално-престъпна система, оглавявана от Путин”. Неговата власт обаче не била безгранична. Като такъв модел тази система била обречена и краят й щял да настъпи, когато се разпростре във всички кътчета на страната. Сега Путин разпределял “порциите” и си затварял очите пред разрухата на правовата държава.

На въпрос доколко в момента Путин е силен, след като на Запад вярват, че е манипулирал президентските избори в САЩ и същевременно клати Европа, Ходорковски заявява, че в известна степен западните общества са изгубили способност за отбрана. За последните 25 години Западът разпилял сили. По думите му проблемът изобщо не бил в мощта на Путин, а в западното общество като цяло.

С оглед предстоящите в Русия през 2018 г. президентски избори Ходорковски е убеден, че не би могло да се очаква промяна в отношенията между държавната власт и опозицията. Единствено по лични съображения Путин обмислял оставка най-рано през 2024 г. Длъжен бил обаче още отсега да предприеме решителни стъпки, една от които е да помисли за свой наследник.

“Това не изключва определен риск и аз не знам дали той ще поеме по този път”, изказва съмнение Ходорковски. След оставка никой в Русия не би могъл да гарантира на Путин неприкосновеност. Точно в това е проблемът. Ето защо е нужно да бъде изработен някакъв модел, но ще са нужни години. Подобен модел би могъл да действа единствено с участието на Запада", коментира Ходорковски.

Запитан какво ще се случи след Путин, той отговаря лаконично: “На Русия й предстои да мине по този път и решаващият въпрос е- кога ще бъде направена първата стъпка. Убеден съм, че първата стъпка е изграждането на правова държава.”

“Аз съм човек с идеи. Още в детската градина мечтаех да стана директор на фабрика. Бях убеден, че ще постигна целта си и упорито я преследвах. Естествено, че има ситуации, при които никога не бива да си безучастен наблюдател. Когато бушува пожар, трябва да се взима решение. Но винаги съм виждал ролята си в демократична Русия като човек, градящ промишленост. Това е, което действително умея да правя добре. Днешната ми цел е - да видя Русия като правова държава. И това у нас ще се случи – още в моя живот.”

Източник: faktor.bg