Д. Атанасова: Спекулациите на К. Нинова за еврофондовете няма да повишат резултатите на БСП

Докладът на ЕК е констатирал факта, че не е завършен антикорупционният закон, но за съжаление единствено ГЕРБ и РБ са го подкрепяли, останалите парламентарни сили са го бламирали

Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по правни въпроси член на Комисията по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Оценката й за 43-то Народно събрание.

Десислава Атанасова каза, че винаги е била критична, затова ще започне с това, което не са успели да свършат през последните две години. Тя продължи, че докладът на ЕК е констатирал факта, че не е завършен антикорупционният закон, но за съжаление единствено ГЕРБ и РБ са го подкрепяли, останалите парламентарни сили са го бламирали. Това е жалко, защото приемането на това законодателство означава и повишаване на доверието на нашите европейски партньори.

Следващата много важна тема е била тази за вота на българските граждани за промяна на изборните правила. Това ще остави негативен отпечатък върху авторитета на 43-то Народно събрание, защото политическите сили, с изключение на ГЕРБ, не са се съобразили с проведения референдум. Десислава Атанасова изрази надеждата си скоро да излезе и решението на ВАС, с което да се определи точния брой на гласувалите. „Дай Боже по време на мандата на 44-то Народно събрание това да е една от ключовите и важни теми!”, категорична бе тя.

Обвиненията от страна на Корнелия Нинова към ГЕРБ за опасност от спиране на еврофондове.

Помолена да коментира изказването на Корнелия Нинова, че 43-то Народно събрание е било 2 загубени години за България, Десислава Атанасова каза, че на първо място и е направил впечатление тонът на г-жа Нинова. Тя изрази мнение, че не е било необходима да се чуват крясъци от парламентарната трибуна, пък било то и от хора, които твърдят, че ще управляват. Атанасова беше категорично, че е недопустимо някой да не познава устоите на една пазарна икономика и да си служи с примери, които вероятно много хора искат да чуят, но те са демагогия и популизъм. Обещания от типа на това, че държавата ще построи жилища на хората и ще им дава социални придобивки, са предизборни обещания. Да не говорим, че е имало коментари от страна на БСП относно усвояването на еврофондовете и икономическата стабилност, които са били без никакви факти и аргументи. Всички рейтингови агенции и Световната банка дават съвсем различна оценка на България като стабилна финансово и предвидима за инвестиции държава.

„По отношение на това, че ни плашат със спиране на еврофондовете, нашите резултати по отношение на усвояването на еврофондовете са над два пъти по-добри от техните!”, категорична бе Десислава Атанасова. Тя обясни, че в средата на 2009 г. са били разплатени 1% от средствата. Само за последните месеци на миналата година те вече са 7,5%, което е значително по-добър резултат от средноевропейския. 1/3 от това, което имаме до края на 2020 г., вече е договорено. В Европа всички държави, взети заедно, са успели да сключат договори за едва 17%.

Десислава Атанасова обясни, че например много се говори за това, че ОП „Околна среда” е застрашена от спиране. Говори се за наказателни процедури. Всички обаче трябва да са спокойни, че системата на европейско финансиране е в отлично състояние, няма спрени програми. Ако имаше дори и минимален проблем, ЕК щеше да реагира, а нямаше да чака БСП да дойде на власт. „Важното е, че Европа вярва на правителството на ГЕРБ, вярва на това мнозинство и именно затова няма и проблеми с европейското финансиране! Ние сме доказали, че можем да работим и отговаряме на европейските критерии!”, категорична бе Атанасова. Според нея това, че Корнелия Нинова спекулира, няма да повиши резултата на БСП на предсрочните избори.

Може ли ГЕРБ да поеме ангажимент, че в следващото Народно събрание ще обърне по-голямо внимание на икономиката?

„В 44-то Народно събрание дали можете да поемете ангажимент, че ще обърнете повече внимание на българското производство?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова обясни, че всеки един инвеститор, бил той български или външен, очаква на първо място стабилност, ясни послания, ясни ангажименти и достатъчно възможности за работа. Правилата се създават от администрацията. Тоест дали българите ще изберат лява или дясна политика е от огромно значение, защото това предполага и различни правила. Ако говорим с числа обаче трябва да кажем, че през 2013 г. брутният вътрешен продукт е бил 82,2 милиарда. През 2016 е 91 милиарда. Ръстът през 2016 е 3,2%, а през 2013 е бил 0,9%. През 2013 е имало дефицит, а 2016 завършваме с излишък. Безработицата също е спаднала.

„Смятате ли, че можете да обещаете подобна стабилност и в следващия парламент?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова отговори, че ГЕРБ не само може да обещае, но може да демонстрира и конкретни резултати. Тя продължи, че за инвеститорите е много важно също каква ще бъде стратегията по отношение на данъчната политика. От ГЕРБ са доказали, че въпреки че са наследили плоския данък от едно друго правителство, тази мярка е била работеща и не е било необходима да се променя данъчната система. „Аз мисля, че ГЕРБ може да е гарант за тази финансова стабилност и занапред!”, категорична бе Атанасова.

Възможните коалиции пред ГЕРБ.

Десислава Атанасова заяви, че е още рано да се говори на тази тема, защото на практика дори предизборната кампания все още не е започнала. ГЕРБ обаче са доказали, че могат да бъдат диалогични, че могат да чуят тезите и програмите на останалите и да водят разговори. Това е много важно, защото има няколко приоритета, които са надпартийни и могат да обединят голяма част от политиците.

Има обаче и нещо друго, допитването до членовете на ГЕРБ ясно е показало, че партията може да търси коалиция само в дясното пространство, както и ПФ, тоест моделът, който до момента е формирал парламентарното мнозинство.

Възможно ли е определени кръгове да не признаят резултатите от предсрочните избори, защото изборното законодателство не е било променено съгласно резултатите от референдума?

Десислава Атанасова заяви, че не може да коментира едни демократични избори и резултата от тях преди те да са се случили. Още повече, че имаме горчив опит от предишни избори, по време на аферата „Констинброд” когато почти всички лидери на партии са направили в деня за размисъл коментари в ущърб на ГЕРБ. Според народния представител, ако има някой, който няма да зачете вота, това ще бъде българският народ, защото той е поискал промяна на правилата и политиците са били длъжни да се съобразят, защото това е морален акт. Но напълно е възможно в следващия законодателен орган да се сформира едно сериозно мнозинство, което да промени изборните правила.

Наследството на президента Плевнелиев и очакванията към Радев.

Десислава Атанасова заяви, че Румен Радев е легитимно избраният български президент на демократични избори, той е президент на всички български граждани. Тя продължи, че кандидатите на ГЕРБ са били изключително достойни, но Румен Радев е спечелил доверието на българските граждани и му пожелава да спечели и уважението им, както и да се дистанцира от политическата партия, която го е издигнала, защото пред страната ни стоят много предизвикателства. На въпроса дали ако Цецка Цачева беше спечелила, щеше да се дистанцира от ГЕРБ, народният представител отговори, че предполага, че това щеше да се случи. „Г-жа Цачева познава изключително добре българската конституция и тя щеше да бъде президент на всички български граждани, щеше да работи срещу противопоставянето, както между гражданите с различни политически убеждения, така и между различните партии!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

Източник: Пресцентър ПП ГЕРБ